A japán író, aki előre szólt: nem kér az alternatív Nobel-díjból

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 17.

Könyv

A médiafigyelem helyett az írásra kíván összpontosítani.

A 69 éves japán szerző neve az utóbbi években gyakran előkerül a Nobel-díjra esélyesek sorában, úgy tűnik, hogy idén azonban saját magát fosztja meg a díjazás lehetőségétől, ugyanis arra kérte az Új Akadémia szervezőit, hogy vegyék le nevét a jelöltek listájáról.

Az alternatív irodalmi Nobel-díjat azután alapították, hogy májusban a Svéd Akadémia kijelentette, idén nem ítélnek oda irodalmi Nobel-díjat, mert a testületből többen távoztak egy szexuális zaklatási és pénzügyi botrány miatt.

Ha épp az irodalmi Nobel-díjat kell felperzselnie az újabb szexuáliszaklatás-botránynak, perzselje csak

Stockholm-, Szöul-, Budapest-szindróma: mit tesznek a kultúrával a zaklatók, és mit tehetünk mi az ő műveikkel? Aki eddig kételkedett volna benne, hogy egy gazember a maga gazemberkedésével képes beláthatatlan károkat okozni, az most jól teszi, ha a Stockholmból érkező hírekre figyel.

Murakami visszalépését nem ezzel, hanem azzal indokolja, hogy médiafigyelem helyett az írásra kíván összpontosítani. A szervezőknek írt e-mailjében arra is kitért: nagy megtiszteltetésnek érzi a jelölést. Az összesen 47 nevet tartalmazó, a svéd könyvtárosok által összeállított listát a nagyközönség bevonásával, szavazással szűkítették négy főre. Murakami visszalépésével így versenyben maradt három finalista: a francia Maryse Condé, a vietnami születésű kanadai Kim Thuy és a brit Neil Gaiman.

Dögöljön meg az elitizmus ott, ahol van!

Világjobbítók, könyvtárosok és a nem elitista elit: avagy kinek kell az alternatív irodalmi Nobel-díj? Július első napjaiban jelent meg a hír: svéd értelmiségiek egy csoportja, mivel „nem szeretné, ha elmaradna az év egyik legfontosabb irodalmi eseménye”, alternatív Nobel-díjat alapított, sőt, alternatív akadémiát, királyi helyett Újat (Den Nya Akademien), mi mást.

A győztes nevét október 12-én jelentik be azután, hogy az irodalmi díjon kívül a Nobel-díj többi kategóriájának idei kitüntetettjeit megnevezik.

Figyelmébe ajánljuk