PITTI ZOLTÁN: GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYEK KONTRA TÁRSADALMI ELVÁRÁSOK

  • B. I.
  • 2010. november 25.

Könyv

A kötet a Napvilág Kiadó és a Politikatörténeti Intézet azon sorozatának a része, amely a rendszerváltás óta eltelt 20 év társadalmi-gazdasági folyamatait elemzi. A Corvinus Egyetem kutatója, korábbi adóhivatali elnök (1994-1997) által jegyzett jelen darab a kifejezés jó értelmében vett ismeretterjesztő munka: jól olvasható, közérthető szöveg, ami azonban egyszerűségre törekvő fogalmazása ellenére sem válik szájbarágóssá.
A kötet a Napvilág Kiadó és a Politikatörténeti Intézet azon sorozatának a része, amely a rendszerváltás óta eltelt 20 év társadalmi-gazdasági folyamatait elemzi. A Corvinus Egyetem kutatója, korábbi adóhivatali elnök (1994-1997) által jegyzett jelen darab a kifejezés jó értelmében vett ismeretterjesztõ munka: jól olvasható, közérthetõ szöveg, ami azonban egyszerûségre törekvõ fogalmazása ellenére sem válik szájbarágóssá.

Pitti Zoltán rendszerezett, áttekinthetõ összegzését adja az elmúlt évtizedek (rövid kitekintés erejéig az 1989 elõtti húsz év) hullámzó teljesítményû magyar gazdaságának. Érdekes egyik kiinduló tétele is, miszerint bár az 1990-es évek külföldi beruházásai nélkül a magyar gazdaság nem lendült volna ki a holtpontról, a politika nem sáfárkodott jól a lehetõséggel: úgy vélte, most már minden rendben, s a társadalmat nem akarván fölöslegesen ingerelni, lemondott arról, hogy a valódi modernizációhoz biztosítsa a kereteket - és jórészt ennek hiányából származnak mai problémáink is. Ezek egyik legveszélyesebb következménye az lehet, hogy a forráshiányos, mind versenyképtelenebb gazdaság és fõképp a politika a látszólag könynyebb utat választva befelé fordul, s kiszakad a nemzetközi térbõl. Az írás nem bonyolódik fölösleges politikai fejtegetésekbe, következtetéseit a reálfolyamatok analízisébõl vonja le. Más kérdés, hogy a konklúziók alapján vázolt jövõkép helyenként optimistának tetszik, de a szerzõ munkája nyomdába adásakor aligha kalkulált forradalommal és annak vívmányaival.

Napvilág, 2010, 228 oldal, 2600 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk