KÖNYVMELLÉKLET

Puszild meg

  • Götz Eszter
  • 2018. május 19.

Könyv

Minden ezzel a kedvesnek hangzó kéréssel kezdődött, Marton László nyitott slicce fölött. A rendező egy autóban az akkor 17 éves Sárosdi Lilla színésznőt volt szíves orális szexre invitálni. 2017-ben, a világméretű #metoo-kampányhoz kapcsolódva a régi történet – Magyarországon első ilyenként – kimondódott.

Kovács Bálint újságíró könyvben foglalta össze a szexuális zaklatások kapcsán egyik napról a másikra kirobbant jelenség tényeit, érveket, ellenérveket, és a mozgalom következményeit. Az amerikai Weinstein-botrány kapcsán egyszerre tört fel a szexuális zaklatás témája a világ sok pontján. A régóta elhallgatott titkok olyan áradatban törtek föl, amit lassan egy második szexuális forradalomként lehet definiálni.

Holott nem a szexről van szó, amit a szerző már a könyv elején tisztáz, hanem a hatalommal való visszaélésről. Azt is leszögezi, hogy nem csupán a nőket érintő zaklatásokról van szó, bár számarányát tekintve egy férfijogú társadalomban a nők sokkal jobban ki vannak téve ennek. Könyvében végigjárja az utóbbi években nyilvánosságra került hazai ügyeket, amelyek csak most, a kampány hatására álltak össze jelenséggé. Kitér arra, milyen felmérhetetlen károkat okoz az áldozathibáztatás, de szól a semmitmondó, nem beismerő „bocsánatkérésekről”, az egész téma körüli kommunikációs problémákról. Beszélt zaklatottal és zaklatóval, jogvédővel és bíróval, és a feltárás eredményeként kénytelen kimondani a tanulságot: a 21. század művelt nyugati világa számára még hosszú tanulási folyamat vezet oda, hogy két ember között ne lehessen olyan viszony, mint a fegyveres vadász és a tehetetlen prédaállat között.

Bookline, 2018, 148 oldal, 2499 Ft

Figyelmébe ajánljuk