Koncert

Hang nélkül

Guns N’ Roses

Kritika

Lewis Capaldi tikkelése és Lana Del Rey késése mellett a legnagyobb vihart a Guns N’ Roses fellépése kavarta az idei Glastonbury Fesztiválon.

Az egyik brit lap szakírója a GNR produkcióját megszavazta minden idők legrosszabb headliner koncertjének a Worthy Farmon, és a közösségi médiában is sokan panaszkodtak Axl Rose teljesítményére. Pár hetet kellett várnunk, hogy a saját fülünkkel is meggyőződjünk minderről, ráadásul a budapesti esemény helyszíne az a Puskás Aréna volt, amelynek tavalyi „koncertmegnyitóján” a Red Hot Chili Peppers adott nagyon gyenge hangminőségű bulit.

„Érdekes módon nem a korábban a közönség idegeivel szívesen ugrókötelező Axl Rose lett ezen az estén a hunyó, hanem a hangmérnökei”, írtuk hat évvel ezelőtt a Guns bécsi koncertjéről (Lélektani határ, Magyar Narancs, 2017. augusztus 20.), de a budapesti koncerten mindez másképp alakult. Az Ernst Happel stadionhoz képest a Puskásban élvezhetőbb volt a hangzás, viszont beigazolódott az, amit a brit újságíró és a panaszkodó kommentárok is emlegettek Glastonbury után. Pedig Axl ránézésre nincs rossz formában, többet is rohangált a színpadon, mint hat évvel ezelőtt Bécsben. Zenésztársaira egyáltalán nem lehet panasz: Slash továbbra is szédületesen gitározik, Richard Fortus már-már felnőtt hozzá technikában, Duff McKagan még mindig az együttes legszimpatikusabb tagja, Frank Ferrer precízen püföli a dobokat, Dizzy Reed becsülettel szintetizátorozik, a másodbillentyűs Melissa Reese pedig a vokáljaival igyekszik menteni a menthetőt.

Márpedig van mit. Hat éve azt írtuk, hogy Axl a magas hangokat időnként valamilyen furcsa vernyogással blöfföli el, de mostanra sajnos ez lett szinte a fő motívum az éneklésében. Állítólag hangszálműtéten esett át, és ezért nem mennek már a régi jellegzetes visítások, a kérdéses részeknél furcsa, operettparódiába illő hangokat présel ki magából. A mélyekkel szerencsére nem akadt gondja, viszont a hangmérnöke ezen az estén sem volt a helyzet magaslatán – az ének időnként nagyon halk, máskor bántóan hangos volt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk