Rádió

Valódi bűnök

Nyomozó

Kritika

A bűn mibenléte nagyjából az­óta az emberi fantáziavilág egyik sarokpontja, amióta Káin fejbe verte Ábelt. A bűnügyi históriák története az emberiség önképének alakulását is modellezi.

Csak a közelmúltra vetve pillantásunkat, félreérthetetlen az a történelmi-társadalmi fejlődésív, amelynek kezdőpontján a kifinomult, intuitív nyomozó áll (Poirot vagy Sherlock Holmes), a végén pedig egy mikroszkóp fölé hajoló tudós (CSI és társai). Hasonlóképpen a bűnöző is mindig a társadalmi viszonyok szülöttjének tűnik, még ha fellépése sokszor épp e viszonyok szétfeszítésére is irányul.

A bűnözés feldolgozásának legutóbbi divathulláma a valódiságra, életközeliségre, hitelességre épülő true crime vonulatban ölt testet, ami talán a ma emberének valósághiányára utal amellett, hogy a hagyományos bűnelbeszélésekbe vetett bizalom gyengülésének is fokmérője. Mindennek közvetlen előzménye mintha Truman Capote Hidegvérrel című dokumentumregénye lenne. Az 1966-ban megjelent, és egy 1959-es brutális gyilkosságot feldolgozó mű azért válhatott kult- és botránykönyvvé, mert az elkövetők személyiségére koncentrálva először vezetett be egy (két) gyilkos elméjébe.

A kortárs true crime-hullám is azzal hat a befogadóra, hogy lehántja az évszázados bűnnel kapcsolatos közhelyeket a történetekről és a történetek szereplőiről, a helyébe vagy a pőre gonoszságot, vagy a rendszer rossz működését, vagy egy szerencsétlen véletlent – illetve sokszor mindezek titokzatos keverékét állítva.

A Telex nemrégiben útjára indított podcastportfólió egyik érdekes darabja, a cím túlgondolásával nemigen vádolható Nyomozó is efféle ajánlattal áll elő. A tízrészesre tervezett (legalábbis erre az ügyre tíz részt szánó) sorozat ráérősen, részletesen, a mellékszálakra és a kontextusra is aprólékosan kitérve vezet be a „szerepjátékos gyilkosság” néven hírhedtté vált (bár azóta kissé elfelejtett) ügybe. Mint írják: „Nyolc hónapnyi kutatómunka, 50 órányi interjú, 12 ezer oldalnyi irat feldolgozása után 2023 tavaszán folytatásokban mutatjuk be ezt az izgalmas, sok tekintetben nagyon egyedi bűnügyet, ami egyben egy fiatal férfi tragikus halálának története.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.