A külügyminiszter, aki ott se volt – Guido Westerwelle (1961–2016)

  • Ara-Kovács Attila
  • 2016. március 22.

Külpol

Ötvennégy éves korában elhunyt a német politika egyik legérdekesebb személyisége. Minden bizonnyal nagy államférfi vált volna belőle, ha elődei – Hans-Dietrich Genscher vagy Otto von Lambsdorff gróf – életkorát elérhette volna, de közéleti emberként talán az ő szerepüket is meghaladta.

Életfelfogását tekintve ritka egyértelmű személynek bizonyult: kétséget maga és céljai felől soha nem keltett. Ugyanakkor a legellentmondásosabb politikusok egyike, aminek – ma már látjuk – nem ő maga volt az oka, hanem a kor, amelyben élt.

Amikor a liberális Szabaddemokrata Párt (FPD) vezetését 2001-ben átvette, Németországban mindenki a 21. század első hazai politikusát látta benne. Ma már úgy tűnik, ő mégis inkább a 20. század utolsó német politikusa volt. Egyenlő távolságot harcolt ki a német liberálisok és a baloldal, illetve jobboldal pártjai között – mégis inkább a jobboldalban látta a szabadelvű gazdaságpolitika letéteményesét. A jóléti állam elkötelezettje volt, de ő hirdette meg a legszigorúbb európai adópolitikai reformok egyikét, melynek keresztülvitelében a 2008-as válság, majd 2011-es kényszerű távozása pártja éléről akadályozta csak meg, derékba törve egész karrierjét.

Személyes élete is – akaratától függetlenül – hasonló ellentmondásokkal volt tele. Már kora fiatalságától nyíltan vállalta homoszexualitását, ám a világ arról mindössze a legutóbbi időkben – halála előtt mondjuk öt évvel – vett egyáltalán tudomást, amikor külügyminiszterként élettársát, Michael Mronzot elkezdte magával vinni külföldi útjaira. Amikor 2014 késő tavaszán egyértelművé vált, hogy gyógyíthatatlan, gyors lefolyású leukémiában szenved, egy interjúban azonnal közölte ezt a világgal, ám a tényt, hogy karrierje ilyen drámai hirtelenséggel zárul, csak most, március 18-án délután vettük tudomásul, amikor megtudtuk, hogy aznap reggel, egy kölni klinikán meghalt.

Westerwelle jobbján élettársa, Michael Mronz

Michael Mronz és Westerwelle 2010-ben

Fotó: MTI/EPA

Bár szülei nyomdokain haladva jogtudományi stúdiumokat végzett, már korán elhatározta, hogy politikus lesz. Minden adottsága megvolt hozzá: a ’90-es években pártjának legjobb szónokaként, nagyon fiatalon főtitkárrá, később pedig az FDP elnökévé választották; az ezredforduló után a német parlament legélvezetesebb és legmeggyőzőbb szónoka lett. Hogy miért az FDP-t választotta, azt utolsó, múlt novemberben a Der Spiegelnek adott interjújában így indokolta: „A liberalizmus számomra mindig egybecsengett a teljesítményelvvel, valamivel, ami a konstruktivitást idézi fel. Ezen túlmenően egyfajta belső szabadsággal, az élettel és az élni hagyással. Továbbá bizonyos fokú nyitottsággal minden iránt, ami új, s amit általában a világgal szembeni nyitottságnak neveznek. Ez vitt engem Németország egyetlen liberális pártjába.

Ma, mint Németország meghatározó külpolitikusára emlékeznek a nekrológok, ami részben túlzás. Valóban, amikor az FDP 2009-ben koalícióra lépett a második Merkel-kormánnyal, a hagyományokból adódóan Westerwelle lett a külügyminiszter, valamint a kancellár helyettese, de már akkor bevallotta: gazdasági miniszter szeretett volna lenni. Ez érdekelte, nem pedig a nemzetközi élet s az abban bonyolódó kapcsolatrendszerek. Intencióit ma már jobban lehet érteni, mint ahogy akkor próbálták azokat magyarázni. Németország a 2000-es évek elején „lélekben” még nem volt Európa vezető hatalma, de néhány kelet-európai ország már kényelmetlennek érezte iszonyatos térségi fölényét. Ekkor romlott meg igazán – a neonácikkal versenyt futó Kaczyński-fivérek miatt – a német-lengyel viszony is. Viszont ekkor mélyült el Berlin és Párizs kapcsolata, elsősorban azért, mert ez utóbbi elveszítette minden versenyelőnyét Németországgal szemben; de Westerwellén is múlt, hogy Berlin a helyzetet nem használta ki olyan politikai fordulatra, amely az évszázados gyanakvásoknak ismét politikai tápot adott volna. Működése külügyminiszterként egyáltalán nem volt kudarc, még ha a rá osztott szerepet minden bizonnyal túl szűknek is érezhette, és ezért közben és utána úgy viselkedett, mint „az ember, aki ott se volt”.

A Münchenben megjelenő, liberális Süddeutsche Zeitung érzelmektől szabadulni képtelen nekrológja foglalta legszebben össze Guido Westerwelle életét. Ma aligha lehet róla többet mondani: „Nagy politikai karrierje királygyilkossággal kezdődött, majd saját bukásával lett annak vége. Ő ajándékozta meg pártját a legnagyobb, történelmi győzelemmel, hogy aztán a párt történelme legmélyebb válságával szembesüljön. A 2013-as összeomlással, s hogy – közel hetven év után – kihulljon a parlamentből. Nem volt még politikus, aki ennyi fényt árasztott s ennyi árnyékot vetett volna pártjára.

 

A szerző a DK elnökségi tagja

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?