A magyarokat is leszavazva tiltja be az EU a méheket veszélyeztető rovarirtó szereket

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. április 27.

Külpol

A legnagyobb tagállamok a tiltás mellett voltak, így összejött a szükséges szavazatszám.

A biodiverzitás és a környezet védelme miatt az Európai Unió úgy döntött, az idei év végén betiltja három neonikotinoid rovarirtó szer szabadföldi használatát.

A tagállamok és az Európai Bizottság képviselőit tömörítő technikai bizottságban pénteken szavaztak a klotianidin, az imidakloprid és tiametoxám gyakorlatilag teljes betiltását kezdeményező bizottsági javaslatról. A jövő évtől kezdve ezek a szerek csak üvegházakban használhatóak, szabadföldön nem.

A neonikotinoid növényvédő szerek számos kutatás szerint veszélyt jelentenek a beporzó rovarokra, köztük a méhekre.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban részlegesen már megtiltották a méhek számára vonzó terményeknél – repce, kukorica, napraforgó – a német Bayer által gyártott imidakloprid és klotianidin, valamint a svájci Syngenta terméke, a tiametoxám alkalmazását.

Az EFSA február végén közzétett jelentésében, amelyben az előző öt év kutatásait összegezte, megerősítette, hogy a tanulmányok többsége szerint ez a három, a rovarok idegrendszerét megtámadó szer árt a méheknek.

A technikai bizottság pénteki ülésén 16 ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és Németország is megszavazta a három neonikotinoid rovarirtó szer betiltására vonatkozó bizottsági javaslatot. Ezekben az országokban él az uniós lakosság több mint 76 százaléka. Nyolc tagállam (Belgium, Bulgária, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia) tartózkodott, négy ország (Csehország, Dánia, Magyarország és Románia) pedig a javaslat ellen szavazott.

Graeme Taylor, a növényvédelmi ágazatot képviselő Európai Növényvédelmi Szövetség szóvivője kijelentette, hogy az európai agrárágazat meg fogja szenvedni a döntést. Az Európai Bíróság május 17-én várható döntésére utalva korainak és megalapozatlannak nevezte a döntést. A Bayer szerint az európai mezőgazdasági termelők még kevésbé lesznek képesek védekezni jelentős kártevők ellen azért is, mert egy sor esetben nem létezik alternatív védekezési mód. A Syngenta pedig azt állította, a bizonyítékok egyértelműen igazolják, hogy a neonikotinoid vegyületek minimális veszélyt jelentenek a méhekre.

Több környezetvédelmi szervezet viszont üdvözölte a döntést. Sandra Bella, a Föld barátai nevű nem kormányzati szervezet képviselője hatalmas győzelemnek nevezte a döntést, és felszólította az Európai Bizottságot, hogy segítsen a termelőknek a rovarölő szerek alkalmazásának elhagyásában.

Figyelmébe ajánljuk