Bosznia: Az első tangó Prijedorban

  • - makai -
  • 1997. július 17.

Külpol

aA madridi NATO-csúcs után beindult a gépezet: úgy tűnik, a boszniai békefenntartás és a délszláv háborút követő - továbbra is akadozó, a valódi bűnösök nyilvános megnevezésével és elítélésével adós - igazságszolgáltatás új fejezetének lehetünk tanúi; a szövetség beváltotta fenyegetéseit, és - igaz, másfél évi boszniai piknikezés után - keményen fellép a háborús bűnösök felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött személyek ellen.
aA madridi NATO-csúcs után beindult a gépezet: úgy tűnik, a boszniai békefenntartás és a délszláv háborút követő - továbbra is akadozó, a valódi bűnösök nyilvános megnevezésével és elítélésével adós - igazságszolgáltatás új fejezetének lehetünk tanúi; a szövetség beváltotta fenyegetéseit, és - igaz, másfél évi boszniai piknikezés után - keményen fellép a háborús bűnösök felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött személyek ellen.

A NATO békefenntartó kötelékében (Stabilization Force - SFOR) szolgáló brit katonák július tizedikén, csütörtökön a Tangó fedőnevű akció során a hágai Nemzetközi Törvényszék titkos elfogatóparancsa alapján a boszniai Szerb Köztársaság (RS) területén lévő Prijedorban három személyt letartóztattak (kettőt azóta szabadon engedtek), egyet pedig - a kialakult tűzharc során, önvédelemből - lelőttek.

A csapás

A Tangó-hadművelet két részből állt. A NATO hírszerzési jelentések alapján tudta, hogy Simo Drljaca volt prijedori rendőrfőnök csütörtökön horgászni lesz oda a város közelében levő víztározón, és egy útszéli kocsma mellé parkolt lakókocsiban táborozik. A reggeli órákban - jelentették az ügynökségek szemtanúkra hivatkozva - legalább két helikopter repült a vízfelszín felett, ugyanakkor négy tank közelítette meg Drljaca tartózkodási helyét. A helikopterek landolása után, mondták a szemtanúk, füst szállt, így nem láthatták, mi történik. Az események nyugati források alapján rekonstruálhatók valamelyest: ezek szerint Drljaca egyedül - egy pisztollyal az oldalán - a kocsma és a lakókocsi között állt. Amikor megkísérelték letartóztatni, Drljaca pisztolyt rántott, lőtt - az egyik katonának könnyebb lábsérülést okozva. A britek viszonozták a tüzet: a négy találatból legalább egy a mellkasát érte. A közelében tartózkodó két személyt - Drljaca fiát és sógorát - őrizetbe vették, majd Hágába szállították, de - mivel a Nemzetközi Törvényszék nem körözte őket - azóta már visszaszállították Boszniába és szabadon engedték őket.

Az akció másik fele Prijedorban zajlott.

Milan Kovacevic elfogása simább ügy volt: reggel fél tíz körül a prijedori kórházban négy férfi - álruhás SFOR-katona - a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőjeként bemutatkozva az igazgatót kereste. Amikor Kovacevic megjelent, a britek őrizetbe vették, és egy amerikai helikopteren a tuzlai SFOR-támaszpontra szállították. Onnan egy C-130 Hercules szállítógép fedélzetére került, a hágai reptéren pedig két fekete, kék fénnyel ellátott Mercedes várta - röpke fél nap alatt börtönben találta magát.

Érett gyümölcsök

A választás több okból esett pont Drljacára és Kovacevicre.

Simo Drljaca mint Prijedor főrendőre előbb a város elfoglalásában, majd pedig a közeli Omarska, Trnopolje és Keraterm koncentrációs táborok létrehozásában és üzemeltetésében vette ki a részét. Milan Kovacevic 1992-ben, a háború kezdetekor az önkormányzat egyik elöljárója volt, és - a vád szerint - a foglyok zavartalan és folyamatos szállításáról gondoskodott. Kettejük állhatatos munkájának is köszönhető, hogy a Prijedor környékén élő mintegy ötvenezer bosnyák száma rövidesen hatezerre csökkent, hogy napjainkra szinte teljesen eltűnjenek.

Kovacevic időközben a helyi kórház élére került, Drljaca pedig a daytoni békeszerződés értelmében nem maradhatott a helyén. Az RS belügyminisztériuma leszerelte ugyan, de egyben gondoskodott is hűséges emberéről, aki Dragan Kijac - azóta Biljana Plavsic elnök asszony által menesztett - belügyminiszter tanácsadójává avanzsált. Drljacáról nehezen feltételezhető, hogy szívesen látta a külföldi csapatokat Bosznia területén: tavaly a cseh békefenntartókra lőtt, amikor azok el akarták venni Skorpió típusú fegyverét (ami a daytoni szerződés szerint nem lehetett birtokában). A csehek akkor figyelmeztető lövéseket adtak le, Drljaca rendőrei pedig bekerítették őket - az incidens a fegyverüket megtartó szerbek visszavonulásával ért véget.

Kettejüket az egyik nyugati illetékes "alacsonyan csüngő gyümölcsöknek" nevezte.

Drljaca és Kovacevic szem előtt voltak. A brit kontingens által ellenőrzött szektorban félelem nélkül, nyugodtan mozogtak, gyakran mutatkoztak nyilvánosan. Nem rejtőztek el, mert nem tudták, hogy körözik őket. Miután elvi döntés született az akció előkészítéséről és végrehajtásáról - és ez nem a közelmúltban történt -, a két férfi körül a hírszerzés láthatatlan hálót szőtt. Az SFOR a NATO-tagállamok és saját hírszerzése révén mindent tudott róluk. A szüret megkezdődhetett.

Hídfőállás a Rubiconon

A csütörtöki akciót két hónapos gondos tervezés előzte meg. Előtte azonban egy sor egyéb feltételnek is teljesülnie kellett.

Az egyik fontos mozzanat a brit munkáspárti győzelem volt: Tony Blair miniszterelnök állítólag már második munkanapján foglalkozott a boszniai háborús bűnösök felelősségre vonásának kérdésével, és hajlandó volt keményen fellépni ellenük. A brit kormány érdekes módon nem katonai, hanem külügyi vonalon közelítette meg a kérdést: a Tangó hadművelet tényét Robin Cook külügyminiszter jelentette be, evvel is nyomatékosítva, hogy a háborús bűnösök elfogása és begyűjtése nem pusztán technikai jellegű művelet, de ott áll mögötte teljes súlyával és tekintélyével a brit kormány, amely - mint azt brit illetékesek közölték - folytatni akarja az akciókat. A londoni és washingtoni nyilatkozatok lényege: a Rubiconon átkeltek, visszaút nincs. Majd kiderül.

Az USA-val folytatott tárgyalások eredményeképpen Bill Clinton elnök is beleegyezett a műveletbe, állítólag nem utolsósorban Madeleine Albright külügyminiszter határozottságának engedve, aki elvette a kezdeményezést a hezitáló és aggodalmaskodó Pentagon elől. A végleges döntést július negyedikén Mallorcán írta alá Clinton, miután még egyszer konzultált Samuel Berger nemzetbiztonsági tanácsadójával. Szerdán, július kilencedikén értesítették, hogy másnap bekövetkezhetnek a letartóztatások. A tájékoztatás John Shalikashvili tábornokra, a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának főnökére maradt.

A Tangó hadműveletet hivatalosan a NATO parancsnoksága alatt hajtották végre. Az előkészületek során a brit Különleges Légi Szolgálat ezred (SAS), a világ egyik legjobb különleges alakulata már korábban Boszniába utazott (még valószínűbbnek tűnik, hogy bizonyos létszámban kezdettől fogva ott voltak). Az amerikai csapatokra, Clinton elnök elképzeléseinek megfelelően, logisztikai feladatokat osztottak - ők adták a helikoptereket például -, ők képeztek tartalékot, ezenkívül hírszerzési adatokkal szolgáltak.

Fontos mozzanat volt az is, hogy Drljaca és Kovacevic nem tudtak a körözésről: Louise Arbour, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze március közepe óta új módszerek alapján dolgozik: egy titkos listát készít a gyanúsítottakról és vádlottakról. Létezik ugyan egy nyilvános, több mint hetven nevet tartalmazó lista, de ők ketten nem szerepeltek rajta. Nevük a Dusan Tadic - a hágai Nemzetközi Törvényszék első vádlottja - elleni eljárás során vált ismertté a törvényszék számára (Tadicot a háború ideje alatt, a koncentrációs táborokban elkövetett, emberiség elleni bűntetteiért hétfőn húsz év börtönre ítélte a törvényszék).

Robbanó siker

Csütörtök óta a szerbek gyűlölnek és rettegnek - tehát a Tangó hadművelet elérte másodlagos célját is. Többé senki - aki részt vett a népirtásban vagy egyéb háborús bűntettet követett el - nem alhat nyugodtan, nem mutatkozhat anélkül, hogy ne kelljen rettegnie. Nem bízhat meg a szomszédjában sem. Egy NATO-illetékes az egyik hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, mennyire meglepte a szerb vezetés reakciója, több határozottságra, fenyegetésre számított. Evvel szemben, mondta, a boszniai szerb vezetők idegesen és nagyon félve tárgyaltak.

Igaz is, szóltak nekik előre: amennyiben bármilyen bántódásuk esik az SFOR-csapatoknak, úgy azt nagyon leverik rajtuk. Ebből értettek: több mint nyolcezer amerikai katona bárki érvrendszerét gyakorlatilag megcáfolhatatlanná tudja tenni. Aztán a szerbek egyéb figyelmeztető jelekből is sejthették, hogy közel a vész: a múlt hónapban Kelet-Szlavóniában letartóztatták Slavko Dokmanovicot, Vukovar volt polgármesterét, és nem azért, mert nem vitte vissza a könyveket a könyvtárba.

A rettegés egyelőre csak a színfalak mögött látható: a szerb vezetők egyöntetűen elítélték a "barbár gyilkosságot", a "kegyetlen kivégzést". Drljaca temetése után Zvornikban bomba robbant egy, a Drina szálló előtt parkoló terepjáró alatt. A szállodában egyébként a helyi EBESZ-misszió székel. Tadic elítélése is felháborodást váltott ki; a helyszíni jelentések elkeseredett, ám elszánt emberekről szólnak, akik életük árán is készek megvédeni vezetőiket.

E harcias lendülettel - bár lebecsülni nem szabad - nem árt csínján bánni: egyelőre nem tudni, lesz-e, aki harcba vezetné a szerb sólymokat. A háborús bűnös Radovan Karadzic és vezérkari főnöke, Ratko Mladic tábornok eltűntek. A háborús bűnös Karadzic sokáig Paléban és környékén bujkált, helyét gyakran váltogatva és a rendőrség különleges alakulatának védelmében bízva. Bár egyes jelentések szerint külföldre szökött (jellemző útirányok: Oroszország, Kína), lapzártakor valószínűbbnek tűnik, hogy az RS vagy Szerbia területén lapul. Esetleg a hadsereg Han Pijesak-i bunkererődítményét teszteli.

Milan Kovacevic várhatóan ezen a héten áll a bíróság elé, hogy hivatalosan is vádat emeljenek ellene. A tárgyalásra azonban várnia kell: a törvényszék csak egy tárgyalóteremmel rendelkezik. És már állnak előtte a sorban: Tihomir Blaskic tábornok, a boszniai horvát milícia egyik vezére kell hogy számot adjon civilek elleni harci hőstetteiről.

- makai -

Jugoszlávia: nyugtalan végek

A Crna Gora-i kormánypárt, a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) elnökségének pénteki ülésén leváltották pártelnöki tisztségéből Momir Bulatovicot, a köztársaság elnökét. Helyére Milica Pejanovic-Djurisic került, a párt köztársasági elnökjelöltje pedig Milo Djukanovic (mostani miniszterelnök, Bulatovic ellenlábasa) lesz. Bulatovic sem adja meg magát könnyen: a pártütők kizárásán dolgozik, augusztusra pedig rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezte. A tét Crna Gora helye a kéttagú jugoszláv államszövetségben és a Nagy Testvér Szerbiához - elsősorban annak urához, Slobodan Milosevichez - való viszonya. Míg Bulatovic feltétlenül engedelmeskedik Belgrádnak, Djukanovic a télen kimondta: Milosevic levitézlett, ideje visszavonulnia. Ami persze a szerb elnöknek eszében sincs - most jelöltette magát a jugoszláv elnöki posztra, amihez viszont a másik tagköztársaság támogatása is szükséges.

És akkor ott van még a Szandzsák: a Szerbiában élő bosnyák-muzulmánok Novi Pazar-i központtal autonómiát akartak kikiáltani, így muszáj volt rendőrséget odavezényelni, az önkormányzatot szó szerint szétveretni, a várost megszállni és a külvilágtól elzárni. És várni, mi is lehet ebből: múló háborgás vagy vérbe fojtás?

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."