Simlis pénzügyminisztere miatt mondott le a miniszterelnök Csehországban

  • narancs.hu
  • 2017. május 3.

Külpol

Előre hozott választás vagy kisebbségi kormányzás jöhet.

Bohuslav Sobotka, Csehország szociáldemokrata miniszterelnöke tegnap délután bejelentette a lemondását, ami maga után vonja teljes kormánya távozását is. Sobotka azzal indokolta döntését, hogy pénzügyminisztere, Andrej Babis, a koalíciós partner ANO párt vezére nem volt hajlandó tisztázni magát az adóelkerülési és csalási vádak alól.

Babis hivatalosan Csehország második leggazdagabb embere, az általa alapított Agrofert vegyipari vállalat a Forbes becslése alapján 3 milliárd dollárt ér, de a miniszternek több médiaérdekeltsége is van.

Andrej Babis

Andrej Babis

Fotó: MTI/EPA

Az ANO populista, gazdaságpolitikájában liberális párt jelenleg magasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, Babis pedig a politikusok népszerűségi listáit. A következő országgyűlési választást menetrend szerint októberben tartanák, Sobotka bejelentése után elképzelhető előrehozott választás, de az is, hogy egy megbízott kabinet őszig akár kisebbségből kormányozzon.

Sobotka talán arra számít, hogy ha a miniszteri székből elmozdított – eddig az adóhivatalt is felügyelő – Babisról bebizonyosodnak a vádak, akkor a választásokon megelőzheti az ANO-t. Ez legalábbis nem lesz könnyű, hiszen Babisék előnyét 12 és 19 százalékpont közé teszik a különböző felmérések.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?