Cyber hírek

  • 2004. augusztus 5.

Külpol

Víruskirály A 18 éves Sven Jaschan, a Netsky és a Sasser vírusok írója felel a 2004-es vírusfertõzések hetven százalékáért - derül ki a Sophos antivíruscég elsõ féléves jelentésébõl, mint az Index a ZDNet nyomán írta. Az alsó-szászországi fiatalemberen a szülei házában májusban ütött rajta a német rendõrség.
'rizetbe vétele után elismerte, hogy õ készítette a két vírust. A Waffensen községben élõ fiatalember, aki magát "lelkes hobbiprogramozóként" jellemezte, a jelek szerint a szülei számítógép-javító vállalkozásának forgalmát szerette volna növelni. A Sophos felmérése szerint legjobban a Sasser vírus terjedt el, ez az összes fertõzés 26,1 százalékáért volt felelõs. A második, harmadik és negyedik helyet a Netsky.P, Netsky.B és a Netsky.D foglalta el. A top tízben csak az ötödik a MyDoom.A, a hatodik a - magyar gyártmányú - Zafi.B, a kilencedik a Sober.C és a tizedik Bagle.A nem Jaschan vírusa. Az elmúlt hat hónap legpusztítóbb vírusai a Netsky és a Bagle variánsai voltak, amelyek folyamatos kellemetlenséget okoztak a felhasználóknak, amikor alkotóik nyilvános versenybe kezdtek az elsõbbségért.

Kiszivárgott a Doom 3 Az Egyesült Államokban csütörtökön lesz a Doom 3 (www.doom3.com) hivatalos bemutatója, de az ingyen megszerezhetõ illegális másolatok máris megjelentek az internetes fájlcserélõ hálózatokon - adta hírül az Index a BBC nyomán. Mindez annak köszönhetõ, hogy néhány boltban már a múlt hét végén kirakták a polcokra a már megjelenése elõtt kultstátust elért - egy múlt heti hír szerint a satanizmus népszerûsítésével vádolt - számítógép-játékot. Becslések szerint vasárnap több mint ötvenezren töltötték le a másfél gigabyte-os program kalózmásolatát, ami eddig 2,7 millió dolláros bevételkiesést jelent az Activision számítógépjáték-kiadónak, amely arra számít, hogy több millióan vásárolnak majd legális kópiát. A Doom 3 világában a játékosnak a Marson kell megküzdenie a démonokkal, amelyek tudományos kísérletek hatására szabadultak ki a pokolból. A rémisztõ és igen valósághû környezet, valamint a térhatású hang miatt a játék olyan, mint egy interaktív horrorfilm, mondta a BBC-nek a fejlesztõ id Software egyik munkatársa. Az 1993-ban bemutatott elsõ Doom teljesen megváltoztatta a számítógépes játékok világát egyedülálló háromdimenziós grafikájával. A Quake-sorozatot is fejlesztõ id Software (www.idsoftware.com) arról híres, hogy nem ad ki félkész programot a kezei közül, ezért egyáltalán nem meglepõ, hogy a Doom 3 kifejlesztése négy évig tartott, és becslések szerint tizenöt-húsz millió dollárba kerülhetett. n Verne az ûrállomáson A Nemzetközi Ûrállomás asztronautái a jövõ héten ûrsétára indulnak, hogy elõkészítsék az elsõ teherhajó érkezését, amelyet az Európai Ûrügynökség és a NASA közösen küld fel. A két asztronautának, az amerikai Michael Finckének és az orosz Gennagyij Padalkának egy új antennát és lézerreflektorokat kell szerelnie abba a dokkba, ahová az elsõ nem orosz gyártmányú automata szállító ûrjármû, a 9,7 méter hosszú Jules Verne várhatóan a jövõ év elején érkezik.

Tízezer processzor Az Amerikai Ûrkutatási Hivatal (NASA) a Columbia projekt keretében a világ legnagyobb szuperszámítógépének megépítését tervezi. A nagy teljesítményû számítógép a Silicon Graphics 20 darab, egyenként 512 Itanium-2 processzort használó Altix szuperszámítógépébõl áll, így összesen 10 240 processzort tartalmaz majd. A várakozások szerint a szuperklaszter teljesítménye nagyobb lesz az Earth Simulatorénál, a világ ma legerõsebb szuperszámítógépénél.

Hírkeresõ a Microsofttól A Microsoft múlt kedden kezdte el tesztelni új online hírkeresõjét, a Newsbotot (newsbot.msnbc.msn.com), amely több mint 4800 híroldalt vizsgál át rendszeresen. A hasonló elven mûködõ Google News hírkeresõ (news.google.com) több millió embert vonz nap mint nap percenként frissülõ hírgyûjteményével. A Microsoft nem titkolt célja, hogy megtörje a Google egyeduralmát a keresõszolgáltatások terén.

Veszélyeztetett fajok Kihalással fenyegett állatfajok lefagyasztott szöveteit helyezik el kedden brit tudósok a londoni Nemzeti Történeti Múzeumban, hogy a megõrzött DNS-ek segítségével a jövõben klónozással feltámaszthassák az eltûnt lényeket - közölte kedden az oxfordi kutatócsoport vezetõje. A "Fagyasztott Bárka" terv több ezer veszélyeztetett állat szöveteit és DNS-ét gyûjti majd össze, az örökítõanyagot a jövõben klónozáshoz is fel kívánják használni. Elõször egy veszélyeztetett szaharai antilopfajta, egy Mexikóban õshonos galamb és a csikóhal DNS-e kerül a "Fagyasztott Bárká"-ra.

MORZE

Modemõr Képes kiszûrni a felhasználó engedélye nélkül emelt díjas számokat tárcsázó programokat egy új fejlesztésû magyar szoftver. A Windows tárcsázóját fegyelmezõ alkalmazásban beállítható, hogy a modem mikor milyen körzetszámokat hívhat. A programot a vedekezz.hu címû honlapról lehet letölteni.

Linux A nyílt forráskódú Linux operációs rendszer valószínûleg kétszáznyolcvanhárom szabadalomsértést tartalmaz, ráadásul huszonhét esetben legfõbb riválisa, a Microsoft a kárvallott - állítja egy szervezet, amely a Linuxot használó vagy értékesítõ cégeknek kínál biztosítást a szellemi tulajdonnal kapcsolatos perek ellen.

Mobilpiac Az augusztus végére ígért harmadik generációs mobiltelefon-tender gyõzteseként megjelenõ új piaci szereplõ a Napi Gazdaság értesülése szerint nem csupán a 3G-szolgáltatáshoz szükséges frekvenciához jut, hanem a GSM tartományba is beléphet, azaz négy társaság versenyezhet majd egymással a magyar mobilpiacon.

Génterápia A Thomas Jefferson Egyetem orvoskutatóinak laboratóriumi körülmények között sikerült génterápia segítségével regenerálni az emberi szív sérült sejtjeit. A kutatók abban reménykednek, hogy a nem túl távoli jövõben szívbetegeken is kipróbálhatják ezt az új technikát.

Gleccserpusztulás A hûvös nyár ellenére folytatódik az Alpok gleccsereinek visszahúzódása. Ausztria legnagyobb gleccsere, a Pasterze 1875 óta becslések szerint 1,5 milliárd kömbétert veszített a térfogatából. 2050-2080 között az osztrák gleccserek teljes eltûnésével lehet számolni.

Ûrsiklók A Columbia ûrsikló tragédiájából tanulva a NASA átalakítja az ûrsiklók külsõ üzemanyag-tartályait. A tankok keményhab alapú szigetelését fûtõelemekkel váltják ki, mert a Columbia vesztét a leszakadó szigetelés okozta.

Gyász 88 éves korában egy San Diegó-i kórházban elhunyt Francis Crick, a DNS kettõsspirál-szerkezetének egyik felfedezõje. Crick, James Watson és Maurice Wilkins 1953-ban fejtette meg a dezoxiribonukleinsav molekulaszerkezetét, amiért 1962-ben orvosi Nobel-díjat kaptak.

Figyelmébe ajánljuk