Kulturális hírek

  • 2004. augusztus 5.

Külpol

NEWPORT 50 ÉVE "Össze akarjuk dobni a modern dolgokat, a szvinget és a dixielandet, és azt akarjuk, hogy a fickók együtt is játsszanak. Amíg van közös ritmus, mindenki a maga stílusában szólózhat.
Egy nagy, boldog család" - vázolta vízióját 1954-ben, a New Yorker riporterének George Wein newporti zongorista és a helyi Storyville klub tulajdonosa, amikor 28 évesen útjára indította az elsõ - és azóta fogalommá vált - amerikai dzsesszfesztivált, melyet idén augusztus 14-15-én immár ötvenedik alkalommal rendeznek meg a Rhode Island állambeli város kikötõjénél lévõ Fort Adams State Park szabadtéri színpadán. 1954-ben, egy júliusi hétvégén még a Newport Tennis Casino színpadán olyanok adták meg az alaphangot, mint Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Errol Gardner, Oscar Peterson, a Modern Jazz Quartet, Percy Heath és Lee Konitz - utóbbi kettõ az idei mûsorban is helyet kapott. A következõ években a mûfaj teljes ki kicsodája megfordult Newportban, Louis Armstrong, Duke Ellington, Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane, Charlie Parker, Dave Brubeck, Sonny Rollins, Coleman Hawkins, Charles Mingus, Nina Simone, Mahalia Jackson, Archie Shepp, Ray Charles, Frank Sinatra és még nagyon sokan mások, Chuck Berryig, Joan Baezig, Bob Dylanig és Diana Krallig bezárólag. A kritikai és közönségsiker ellenére több mint tíz év múlva lett csak anyagilag is kifizetõdõ a fesztivál. Akadtak zûrös idõszakok is (1960-ban rajongók és rendõrök estek egymásnak a kapukon kívül, 1971-ben fiatalok szállták meg a színpadot, a fesztivál félbeszakadt, sõt a 80-as évek elejéig át is települt New Yorkba), de mindez már a múlté.

Az ünnepi évfordulót január-márciusban egy turné vezette be, melynek keretében Terence Blanchard, Randy Brecker, James Carter, Lew Tabackin és mások vitték el több mint ötven amerikai városba Newport hírét, ahol augusztus 11-én Dave Brubeck lép fel: õ minden más élõ muzsikusnál többször szerepelt a fesztiválon. Játszik a 14-15-i programban is, ahol olyan nevek olvashatók, mint Wynton és Branford Marsalis, Ron Carter, Chico Hamilton, McCoy Tyner, Ravi Coltrane, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ornette Coleman és Gary Burton - megint csak többek között.

Newporti felvételeiket sokan megjelentették (egy ilyen lemez borítója látható egyik illusztrációnkon), a számos díjjal kitüntetett fesztiválalapító, George Wein (a másik képen, 1987-ben, Sarah Vaughan társaságában) önéletrajzát 2003-ban adta közre My Myself Among Others: A Life In Music címmel.

CSEHOV, 100 ÉVE 1904 júliusában, a németországi Badenweilerben érte a halál Anton Pavlovics Csehovot. Az évforduló alkalmából Moszkvában, a drámaíró múzeuma mellett ünnepélyes körülmények között elhelyezték egy színiiskola alapkövét.

CHAUCER JOBBKEZE Egy amerikai írásszakértõ azonosította az eddig névtelen íródeákot, aki a kézirat alapján letisztázta Geoffrey Chaucer Canterbury mesék címû mûvét: Linne Mooney egy londoni könyvtárban, a Londoni Íródeákok Társaságához 1392-ben csatlakozó Adam Pinkhurst esküjének aláírásában felismerte a klasszikus középkori szerzõ "jobbkezét". A Cambridge-i Egyetem hitelesnek fogadta el a felfedezést. Adam Pinkhurst egy London közelében gazdálkodó kis földbirtokos fiaként tanulta ki a kódexmásoló szakmát, s a 14. század utolsó két évtizedében dolgozott Chaucer számára, aki egy versében meg is örökítette a hosszú hajú fiatalembert: mérgében, amiért az hibákat vétett a leírás során, azt kívánta, verje ki a rüh a loboncát.

FÖLÖSMONDAT 2 Múlt héten hírt adtunk arról, hogy az egykori Fölöspéldány-tagok közös nyilatkozatban nehezményezték: egy tanulmány szerint Szilágyi Ákos lett volna az egyébként nem hierarchikus struktúrában mûködõ csoport vezetõje. Azóta megkaptuk a tanulmányt jegyzõ Havasréti József válaszát is, aki sajnálatát fejezte ki a tévedés miatt, hozzátéve, nem akarta senki szuverenitását kétségbe vonni, sem tiszteletlenül figyelmen kívül hagyni, de írásában a vezetõkérdésnél fontosabb problémákra igyekezett koncentrálni. A nyílt levélben feltett kérdésre válaszolva bizonyos mértékben mégis fenntartja a Szilágyi szerepére vonatkozó állítását: "(1) Bennem az a (megalapozott) összkép alakult ki, hogy Szilágyi Ákos a csoport meghatározó mûvészeti ideológusa volt, valószínûleg e kép hatása alá kerülve írtam oda a szövegbe, hogy >>vezetõje<<. (2) Nyílt leveletek és válaszom segítségével remélhetõleg sikerül elkerülni, hogy téves állításom hiteles adatként rögzüljön a közvéleményben."

MORZE

SONY-BMG Az Európai Unió illetékes hatósága és az amerikai versenyhivatal egyaránt jóváhagyta a japán Sony és a német BMG 50-50 százalékos fúzióját, így elhárult az akadály a nemzetközi hanglemezipar második és ötödik legnagyobb multijának egyesülése elõl. A New York-i székhelyû új óriás a piac 25,5 százalékát birtokolja, nála csak a Vivendi Universal nagyobb (25,9). 'ket követi az EMI 12 és a Warner Music 11,9 százalékkal, míg a függetlenek részesedése 25 százalék. A Financial Times szerint a fúzió után világszerte kétezer fõ elbocsátása várható, ami a két cég közös munkaerejének negyedét jelenti. A Sony- BMG vezetõje, a Sonytól érkezõ Andrew Lack szerint az egyesülés megfelelõ és szükségszerû válasz a jelenlegi piaci körülményekre.

GYÁSZ 70 éves korában elhunyt Laura Betti: az olasz színésznõ olyan nagyságok filmjeiben szerepelt, mint Fellini (Édes élet), Bertolucci (1900, Az utolsó tangó Párizsban) Paolo és Vittorio Taviani (Allonzanfan) és Pasolini (Canterbury mesék, Teoréma, Salo, avagy Sodoma 120 napja) - Pasoliniról 2001-ben dokumentumfilmet is készített.

KÍNAI FANTOM Decemberi kezdettel 26 elõadásból álló sorozatban mutatják be Sanghajban Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomja címû musicaljét, eredeti angol változatban. A produceri funkciókat ellátó Really Useful Company ázsiai részlegének igazgatója szerint a premier öt év múlva akár a darab kínai nyelvû színreviteléhez is elvezethez. Sanghajban korábban telt ház elõtt mutatták be a Nyomorultakat és a Macskákat is.

DÍJ A spanyol filmakadémia aranyéremmel jutalmazta Antonio Banderast: ezzel a 43 éves színész 1982-ben indult filmes karrierjét ismerték el, amely a még kezdõ Pedro Almodóvar kis költségvetésû mûveitõl vezetett el a hollywoodi szuperprodukciókig.

Paco de Luciának ítélték az idei Asturia hercege-díjat a mûvészeti kategóriában: a Francisco Sanchez Gomez néven született, 56 éves gitáros õsszel, Oviedóban veheti át a díjat és a vele járó 50 ezer eurót.

Figyelmébe ajánljuk