Cyber hírek

  • 2004. augusztus 12.

Külpol

Egoszörf Egy vizsgálat szerint elsõ körben sajátunkat, majd régi barátok vagy éppen egy új kapcsolat nevét ütjük be az internetes keresõkbe a személyes információk utáni vadászat során - adta hírül az [origo]. A Microsoft MSN részlegének megbízásából végzett felmérés során a személyes információkra irányuló webes kereséseket vizsgálták.
Az eredmény alapján a válaszadók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy korábban már részletesen rákeresett saját nevére, míg például családtagjaik online jelenléte iránt ennél valamivel kisebb hányaduk, 29 százalékuk érdeklõdött. Szintén népszerû a régen látott ismerõsök, barátok felkutatása: rájuk a megkérdezettek 36 százaléka keresett rá a neten. Az eredményekbõl jól látható, hogy legtöbben magukra kíváncsiak, a felmérés készítõi szerint ugyanakkor sokan meglepetten tapasztalják, hogy nevük milyen környezetekben bukkan elõ, ezzel sokszor régen elfelejtett történéseket idézve fel. A válaszokból még egy népszerû keresési minta kirajzolódik: sok fiatal néz utána annak, hogy a látóhatárukon éppen felbukkanó lehetséges barátnõ/barát milyen titkokat rejthet a múltjában.

Robotkonferencia Július végén, a tizenhatodik Mesterséges intelligencia innovatív alkalmazásai konferencia keretében, a kaliforniai San Joséban rendezte meg éves Mobilrobotverseny és -kiállítását az American Association for Artificial Intelligence (AAAI) - adta hírül az Agent portál (agent.aitia.ai). Kizárólag autonóm masinák vehettek részt: a konferencia-központban navigáltak, sebesülteket mentettek, vagy éppen interaktív viszonyba léptek a jelen lévõ emberekkel. A "Robotkihívás" kategóriában konferencia-résztvevõként kellett megjelenniük. Be kellett jutniuk a központba, aztán megtalálniuk a regisztráció helyszínét, regisztráltatniuk magukat, különbözõ feladatokat végrehajtaniuk, kapcsolatot létesíteni a jelenlévõkkel, majd az elõzetesen megadott idõpontban "elõadást" tartottak. A "kihívás" céljaként az interaktív szociális robotok fejlesztése terén elért eredmények összegzését, illetve a további feladatok megvitatását jelölték meg. A "Mentési verseny" szimulált, pusztítás utáni terepen zajlott. Áldozatok, sebesültek után kutattak, illetve irányították, koordinálták a hús-vér mentõk munkáját. A masinák a RoboCup tornák - az AAAI által némileg módosított - szabályai szerint mérettettek meg.

Felrobbant egy magánûrhajó Mûszaki hiba miatt vasárnap lezuhant és összetört az X Prize elnyerésével próbálkozó egyik csapat rakétája - számolt be az eseményrõl az Index. A balesetben senki sem sérült meg, a Rubicon-1 nevû jármûben ugyanis csak három embernagyságú bábu volt. A hét méter hosszú és egy méter átmérõjû rakéta hatvan méterre a fellövési helytõl zuhant le, miután az ejtõernyõje sem nyílt ki. A jármûvet teljesen újra kell építeni, mondta Eric Meier mérnök, a Rubicont készítõ Space Transport egyik alapítója. A kudarc ellenére Meier nem csügged: az összetört rakétát húszezer dollárba került megépíteni, és a mérnök reméli, hogy ennyi pénzt még össze tudnak szedni egy új próbálkozáshoz. Több mint két tucat csapat szeretné elnyerni az X Prize tízmillió dolláros fõdíját, amit az kaphat meg, aki saját erõbõl egy három személy szállítására alkalmas jármûvet két héten belül kétszer száz kilométer magasságba juttat.

Szerverlefoglalások Az Infomediátor Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda szerint Magyarországon indokolatlanul is sor kerül az internetes tárhelyet mûködtetõ szolgáltatók szervereinek rendõri lefoglalására, holott sok esetben más intézkedéssel is biztosíthatók a nyomozás érdekei. Mayer Erika ügyvéd, az iroda vezetõje szerint az utóbbi hetekben tíz olyan esetrõl is tudomást szereztek, ahol ismeretlen tettes ellen az interneten elhelyezett jogsértõ tartalmak, például szerzõi jogok megsértése vagy más bûncselekmény gyanújával folyó nyomozás keretében foglalták le a szolgáltató szerverét. A jogász szerint ez az intézkedés esetenként nem az elkövetõt, hanem a vétlen szolgáltatót, illetve a szolgáltatást igénybe vevõ internetes közösséget is sújtja, hiszen a lefoglalás miatt hozzáférhetetlenné válnak jogszerû tartalmakat hordozó intenetes oldalak, és lehetetlenné válik az elektronikus levelezés is. Egyetlen szerver lefoglalása akár tízmillió forintos kárt is okozhat. Az Infomediátor vezetõje szerint a véleményszabadságot és a tulajdonhoz fûzõdõ alkotmányos jogokat sértõ intézkedés helyett sok esetben elegendõ lenne csupán a jogsértõ tartalmak elektronikus adathordozóra történõ kimásolása, és annak lefoglalása. Peszleg Tibor rendõr õrnagy, az ORFK szakembere szerint a rendõrség internettel, elektronikus adathordozókkal kapcsolatos lefoglalást csak feltétlenül indokolt esetben és többnyire magánszemély elkövetõkkel szemben alkalmaz.

MORZE

Lemaradás A számítógép- és internet-hozzáférést tekintve elmaradnak, az internetes vásárlás szempontjából viszont hasonló szinten állnak a magyar háztartások más európai uniós régiók háztartásaihoz képest - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb felmérésébõl.

Mozinet Már az idén elindulhat Magyarországon az egy csomagban kínált internetalapú telefon, adatátviteli és videoletöltési szolgáltatás - értesült a hírrõl a Világgazdaság. Csökkennek az alapszolgáltatások bevételei, emiatt a nemzetközi telefontársaságok és a kábelcégek az utóbbi idõben ebben az újfajta hármas játszmában keresik a kiutat.

Meghibásodás A Hubble ûrteleszkóp négy tudományos eszközébõl egy tönkrement - jelentette be a NASA. A Hubble spektrográf képalkotó mûszerét a távcsõ második javításakor, 1997-ben telepítették, elsõsorban a fekete lyukak, távoli halovány csillagok és bolygók vizsgálatára használták.

Trójai Megjelent a kézi számítógépekre valóban veszélyes elsõ digitális kártevõ. A Brador hátsó ajtót nyit a fertõzött gépeken, és teljes irányítást ad a támadónak. A program írója az érdeklõdõknek el is adná a trójait, amit azok hackertámadásokra vagy spamküldésre használhatnának.

Reklámlevelek A kék színû potencianövelõ pirula gyártója pert indított a spamelõk ellen, akik a gyógyszer hamisított változatát hirdetik reklámleveleikben. A Pfizer a jogi támadás mellett egy kampányt is elkezdett, amelyben a hamis gyógyszerek veszélyeire hívja fel az emberek figyelmét.

Nitrogéngyémánt A levegõ közel négyötöd részét kitevõ nitrogéngáz rendkívüli mennyiségû energiát tárolni képes változatát fedezték fel a kémiai kutatások Mainzban mûködõ Max Planck intézetének (MPCH) kutatói. A nitrogénatomok különleges kötési geometriája leginkább a gyémántéra hasonlít.

Ûrszonda A NASA útnak indította a Messenger ûrszondát, melynek küldetésével közel harminc év után ismét lehetõvé válik, hogy megvizsgálhassák a Naphoz legközelebb esõ bolygót. A Merkúrnál eddig csak a szintén amerikai Mariner-10 járt.

Figyelmébe ajánljuk