Cyber hírek

  • 2001. október 4.

Külpol

Honlaptörés Magyar számítógépkalózok hétfő délután fél hatkor feltörték a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapját, és az oldalon saját üzenetüket helyezték el. A megváltoztatott oldalon a "Pistikéék" aláírást használó csapat globalizációellenes szöveget helyezett el.n Háromdimenziós lézertérkép a WTC romjairól Az amerikai légügyi hatóság engedélyezte az EarthData légi térképész cégnek, hogy másfél kilométer magasságban naponta átrepülve a World Trade Center romjai felett, lézertérképet készítsen a terepről.
A radar elvén működő lézeres eszköz, a lidar pontos és naprakész háromdimenziós képekkel látja el a helyszínen dolgozókat. A lidar a radar elvén működik, de rádiósugarak helyett lézerimpulzusokat használ, és a GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszer segítségével minden pillanatban rögzíti a repülőgép magasságát és helyzetét, így a háromdimenziós térkép magassági adatainak pontossága 15 centiméteres. A lidartérkép tanúsága szerint a felhőkarcolók összeomlása nyomán több ponton tíz méter mély kráterek keletkeztek, a romok pedig az utcaszinttől mérve húsz méter magasan tornyosulnak. A környéken állva maradt épületek tetején jól kivehető törmelékhalmok láthatók. A kutatók azt is vizsgálják, mi az eltérés az egymást követő napokon készült felvételek között, mert ebből kiderül, hol lehet további omlásra, törmelékmozgásra számítani. Az EarthData (www.earthdata.com) repülője más műszerekkel is fel van szerelve: például infravörös hőfényképeket készít a területről, amelyekből megállapítható, hol ég még a tűz a romok alatt. A tüzek a két torony és a hetes épület maradványai alatt még mindig pusztítanak, a felszíni hőmérséklet itt 30 fokkal magasabb, mint a környező területeken. A "forró helyek" fellángolhatnak, ha letakarítják róluk a törmeléket, ezért a romeltakarítóknak itt fokozott óvatossággal kell dolgozniuk.

n Papírmentes államtitkárok Múlt csütörtökön átadták a közigazgatási államtitkári értekezleteket támogató rendszert, mely megkönnyíti az értekezletek lebonyolítását és segíti az államtitkárok felkészülését és tájékozódását - adta hírül az Index. A jelenleg nehezen átlátható, sokszor ezer oldalt is meghaladó papírra nyomtatott előterjesztéseket ezután felváltják a drót nélküli kapcsolattal felszerelt hordozható számítógépek. A Miniszterelnöki Hivatal szerint a könnyen kezelhető számítógépes program használatának elsajátítása nem jelenthet gondot az államtitkároknak, a zökkenőmentes döntéshozatal érdekében azonban az átállás fokozatosan történik majd. A most létrejött rendszer a kormányzati munka elektronikussá tételének folyamatában megalapozza a későbbi, nagyobb beruházásokat, és támpontokat ad a további fejlesztésekhez. A teljes rendszer kiépülése a kormányzati munka korszerűbbé és gyorsabbá tételén túl a tervek szerint évi mintegy 5 millió papírlap megtakarítását jelenti majd.

n Kevesebb jutalék a zenészeknek Az MP3.com-ot megvásárló Vivendi Universal október elsejétől 80 százalékkal csökkenti a zeneletöltések után a zenészeknek járó jutalékot. Eddig a listavezető zenészek komoly összegeket kerestek a letöltésenként 2,5-3 centes jutalékkal. Az első helyen álló Ernesto Cortazar például augusztusban 8600 dollárt kapott, eddigi hétmillió letöltése pedig mintegy 200 ezer dollárt hozott a csináld magad sztárnak, aki az új rendszerben ezért mindössze 35 ezer dollárt kasszírozhatna. A rendszerben való részvételért havi 20 dollárt kér az MP3.com, ez az új árstruktúra szerint havi négyezer letöltésből fedezhető, így sokak számára veszteséges lesz a megjelenés.

n Géntérképészek azonosítják az áldozatokat Két héttel a New York-i terrortámadás után több mint 6500-ra tehető a merénylet során eltűntek száma. Túlélők már biztos nincsenek, a World Trade Center romjai között azonban óvatos becslések szerint is több mint egymillió azonosítandó emberi testrész hever. Az illetékesek két, az emberi géntérkép készítésében élenjáró biotechnológiai magánvállalat, a Celera Genomics és a Myriad Genetics segítségét kérték a DNS-vizsgálatok elvégzéséhez. A New York-i hatóságok ígéretet tettek arra, hogy minden egyes testrészt, amely a romok alól kikerül, DNS-vizsgálatnak vetnek alá, hogy a hozzátartozók végtisztességben részesíthessék elhunyt szeretteiket. A város törvényszéki laboratóriumainak kapacitását azonban meghaladja a feladat, ezért az illetékesek a humán genom projekten izmosodott biotechnológiai magáncégekhez fordultak. A Salt Lake Cityben működő Myriad biotechnológiai magáncég a sejtmagból származó (nukleáris) DNS analízisét végzi majd, míg a Celera a mitokondriális DNS vizsgálatára koncentrál. A sejtmagból származó DNS egyedi azonosítóként szolgál, ám csak épségben maradt sejtek magjából nyerhető ki. A sejtplazmában elhelyezkedő mitokondriumokból származó örökítőanyag előnye, hogy csúnyán megrongálódott maradványokból, például égett csontokból is kinyerhető. A mitokondriális DNS vizsgálata akkor is célravezető lehet, ha csak egy távoli rokon áll rendelkezésre az azonosításhoz. A Pentagon halottainak azonosításánál erre valószínűleg nem lesz szükség, mert az Egyesült Államokban a hadsereg összes tagjától DNS-mintát vesznek és őriznek.

n Kiváló Internet áruház Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, valamint az Informatikai Vállalkozások Szövetsége fogyasztóvédelmi ajánlást dolgozott ki az elektronikus áruházak részére. A két szervezet szándéka szerint a piac szereplői önként vállalnák az ajánlásnak való megfelelést, és ezt egy márkajegy használatával jeleznék. A tapasztalatok értékelése után a Kiváló Internet Áruház cím megszerzésére is lehetőség nyílna.

n Magyar grafológusprogram A Grafológiai Intézet fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián bemutatták az írásszakértők munkáját segítő, GraFocus elnevezésű magyar szoftvert. A program nagy segítséget jelent mind a személyiségjegyek feltárásával foglalkozó grafológusoknak, mind az írásazonosító szakembereknek. Nemcsak az írásjegyek méréseit végzi el, de az adatokat össze is hasonlítja az adatbázisában szereplő információkkal, így a mesterséges intelligenciákra jellemző módon értékel.

n .info Több mint 52 ezer új címet regisztráltak a hétvégén bevezetett legfelsőbb szintű .info domain alá. A 80-as évek óta az első komoly domainbővítésben a .info címeket értékesítő Afilias Ltd. 52 245 nevet regisztrált. Az első körben a védjegytulajdonosok foglalták le neveiket, az Afilias a következő hetekben 250 ezer új címet regisztrál a mintegy 700 ezer jelentkezőből. Az azonos címekre érkező kérelmek közül a regisztrátor véletlenszerűen fog választani.

n Bioszféra rezervátum Az UNESCO a nyugat-szerbiai Golija-hegyet nyilvánította Jugoszlávia első bioszféra rezervátumának. Kelet-Európában 400 bioszféra rezervátum van kijelölve. A szerb kormányzat 2001. júliusában az Ember és Bioszféra Program keretein belül pályázta meg a Golija-heggyel a bioszféra rezervátum címet, és az UNESCO támogató döntésére mindössze három hónapot kellett várni.

Figyelmébe ajánljuk