Kulturális hírek

  • 2001. október 4.

Külpol

n AKEBONO BÚCSÚJA A feje búbján lévő hajcsomó rituális levágásával szimbolikusan is befejezte aktív pályafutását a térdsérülése miatt idén már nem versenyző Taro Akebono, a szumó első nem japán származású bajnoka, aki 1969-ben Chad George Rowan néven született Hawaii szigetén. A ceremónián elsőként az amerikai, majd a francia nagykövet nyírt le a 203 centis, 220 kilónál nehezebb, 1996 óta japán állampolgárságú birkózó hajtincséből, majd száznál is többen megtették ugyanezt, köztük egy korábbi bajnok, Konishiki és a jelenlegi címvédő, Musashimaru - mindketten Hawaiiról.n ´SZI FESZTIVáL Október 19-november 4.
között tizedszer rendezik meg a Budapesti ´szi Fesztivált, melynek programjait a MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményben ismertették - fiatal cseh képzőművészek állítanak majd ki itt az Umelec prágai magazin szervezésében. S ha már Bohémia: az Örökmozgóban vetítik Jana Chytilová dokumentumfilmjét a cseh underground mitikus zenekaráról, a Plastic People of the Universe-ről, melynek mai inkarmációja a Psi Vojácival együtt koncertet is ad a Merlin Színházban. A 60-as évek lengyel művészetének megkerülhetetlen alakja Tadeusz Kantor: kiállítása lesz a Ludwig Múzeumban, s a Puskin mozival egyetemben vetítik a színielőadásait megörökítő videókat. A múltra emlékeztet a Magyarország tiéd lehet című, 1984-ben betiltott, 1989-ben rekonstruált kiállítás titkosszolgálati jelentésekkel kiegészített, ismételt rekonstrukciója is a Centrális Galériában.

A mai állapotról jelent majd a Közép-Európai Független Színházak Találkozója és a Soros Stúdiószínházi Napok. Halász Péter Slicc című, 48 órán át játszandó, vicc-alapanyagra épülő előadásával indít a Városi Színház, a Mozgó Ház a Don Juant hozza a Trafóba, ahol egy fergeteges bolgár Mester és Margarita is várható. A Krétakör József Attilával keresztezett Woyzecket, a KOMPmÁNIA Cyber gésákat, az Artus Einstein álmokat vezet elő, a Sofa Trio Tréfa kapitány teapartijára hív, s aki a Szigeten lemaradt Peter Maxwell Davies Resurrection operájáról, most pótolhat. Fesztiválja lesz az észt filmeknek (Toldi), a Varga Stúdiónak (Kultiplex), Kurosawának (Puskin), az etno zenének (Fonó), szerzői estje Sári Józsefnek (MTA), Fekete Gyulának (Műcsarnok), emlékestje Xenakisnak (Amadinda: Zeneakadémia). 40. születésnapját ünnepli a BBS (Toldi), az 50-ediket az Alföld (Műcsarnok), kiállít a MADI-mozgalom (Fény Galéria) és az ef Zámbó-fe Lugossy-Wahorn trió (Budapest Galéria) - de mindez csak ízelítő a kínálatból.

n TARR NEW YORKBAN Október 5-től retrospektív vetítésen mutatják be Tarr Béla filmjeit a New York-i Museum of Modern Artban. Megjelent a rendezőről egy angol nyelvű kötet, és indul a Werckmeister harmóniák amerikai moziforgalmazása. Novembertől Japánban, Nagy-Britanniában és Hollandiában is bemutatják a filmet, Franciaországban a Kárhozattal és a Sátántangóval együtt, Németországban pedig télen kezdik vetíteni.

n MERÉNYLET UTÁN Újra megnyílt az Empire State Building 86. emeletén lévő kilátó, ahonnan fantasztikus látvány tárult a World Trade Center ikertornyaira. A WTC szeptember 11-i összeomlása óta ismét az 1931-ben átadott, 102 emeletes felhőkarcoló a város legmagasabb épülete. A kilátó legutóbb akkor volt tartósan zárva, amikor 1997 februárjában egy 69 éves palesztin férfi lövöldözni kezdett itt, egy embert megölt, hatot megsebesített, majd végzett önmagával.

Most sugározta a PBS közszolgálati televízió Ric Burns nyolc éven át készült munkája, a New York: A Documentary Film utolsó epizódjait. A rendező a katasztrófa után sem változtatott a város négyszáz éves történetét bemutató filmen, csak néhány megjegyzést illesztett a vége főcímhez New Yorknak a világ fővárosaként betöltött szerepéről, s azt tervezi, hogy egy nyolcadik részben megvizsgálja a tragédia következményeit.

Bár a katasztrófa után fölmerült, hogy elhalasztják az arab származású kanadai művészek részvételével szervezett The Lands Within Me (Bennem élő földek) című kiállítást a Quebec állambeli Hullban lévő Canadian Museum of Civilization termeiben, mégis úgy döntöttek, az eredeti időpontban, október 19-én megnyitják a tárlatot.

Jasszer Arafat utasítására lebontották azt a kiállítást, melyen a Nablusz városában lévő Annajah egyetemen megemlékeztek az intifáda, a palesztin felkelés kirobbanásának első évfordulójára, így az csupán két napig állt: szobányi installáció törött asztalokkal, szétfröccsent művérrel, pizzával és emberi testrészekkel, a falon a jeruzsálemi Sbarro pizzériában nemrég öngyilkos bombamerényletet elkövető Ezzaldin Almasri portréja, egyik kezében puska, a másikban a Korán, s egy felirat: "A Qassami Pizza még fenségesebb" (Qassaminak hívják a kiállítást szervező militáns palesztin csoport, a Hamasz katonai szárnyát).

n EUR"PAI FILMDÍJ Gothár Péter november 1-jén bemutatandó Paszportja és Szabó István Talking Sides című német-francia-brit-osztrák produkciója 300 alkotás közül bejutott a 44 közé, melyek közül az Európai Filmakadémia tagjai ötöt jelölnek az idei Európai Filmdíjra. A győztesek december 1-jén Berlinben vehetik át a díjat.

n VASILESCU: ZÁROLVA Az Index tudósítása szerint a Fővárosi Bíróság szeptember 20-i ítélete ifj. Vasilescu János kérésére zár alá helyezte a Vasilescu-gyűjtemény egy részét. Id. Vasilescu János nyáron az államnak adományozta a kollekciót (mely a tervezés stádiumában lévő Modern Magyar Művészeti Múzeumba kerülne), noha abban a fia tulajdonába tartozó darabok is vannak. A zárolás a hagyatéki per jogerős befejeződéséig tart.

n MUNKÁCSY: ODA-VISSZA Hat év után a hétvégén lehetett utoljára együtt látni a debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét a Krisztus-trilógia másik két darabjával, az Ecce homóval és a Golgotával: a kép kanadai tulajdonosa, Joseph M. Tannenbaum kénytelen visszaszállítani Kanadába, mert nem sikerült olyan magyarországi szervezetet találni, amelynek úgy adományozhatta volna a képet, hogy utána Kanadában adóvisszatérítéshez juthatott volna. A művet ezért a Hamilton Art Gallerynek adta, amely - ha minden jól megy - jövőre örökös letétbe Magyarországnak adományozza.

n AZNAVOUR TÉR Charles Aznavour nevét vette fel az örmény főváros, Jereván egyik tere: a Yerevan hoteltől a Moszkva moziig húzódó terület eddig az Abovjan utca nevet viselte. Az örmény származású francia énekes az utóbbi években bőkezűen támogatta a függetlenné vált országot.

n SZOLZSENYICIN: KÉSZ Alekszander Szolzsenyicin elkészült (pontosabban már csak a lábjegyzetein dolgozik) az oroszországi zsidóság 1795-1995 közötti történetét feldolgozó könyvének az 1917-es forradalom utáni évekkel foglalkozó második kötetével. A Nobel-díjas író egy televíziós interjúban kifejezte: örül, hogy az első kötet vitát kavart, még ha egyesek antiszemitizmussal vádolták is.

Figyelmébe ajánljuk