Cyber hírek

  • 2002. január 24.

Külpol

Szülésteszt A szülés várható időpontját előrejelző eszközt fejlesztett ki két brit szülészorvos. A forgalmi lámpák fényeit utánzó készülék zöld jelzést ad, ha a baba érkezése 48 órán belül várható.
A hordozható szerkezet a szülést az anyaméh alig érzékelhető elektromos jelei alapján képes előre jelezni, a gyomortájékra helyezett elektródák segítségével. A prototípust jelenleg több száz kismama teszteli.

n Vulkánkitörés A január 17-én kitört, 3465 méter magas Nyiragongo egyike Afrika kisszámú működő tűzhányóinak. A fekete kontinens vulkánjainak nagy része Kelet-Afrikában található: annak a hatalmas geológiai árokrendszernek a részét képezik, amely a Vörös-tengertől a Malawi-tóig húzódik. Az Afrikai-hátságot a Szomáliai-hátságtól elválasztó árok mentén a földkéreg sokkal vékonyabb, mint általában a kontinensek belsejében. Geológusok feltételezése szerint évmilliók múlva Afrika ennek az ároknak a mentén fog kettészakadni. A Nyiragongo utoljára 1977-ben tört ki, ám akkor Goma városát megkímélte a természeti csapás. 25 évvel ezelőtt egy lávából képződött tó ürült ki, amely éveken át fortyogott a Nyiragongo több mint egy kilométer átmérőjű kráterének meredek falai között. A kitörés akkor tucatnyi falut pusztított el a vulkántól délre, az áldozatok száma 50 és 100 között volt. A 80-as években a krátertó ismét megtelt lávával, ám a Kongóban dúló polgárháború miatt rendszeres megfigyelésre vagy ellenőrzésre nem került sor, jóllehet Gomában van egy kis vulkanológiai obszervatórium. A Nyiragongo utolsó aktív időszakát a 90-es évek közepén jegyezték föl. Ezután úgy tűnt, hogy a kráterben összegyűlt lávató megszilárdult, legalábbis vastag kéreg vonta be. A múlt héten Goma nagy részét elpusztító lávafolyam szakértők szerint nem a krátertóból, hanem a vulkán oldalán támadt friss repedésekből származik.

n Színlelt orgazmus Számos főemlős, köztük több majomfaj nőstényei jellegzetes sikoltozással adnak hangot felfokozott kedélyállapotuknak a párzás során. A jelenség magyarázatára több elmélet is kínálkozik: a nőstény egyfelől a ciklusának státusát, termékenységét hirdeti ilyen módon, ugyanakkor versenyt szít a hímek között, hogy fogamzóképes állapotban minél magasabb rangú hímmel párosodhasson. A hangos majomszex valószínűleg a párosodások számát is növeli, ezáltal nemcsak a hímek, hanem spermáik is versengenek az utódnemzésért. Egyes kutatók szerint a sikoly még azt is jelezheti, ejakulált-e a hím párzás közben, avagy sem. A londoni zoológiai intézet szakértői hét nőstény pávián 554 párzását figyelték meg és rögzítették hangszalagra a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban, és azt a következtetést vonták le, hogy a párzás hangerejét a termékenységi cikluson túl szignifikánsan befolyásolja a hímnek a csoporthierarchiában betöltött helyzete: minél magasabb rangú a partnerük, annál hosszabban és hangosabban élveznek a nőstények. A jelenségről az American Journal of Primatology hasábjain beszámoló zoológusok még nem tudják pontosan, mi okozza ezt a különbségtételt: néhányan színlelt orgazmusra gyanakszanak, amellyel a nőstény a domináns hímhez való tartozását hirdeti a csoporton belül, míg mások szerint a nagyobb és erőteljesebb domináns hímek valóban több élvezetet szereznek a nőstényeknek.

n Szívizomfrissítés A bécsi Általános Kórház (AKH) orvosai sikeres állatkísérleteket követően egy szívinfarktuson átesett páciens szívizmát a betegtől vett őssejtekkel regenerálták: a sejteket egy különleges eljárással, vágás nélkül, fecskendővel juttatták célba. Az őssejtek bejuttatása nyomán - legalábbis az állatkísérletek során - az elhalt szívizomban újra véredények alakultak ki, illetve nőttek át oda az izom egészséges részéből, s ennek következtében javult a szív szivattyúzó teljesítménye. Az eljárás a kísérletek során a szív teljesítményének 35 százalékos javulásához vezetett. Ha az emberben is hatékonynak bizonyul, ez lesz az első olyan terápia, amely legalább bizonyos mértékig vissza tudja fordítani az infarktus okozta károsodást.

n Cyberhoroszkóp 2010-re a világ legjobban fizetett filmszínésze, popsztárja és topmodellje egyaránt szintetikus celeb-bot lesz - állítja Ian Pearson vezető brit futurológus. A tévéarcok negyedét addigra szintén számítógép rajzolja majd, mert a mesterséges hírességek nyolc éven belül élethűbbé, olcsóbbá és szórakoztatóbbá válnak a hús-vér szereplőknél. A számítógépes intelligencia 2006-ra képessé válik a nyelvvizsga letételére, 2013-ban diplomát szerez, 2015-ben ledoktorál, az első Nobel-díját 2018-ban szerzi meg. 2015-re a gépek humán szintű kreativitást mutatnak, 2017-ben pedig lekörözik megalkotójukat, egyszerűen intelligensebbek lesznek az embernél. A háztartási eszközök 2005-re hangvezéreltté válnak, a speciális szemüveg nélkül is háromdimenziós televízió 2012-ben kerül piacra. Az elektronikus szavazást 2007-ben, az elektronikus népszavazást 2010-ben vezetik be, a Woody Allen által 1973-ban megálmodott fullextrás szexuális segédeszköz, az orgazmatron pedig 2012-ben válik valóságossá. A BT Exact Technologies guruja nem szokott lódítani, 1993-as predikcióinak 85 százaléka teljesült a megadott határidőn belül: rendszámfelismerés 1996-ban, televízió a karórában 1997-ben, egyméteres átmérőjű lapos képernyők 1998-ban. A most kibocsátott ötszázas lista azonban tíz évnél jóval messzebb tekint, így a megmondóember fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

n Műszemgolyó Japán tudósok elsőként hoztak létre élő sejtekből mesterséges szemgolyót: a békaembrióból eltávolított sejteket az ebihal eltávolított szemének helyére ültették, és azok pótolták a szervet. Egy hét múlva a kifejlett szemgolyó a látóidegekhez kapcsolódott. Az eljárás továbbfejleszthető, és alkalmazható lesz az emberi gyógyászatban is.

n Sárarany Amerikai kutatóknak sikerült elektromos elemet előállítaniuk az óceán fenekén található üledékből szerves anyagot fogyasztó baktériumok segítségével. A kutatók úgy vélik, az óceáni iszap nem egyszerűen kimeríthetetlen energiaforrás, de segíthet a környezet szennyező anyagainak eltakarításában is. A szennyező anyagok jelentős része olyan szerves hulladék, amely táplálékul szolgálhat az energiatermelő baktériumoknak.

n Fogyasztóvédelem A távközlési szolgáltatók hajlamosak arra, hogy az előfizetői szerződések módosításáról a fogyasztókat csak részben tájékoztassák - állapította meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) legutóbbi vizsgálata során. Az internetszolgáltatóknál előforduló fogyasztói panaszok jellemzően műszaki tartalmúak, és csak kisebb részét teszik ki a számlázással kapcsolatos kifogások.

n Előtét A vezetékes szolgáltató választását lehetővé tevő, a megszokott telefonszám elé billentyűzendő négyjegyű előhívószámot kaptak a Hírközlési Főfelügyelettől a telefontársaságok. Az előtétek listája a következő: 1515 MatávRt. / 1522 e-Tel Magyarország Kft. / 1553 V-fon Rt. / 1554 V-com Rt. / 1588 PanTel Rt. / 1599 Novacom Távközlési Rt. A cégek közül január 22-től lehet választani.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.