Kulturális hírek

  • 2002. január 24.

Külpol

38 éves korában meghalt Ted Demme: az amerikai filmrendező (az Oscar-díjas Jonathan Demme unokaöccse) tavaly a Johnny Depp-pel és Penelope Cruzzal forgatott kokainsztori, an GOLDEN GLOBE A hollywoodi külföldi tudósítók Oscar-prognózisnak tartott díja, a Golden Globe 59. átadásán négy kategóriában nyert a Ron Howard rendezte A Beautiful Mind: a legjobb drámai alkotásként elismert film főszereplője, a képünkön látható Russell Crowe kapta a legjobb férfi alakítás díját, s itt játszott Jennifer Connelly, a legjobb női mellékszereplő is.
Három díjat kapott Baz Luhrman musicalje, a Moulin Rouge, köztük a másik képen látható Nicole Kidman révén a legjobb zenés női alakításét. A legjobb drámai női alakítást Sissy Spacek nyújtotta (Todd Field: In The Bedroom), a legjobb férfi komikus alakítást Gene Hackman (Wes Anderson: The Royal Tenenbaums). A legjobb rendező díját Robert Altman vette át a Gosford Parkért, a legjobb külföldi filmnek a bosnyák Danis Tanovic` rendezte No Man´s Land bizonyult.

n ALBUMLISTA 2001 A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége közzétette a hétről hétre alakult tavalyi albumlisták összesítését. A forgalom alapján csupán a 17. helyre futott be az egy éve elhunyt Zámbó Jimmy (Dalban mondom el, Magneoton), viszont övé a 18. hely (Best Of 2, Magneoton; holtversenyben Ganxsta Zolee-val: Pokoli lecke, Private Moon Records), továbbá a 23. (Best Of 1; Magneoton), a 26. (Zámbó Jimmy 1958-2001, Magneoton), a 28. (Karácsony Jimmyvel, Magneoton), a 33. (Csak a jók mennek el, Metachord), a 35 (Fogadj örökbe, Magneoton), a 39. (Zámbó Jimmy a Budapest Sportcsarnokban, Magneoton) és egyéb albumaival a 49., az 55., a 60., a 70., a 80., a 88., a 93., a 96. és a 111. hely. Íme az élcsoport:

1. Fiesta: Hozzám tartozol (EMI)

2. Crystal: Két utazó (Sony)

3. Limp Bizkit: Chocolate

Starfish & The Hotdog Flavored

Water (Interscope/Universal)

4. Linkin Park: Hybrid

Theory (Warner)

5. Tankcsapda: Agyarország (Sony)

6. V-Tech: Álmodoztam (EMI)

7. Eros Ramazotti:

Stilelibero (BMG)

8. Depeche Mode: Exciter (EMI)

9. Sub Bass Monster: Tovább

is van, mondjam még

(Magneoton)

10. T.N.T.: Három (Magneoton)

11. Destiny´s Child: Survivor (Sony)

12. Irigy Hónaljmirigy: Flúgos

Futam (Zebra/Universal)

13. Eminem: The Marshall Mathers

LP (Interscope/Universal)

14. Füsti Fecskék: Minden út

Romába vezet

(Zebra/Universal)

15. Bery: Egyedül (EMI)

Natalia Oreiro a 25. (Tu veneno, BMG, továbbá más lemezeivel a 82. és 96.), Balázs Pali az 52. (Mindig úgy szeress, EMI és egy másik albummal a 95.), a U2 a 65. (All That You Can´t Leave Behind, Island/Universal), Presser Gábor a 73. (Angyalok és emberek, BMG), az R.E.M. a 74. (Reveal, Warner), Lovasi András a 81. (Bandi a hegyről, 3T/Universal), a Jamiroquai a 84. (A Funk Odyssey, Sony), Britney Spears a 86. (Britney, EMI), a Radiohead a 170. (Amnesiac, EMI), Björk a 209. (Vespertine Polydor/Universal).

n A WERCKMEISTER A VOICE-BAN Előkelő helyen végzett a New York-i Village Voice filmkritikusainak szavazatai alapján összeállt listán Tarr Béla és a Werckmeister harmóniák: a rendezőt harmadikként, művét tizennegyedikként sorolták be a tavalyi filmtermés összegzésekor. Íme:

1. David Lynch: Mulholland Drive

2. Wong Kar-Wai:

Szerelemre hangolva

3. Tarr Béla: Werckmeister

harmóniák

4. Robert Altman: Gosford Park

5. Steven Spielberg:

A. I. - Mesterséges értelem

Jafar Panahi: A kör

Richard Linklater: WakingLife

8. Todd Field: In The Bedroom

Peter Jackson: A Gyűrűk Ura

Wes Anderson: The Royal

Tenenbaums

Lukas Moodysson: Together

12. Jacques Rivette: Va Savoir?

13. Michael Mann: Ali

Francis Ford Coppola:

Apokalipszis, most (új változat)

Michael Haneke:

Code: Unknown

Kiyoshi Kurosawa: Kyua

Catherine Breillat: Fat Girl

Barbet Schroeder:

Our Lady Of The Assassins

n SUNDANCE Rebecca Miller műve, a Personal Velocity nyerte a 20. Sundance Filmfesztivál játékfilmes nagydíját Utah Cityben: a film három krízishelyzetbe került nő történetét meséli el, s operatőrje, Ellen Kuras is díjat kapott. A dokumentum kategóriában a Daughter From Danangé lett a nagydíj: Gail Dolgin és Vicente Franco filmje egy vietnami asszony és egy amerikai katona lányáról szól. A legjobb rendezés díját a drámai kategóriában Gary Winick (Tadpole), a dokuk között Rob Fruchtman és Rebecca Cammisa (Sister Helen) vehette át. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Se–orita Extraviada című dokumentumfilmet (egy mexikói gyári munkásnő megerőszakolásáról és meggyilkolásáról szól) és az Artpool Művészetkutató Központ révén magyar kapcsolattal is rendelkező Ray Johnson képzőművész portréját felvázoló How to Draw a Bunnyt. A "világmozi" díját megosztották az olasz L´Ultimo bacio és a harminc évvel ezelőtti északír eseményeket felidéző Bloody Sunday között (előbbit Gabriele Muccino, utóbbit az angol Paul Greengrass rendezte).

n GYÁSZ Egy galíciai faluban, Iria Flaviában temették el Camilo Jose Celát, ahol az irodalmi Nobel-díj múlt héten elhunyt 1989-es kitüntetettje 1916-ban született. A Don Quijote után Cela 1942-ben írott művét, a Pascual Duarte családját tartják a legtöbbet olvasott spanyol regénynek, a francoista cenzúra miatt ez először csak Argentínában jelenhetett meg. Emellett magyarul olvasható Méhkas című regénye és Szélmalom című elbeszéléskötete.Blow révén aratott sikert. 1988-ban ő indította el a Music Tv Yo! MTV Raps című műsorfolyamát, s klipeket is rendezett. Halálát szívroham okozta, kosárlabdázás közben esett össze.

n MAGYAROK A BERLINALÉN Kamondi Zoltán filmje, a Kísértések (melyet a legutóbbi időkig munkacímén, Mézparancsként emlegettek) bekerült a február 6-án kezdődő, 52. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. Hat év óta ez az első alkalom, hogy magyar alkotás is indul a díjakért, közölte a Magyar Filmunió, melynek híradása szerint a Berlinale 60-as éveket idéző sorozatában Jancsó Miklós, Szabó István, Gál István, Mészáros Márta és Makk Károly alkotásait is műsorra tűzik, a szintén itt rendezendő Freedom fesztiválon pedig bemutatják Fekete Ibolya művét, a Chicót.

n DÍJ BART"KÉRT A Cannes-ban rendezett nemzetközi zenei vásár, a MIDEM Klasszikus Zenei Nagydíját nyerte el a különleges kiadványok kategóriájában a Hungaroton Bartók Béla összes művét tartalmazó, 29 CD-ből álló sorozata, amely (néhány új felvétellel és egy albumnyi, korábban lemezen nem rögzített Bartók-művel kiegészítve) a régi, 38 LP-s kiadás anyagát tartalmazza.

n MÁRAI ANGOLUL Az MTI tudósítása szerint az Amazon.com internetes könyváruház bestsellerlistájának 15. helyére ugrott Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye, melyet a német és francia kiadás alapján Carol Brown Janeway fordított angolra, s Embers (Parázs) címmel decemberben az USA-ban, januárban Nagy-Britanniában jelentette meg a Penguin/Viking. A kiadó megszerezte a Vendégjáték Bolzanóban és az Eszter hagyatéka fordítási jogát, és szeretné publikálni Márai naplóját is.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.