Cyber hírek

  • 2003. január 30.

Külpol

Sikertelen internettámogatás Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium legfrissebb adatai szerint a támogatott internetes csomagok aránya az összes behívásos internetezők számának 8,4 százalékára tehető: a dial-up internet támogatására szolgáló 1,3 milliárd forintból csupán 250 milliót költött el az állam. Szakértők szerint a program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.n Egymillió dolláros robotverseny Az amerikai védelmi minisztérium egymillió dolláros díjazású versenyt hirdetett robotjárműveknek.
A győztesnek a Los Angeles és Las Vegas közti 300 mérföldes távot kell megtennie minden külső segítség nélkül a nevadai sivatagban. A Nagy kihívás névre keresztelt, 2004. február 28-án induló versennyel a védelmi minisztérium a katonai célra is alkalmazható technológiák fejlesztését szeretné elősegíteni. A versenyt a védelmi rendszereket fejlesztő hivatal, a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) írta ki. A DARPA hozta létre a hatvanas években az internet elődjét, az ARPANET hálózatot. A 300 mérföldes verseny útvonala részben autóúton, részben a sivatagon át vezet, a DARPA weboldala szerint "különösen nehéz terepen és akadályokon" is át kell küzdeniük magukat az indulóknak. A pálya csak terepjáróval járható.

n Kaszparov legyőzte Deep Juniort Vasárnap New Yorkban a Deep Blue szuperszámítógéptől hat évvel ezelőtt elszenvedett vereségéért vehetett elégtételt Garri Kaszparov sakknagymester. A többszörös világbajnok 27 lépésben legyőzte az izraeli építésű Deep Juniort, amely lényegesen erősebb, mint a korábbi modell. Deep Junior egy másodperc alatt hárommillió lehetséges lépést képes megvizsgálni. Az előkelő Manhattan Sports Clubban megrendezett sakkparti az első volt annak a hat mérkőzésnek a sorában, amelyekkel Kaszparov az 1997 májusában esett csorbát akarja kiköszörülni. Akkor a váratlan vereségen felbőszülve manipulációval vádolta a szervezőket.

n Vörös fényív Ismeretlen vörös fényívet fedeztek fel a Föld légkörében a Columbia amerikai űrhajó asztronautái. A hatalmas izzó, vízszintes vonal Afrika felett jelent meg, a Föld görbületével párhuzamosan, több száz kilométer hosszan. A jelenséget viharokról készített videofelvételeken rögzítették - mondta Joav Jair, a Columbia űrhajón végzett izraeli kísérletek koordinátora Cape Canaveralban, az amerikai űrhajózási központ székhelyén. "Két nappal ezelőtt Afrika felett szokatlan kép tárult elénk. Hatalmas izzó, vízszintes vonalat láttunk, amelyet egy alatta lévő villámlás világosított meg" - idézi a beszámolót a Reuters. Mint az izraeli koordinátor elmondta, a fényív a Föld görbületével párhuzamosan, több száz kilométerre terjedt ki. "Az volt a benyomásunk, hogy valami újat láthattunk" - fűzte hozzá Jair. A szakemberek feltételezése szerint a fényív valószínűleg nitrogénből áll. További vizsgálatokkal akarják tisztázni, hogy nem a viharokkal összefüggésben megfigyelt, már ismert fényjelenségek egyik formájáról van-e szó. Ez a vizsgálat több hétig fog tartani. Az ebben a légköri rétegben zajló folyamatok pontos ismerete különösen nagy jelentőségű a légi közlekedés és az űrhajózás szempontjából. A Columbia amerikai űrsikló idén január 16-án indult 16 napos küldetésére. Legénységének hét tagja között van Ilan Ramon, Izrael első asztronautája is.

n 2002 honlapjai A 2002-es év egyik legnépszerűbb honlapjának választották a Yahoo!-n azt a weblapot, mely egy beteg macska felépüléséről közölt élő képeket. Franket, a macskát tavaly februárban ütötték el cambridgeshire-i otthonának közelében. A gazdája eredetileg azért készítette a lapot (www.cathospital.co.uk/), hogy megtalálja azt a párt, akik megmentették a macskát. Az oldalt február óta több mint négymillióan látogatták meg. A Yahoo! listáján (uk.dir.yahoo.com/picks_of_the_year_2002/) többek között szerepel a Wallace és Gromitot, illetve a Csibefutamot jegyző Aardman Animations honlapja, egy tévéhirdetések zenéiről szóló lap és a Diszlexiás vagyok című honlap is. Angliában egy gyermekei neveletlensége miatt mérgelődő brit apa az interneten számol be megpróbáltatásairól. Az Anglia délnyugati részén fekvő Malmesbury honlapján (www.malmesbury-jackdaw.com/ravesindex.html) David Forward szöveges és képes formátumban tárta a világ nyilvánossága elé lánya és fia, a 16 éves Samantha és a 13 éves Tom csínytevéseit. Mint megtudható, a testvérek egy lopott autóval balesetet okoztak, iskolájuk helyettes vezetőjének pedig egy tányér spagettit vágtak a fejéhez.

n Féregtámadás Minden eddiginél veszélyesebb féregvírus támadása bénította az internet működését szombaton: az Internet Security Systems (ISS) AlertCon 4 fokozatú (katasztrofális fenyegetés) riasztást adott ki, vagyis magasabbat, mint annak idején a Code Red és a Nimda féregvírusok megjelenésekor - adta hírül az Index. Az SQLSlammer mindössze 376 bájt, de a megfertőzött szervereket elérhetetlenné teszi, mivel a teljes kimenő sávszélességet elfoglalja. Az ISS szerint az SQLSlammer már az első éjjel 160 ezer számítógépet megfertőzött. A féregvírus mindenekelőtt a csendes-óceáni térségben és Észak-Amerikában pusztított. A bankjegykiadó automatáktól kezdve az internetszolgáltatókon keresztül a légitársaságokig számítógépek ezrei fagytak le a hét végén.

n Adatlopás Az amerikai Triwest betegbiztosító több mint félmillió, katonák egészségügyi adatait tartalmazó kartotékja tűnt el, amikor ismeretlen tettesek decemberben behatoltak a társaság phoenixi központjába, és elemelték több számítógép merevlemezét. A biztosító most a nyilvánossághoz fordult, és százezer dollárt ajánlott fel az adatlopás felderítéséhez vezető információkért.

n Három új hold Csillagászok három új holdat fedeztek fel a Neptunusz körül. A bolygókat igen nehéz volt észlelni, mivel az átmérőjük 18-24 mérföld között van, és százmilliószor halványabbak, mint amit az emberi szem érzékelni képes. Korábban a Neptunusz nyolc holdja volt ismert, legrégebben, 1846-ban, a Tritont fedezték fel.

n Betiltott mobilok A hongkongi Physical nevű fitneszhálózat betiltotta a kamerás mobilok használatát az általa üzemeltetett kilenc klubban. A döntést az indokolta, hogy ha valaki az arra alkalmas készülékkel fényképet vagy videót készít az öltözőben, és azt felteszi az internetre, az sérti a tagok személyiségi jogát. A közeli Makaón tizenegy kaszinóból tiltották ki a kamerás mobilokat.

n Eladó sziget Az eBay aukciós oldalon egy 230 hold területű karibi szigetet árvereznek. A Thatch Cay nevű sziget eladása a legnagyobb tranzakció lehet az oldal történetében, a sziget kikiáltási ára ugyanis 3 millió, értéke 22-25 millió dollár. Az elmúlt évben az eBay 2,1 millió dollárért adott el egy Atlas F típusú rakétasilót, míg ezt követően 1,78 millió dollárért értékesítette Bridgeville települést.

Figyelmébe ajánljuk