Észak-Korea segítheti a szíriai kormány vegyifegyver-programját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. február 27.

Külpol

Egy ENSZ-jelentés szerint legalább 40 szállítmányt küldött Észak-Korea a szíriai kormánynak 2012 és 2017 között.

"Észak-Korea olyan alapanyagokat szállított a szíriai kormánynak, amelyeket akár vegyi fegyverek gyártásához is használhattak" - írta egy ENSZ-jelentésre hivatkozva a The New York Times kedden, adta hírül az MTI.

Az amerikai napilap értesülései szerint a phenjani rezsim legalább 40 szállítmányt küldött Szíriába 2012 és 2017 között, amik polgári és katonai célra is felhasználható anyagokat (például saválló csempéket, szelepeket és hőmérőket) tartalmaztak. Emellett észak-koreai rakétatechnikusokat láttak ismert szíriai vegyifegyver- és rakétalétesítményekben.

Szíria 2013-ban Kelet-Gútában szaringázzal hajtott végre egy támadást, ami után, nemzetközi nyomásra ugyan, de beleegyezett, hogy megsemmisítsék vegyifegyver-készletüket. Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői azonban azt gondolják, hogy Damaszkusz nem tett eleget ennek a kötelezettségének, és 2017 áprilisában ismét szarint vetett be Hán Sejkúnban, ezzel legalább 83 ember életét kioltva. Szíriai felkelők pedig arról számoltak be, hogy a kormányerők klórgázt tartalmazó fegyverekkel bombáztak lakott településeket. A damaszkuszi kormány eddig tagadta, hogy vegyi fegyvert vetett be ellenfeleivel szemben.

Az ENSZ a szíriai konfliktus kezdete óta gyanakszik arra, hogy Észak-Korea felszereléssel és szakértőkkel segíti Bassár el-Aszad szíriai elnököt a vegyifegyver-program folytatásában - írta a The New York Times. Majd hozzátették: ha Damaszkusz és Phenjan katonai együttműködése bebizonyosodik, az a kettejük elszigetelésére tett nemzetközi kísérletek kudarcára világít rá. A szállítmányok ugyanis annak ellenére célba értek, hogy mindkét ország ellen szigorú szankciók vannak érvényben, amik betartását az amerikai és más titkosszolgálatok is figyelik.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.