Nepál

Fátum és remény

  • - kovácsy -
  • 2015. június 7.

Külpol

Afganisztán mellett Nepál a világ legszegényebb, Afrikán kívüli országa. Nyilván segítene, ha nem volna egyszersmind a világ egyik legkorruptabb országa is, de a lendületes gazdasági fejlődésnek akkor is hiányoznának a feltételei.

A lakosság bevételei között fontos szerepe van a turizmusnak, és nem csak a Mount Everestnek: a világ tíz legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc a területén található, számos világörökségi helyszínnel egyetemben. Sajnos ez az utóbbi állítás már csak részben igaz: a földrengés epicentruma a fővárostól északra, mintegy 80 kilométerre volt, és ugyanebben a völgyben voltak azok az ősi, a buddhizmus és a hinduizmus békés egymás mellett éléséről tanúskodó sztupák és szentélyek is, amelyek vidékéről az ősi időkben a majdani Nepáli Királyság terjeszkedni kezdett. Az épületek közül most jó néhány összeomlott – egyébként Katmanduban is –, miután némelyiknek a gondos renoválása éppen hogy befejeződött.

Az egyik fő bevételi forrás tehát a turizmus, amelynek a serpák – a hegyi vezetők, teherhordók – a kulcs­figurái. Nepáli viszonylatban különösen ki­emelkedő kereset az övék. Ugyanakkor a munkájuk veszélyes: sokkal többen lesznek a hóviharok, lavinák áldozatai, mint a hegymászók, akik tömött sorokban igyekeznek a csúcsokra.

A serpák egy különálló népcsoport tagjai, nem úgy, mint a gurkák, a különlegesen kiképzett, semmitől vissza nem riadó katonák. Őket több törzs tagjai adták, a Katmanduhoz közeli Gorkha régióban, ami magyarázat lehet az elnevezésükre. A gurkák a 19. század elején még a Nepáli Királyságot védték, amelynek veresége után a britek egész dandárt verbuváltak belőlük, és ez mindmáig fennmaradt. Ráadásul nemcsak a brit hadseregben, hanem néhány volt brit gyarmat (például Malajzia, India) fegyveres erőinél is szolgálnak gurkák. A külföldön dolgozó nepáliak tömegét nem ők adják, hanem az elsősorban az öböl menti államokban munkát vállalók, akiknek a hazaküldött keresete nem egy család fő bevételi forrásául szolgál.

A másfél magyarországnyi, immár harmincmilliós ország legnagyobb részében és a legtöbben azonban mezőgazdasági önellátásból élnek. A fényképeken lélegzetelállító látványt nyújtó, meredek hegyoldalakon kialakított lépcsős rizsföldek megművelése nyilvánvalóan hatalmas erőfeszítést követel, talán ezért is nő sebesen az elvándorlók száma, ami hovatovább komoly veszélybe sodorja a hazai mezőgazdaságot. A főváros egyik negyedében zsúfolódnak azok a szállodák, illetve munkaerő-toborzó irodák, amelyektől jó sorsukat remélik a kivándorló fiatalok. Ez most tragédiába fordult, mert a gyors városiasodás során sietve felhúzott épületek egy része összeomlott, és sokakat maga alá temetett.

A főváros nagysága, lakossága két évtized alatt több mint kétszeresére nőtt. Az építési előírások már jó ideje figyelembe veszik, hogy az ország különösen földrengésveszélyes vidéken fekszik, de a beszámolók szerint a nepá­liak többsége egyfajta fatalista lemondással várta, hogy a katasztrófa, amelynek a nem túl szilárd alapokon álló tapasztalati feltevések szerint nyolcvanévenként kell megérkeznie, bekövetkezzen. Most pedig, hogy megtörtént, az emberek továbbra is félnek, nem tudván, hogy ez csak előjáték volt-e, amit hamarosan még pusztítóbb rengések követnek.

Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy nem mennek vissza a házakba, ami érthető, hiszen nem egy épület, ha nem is dőlt össze, annyira megrongálódott, hogy már egy kisebb utórengés is lerombolhatja. Ami az építkezéseket illeti, értékelhetők a hivatalos erőfeszítések, és az is, hogy az építkezéseket ellenőrző bürokraták nem mindig korruptak. Például az elmúlt években megerősítették az iskolák és kórházak vasbeton szerkezetét. A nagyobb károk vidéken keletkeztek, ahol az embereknek egyszerűen nincs pénzük a biztonságosabb építkezésre.

A szakértelem fokozódását a mentési munkálatok során is lehetett érzékelni – már amennyiben külön lehet választani a helyi erők és a külföldi segítők tevékenységét. Első látásra és az első napokban persze rettenetes állapotok uralkodtak, de ez is főleg a nehezen megközelíthető kis falvakra vonatkozik, amelyeket még földcsuszamlások is elzártak a külvilágtól. Itt külső erők nem tudtak részt venni a mentésben – viszont egy hét múlva már számos utat kiszabadítottak a ráomlott föld alól, de ekkorra már csak egészen kivételes esetekben voltak túlélők.

A segítségnyújtás gyorsaságát tekintve India és Kína járt az élen, ami nem véletlen: mindkét ország
a befolyásért harcol. India eddigi pozíciói megőrzé­séért, ami nem feltétlenül könnyű, mert sokaknak elegük van a nagy déli szomszéd szerető, de fojtogató öleléséből. Kína pedig fokozná a jelenlétét, és ebben a tekintetben komoly sikereket ért el: tavaly meg tudta előzni Indiát mint Nepál legfontosabb külföldi beruházója. India irreálisan előnyös vízmegosztási megállapodásokat kötött Nepállal, Kína hosszú távon Tibet felől szeretne kijáratot nyitni India, rajta keresztül pedig a Közel-Kelet felé.

A földrengés előtt – már évek óta – az ország politikai átalakítása zajlott egy 18 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborút követően, melynek eredményeként a maoista felkelőket bevonták a kormányzásba. Az alkotmányozás folyamata elkezdődött ugyan, sőt a szöveg is készen áll, de elfogadására már egy éve várni kell, miközben a lakosság elégedetlensége is egyre feszítőbb. Helyi szinten már hosszú ideje nem újították meg a választott testületeket. Ennek ellenére nem egy településen felbukkantak azok a személyek, akik képesek voltak megszervezni a legsürgősebb tennivalókat. Kifejezetten reményt keltő jelenség a politikai jövő távolabbi, az újjáépítést követő időszaka szempontjából.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?