Irán is kiléphet az atomalkuból
TxQqtmDEtv5OSZAlqRt0KmWG6DMAFWan.jpg

Irán is kiléphet az atomalkuból

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 29.

Külpol

Az Egyesült Államokat követően Irán is kiléphet a megállapodásból, ha az már nem szolgálja az érdekeit.

„Az atomalku eszköz, nem cél, s ha egyszer levonjuk a következtetést, hogy nem szolgálja többé nemzeti érdekeinket, akkor ki is léphetünk belőle” – olvasható Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb politikai és vallási vezetője közleményében.

Az ajatollah szerint Teheránnak fel kell adnia a reményt, hogy Európa megmentheti a megállapodást. Kijelentette: Teherán semmilyen szinten sem fog tárgyalásokba bocsátkozni „tisztességtelen” amerikai tisztségviselőkkel, hogy újabb egyezséget kössön nukleáris programjáról.
Azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az Iránnal kötött többhatalmi megállapodásból, és augusztus elején újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciók egy részét az iszlám köztársasággal szemben, a megállapodás többi aláírója – az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió – azon van, hogy életben tartsa az atomalkut.
Mohammad Bagerí iráni vezérkari főnök a nap folyamán azzal fenyegetett, hogy a nemzetközi jog megsértése esetén Irán ellenállásába fognak ütközni a külföldi államok fegyveres erői – közölte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.
„Haditengerészeti erőink képességei nem engedik Irán ellenségeinek, hogy zavartalanul ténykedjenek a Hormuzi-szoros térségében” – hangoztatta Bagerí.
Róháni és az iszlám köztársaság több magas rangú tisztségviselője, valamint az iráni Forradalmi Gárda is kilátásba helyezte, hogy elvágják a Perzsa (Arab)-öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot.

Figyelmébe ajánljuk