Kulturális hírek

  • 2004. szeptember 23.

Külpol

LOSSONCZY TAMÁS: 100 Augusztusban ünnepelte századik születésnapját Lossonczy Tamás, a hazai absztrakt festészet egyik kiemelkedõ mestere. Ebbõl az alkalomból rendezte meg Új olajfestmények, grafikák, szobrok címû kiállítását az óbudai Kassák Múzeum; nyitva október 31-ig.
Lossonczy Tamás állandó kiállítása a Párizsi Kék Szalonban látható (II. ker., Szilágyi E. fasor 17-21., péntekenként 16-19 óráig), munkásságáról az Új Mûvészet augusztusi száma közölt hosszabb összeállítást.

SALGADO GENESISE Új munkába kezdett Sebastiao Salgado, a világhírû brazil fotográfus, akinek Exodus címû projektjét - a 20. század végének afrikai, ázsiai és latin-amerikai vándorlóit és menekülõit követõ, megrázó fotósorozatát - a nyáron mutatta be a budapesti Ludwig Múzeum (Narancs, június 24.). A következõ nyolc év során felkeresi földünk azon pontjait, amelyek még érintetlenül õrzik õskori képüket, és fekete-fehérben megörökíti ezek állat- és növényvilágát. Genesis címû projektjének elsõ útja a Galápagos-szigetekre vezetett, ahol - a Guardian cikke szerint - három hónapot töltött iguanák, gyíkok, teknõsök, oroszlán-fókák, kormoránok és albatroszok között.

SZÁRNYAK CASABLANCÁBAN Verkli címû elõadásával szerepelt a marokkói Casablancában rendezett Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon a Szárnyak Színháza. Az elõadás rendezõje, Deák Varga Rita 2002-ben alkotói díjat nyert vele Budapesten, a VIII. Alternatív Színházi Fesztiválon, idén májusban pedig a spanyolországi Vigo-Ourense-i Nemzetközi Színházi Fesztivál fõdíját és közönségdíját is elhozta. Szeptember 20-26. között a Verklit, valamint a Szárnyak Színháza két másik produkcióját (Aisha, Canadian Pacific) is játsszák Budapesten, az Artus helyiségében.

PATTI, TELEVISION, Johnny 1977 óta elõször lép egy színpadra a New York-i new wave két kimagasló képviselõje, Patti Smith és a Television: a Roseland Ballroomba tervezett október 2-i koncertjük idõpontja egybeesik Mahatma Gandhi születésének 135. évfordulójával, akirõl idén megjelent, Trampin' címû albumán meg is emlékezett az énekesnõ (Narancs, június 17.). Szomorú aktualitást ad a koncertnek a nagyjából velük egy idõben startolt Ramones gitárosa, Johnny Ramone halála (írásunk a 37. oldalon). A Ramones harminc évét két frissen elkészült munka helyezi történeti távlatba, az End of the Century: The Story of the Ramones címû dokumentumfilm és a zenekar egykori (második) dobosa, Marky Ramone által összerakott, Ramones Raw címû DVD.

MODERN MAGYAR FESTÉSZET II. Tavalyi, Modern magyar festészet 1892-1919 címû, 61 múzeum és 146 magángyûjtemény mûtárgyállományából válogatott 943 festményt és tanulmányokat tartalmazó, angol és magyar nyelvû albuma után Kieselbach Tamás mûvészettörténész, mûkereskedõ megjelentette a nagyszabású mû még gazdagabb folytatását: a Modern magyar festészet 1919-1964 1500 színes reprodukciót, 70 múzeum és közel 180 magángyûjtemény kincseit kínálja. Közülük mintegy kétszáz megtekinthetõ a Kieselbach Galéria Szent István krt. 5. alatti helyiségében, szeptember 26-ig nyitva tartó kiállításon - ezek egyike illusztrációnk, Vajda Lajos Felmutató ikonos önarckép (Conditio humana) címû, 1936-ban festett és közel negyven év után elõször itthon látható mûve. Kieselbach Tamás, aki 1996-ban magángyûjteményének akkori anyagát adta ki egy albumban, mostani kiadványát követõen Rippl-Rónai József teljes életmû-katalógusának megjelentetésére készül (s egyúttal keresi a mûvész megfelelõ minõségben eddig még nem reprodukált munkáit), egy másik kötetben pedig a magyar mûgyûjtés történetét szeretné bemutatni.

MORZE

GYáSZ 76 éves korában elhunyt Fred Ebb: olyan világhírû, John Kander által szerzett musicalek dalszövegei fûzõdnek a nevéhez, mint a Chicago (1966) és a Cabaret (1986), s õ írta a New York, New York szövegét is Martin Scorsese hasonló címû filmje - és Liza Minnelli - számára, de más musicaleket is csináltak együtt. Utolsó közös Broadway-munkájuk, az 1997-es Steel Pier fogadtatása meg sem közelítette korábbi sikereikét.

DÍJ Az új-zélandi Brad McGann In My Father's Den címû mûve nyerte a 29. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi filmkritikusi díját, míg a közönség szerint Terry George brit-dél-afrikai-olasz produkciója, a Hotel Rwanda volt a legjobb. A fesztivál felfedezettjének díját Pete Travis Omagh címû ír-brit alkotásának ítélték.

Melinda And Melinda címû filmje bemutatója alkalmából életmûdíjat kapott Woody Allen a szeptember 25-ig tartó San Sebastian-i Filmfesztiválon.

ROSZTROPOVICS AZERBAJDZSÁNBAN Gálakoncertet adott szülõhazájában Msztyiszlav Rosztropovics: a 77 éves, világhírû csellista alapítványa a következõ három év alatt 750 ezer gyermek kolera elleni beoltására elegendõ védõanyaggal támogatja Azerbajdzsánt.

LELOUCH INGYEN A kritikák rettenetesen levágták Claude Lelouch új filmjét, a rendezõ ezért úgy döntött, hogy kb. 400 francia mozi vetítse ingyen a Genre Humaint, õ majd állja a költségeket. Lelouch 1966-ban Oscar-díjat nyert az Egy férfi és egy nõvel - épp abban az évben, amikor utoljára fordult elõ, hogy egy rendezõ ingyenes forgalmazást kezdeményezett. Philippe de Broca ma már elvetélt ötletnek tartja a Le Roi de Coeur ingyenessé tételét, mondván: ha egy film bukás, nemigen lehet mit tenni ellene.

MOMA: BERLINI REKORD 1,2 millió látogatójával minden idõk legsikeresebb európai képzõmûvészeti kiállításának bizonyult a New York-i Museum of Modern Art kincseinek berlini bemutatása, a 6,5 millió eurós tiszta nyereség azonban nem a Neue Nationalgalerie, hanem a német fõváros kasszáját gyarapítja. Naponta mintegy 6500 nézõt vonzott a kiállítás, átlag 2,5-3 órát töltöttek ott az emberek, a bejáratnál 12 óra volt a leghosszabb várakozási idõ.

Figyelmébe ajánljuk