Kulturális hírek

  • 2003. november 6.

Külpol

n MAGYAR MAGIC November 4-én, a magyar arany- és ezüstművesség kiemelkedő alkotásainak kiállításával a londoni Gilbert Collection termeiben megnyílt a Magyar Magic címen futó nagy-britanniai magyar kulturális évad. Az első hetek eseményeinek sorában szerepel többek között a Nemzeti Filharmonikusok hangversenye (Kodály, Liszt, Dvorák művei, vezényel Kocsis Zoltán, zongorázik Jandó Jenő), a Tudósok Londont, Batht, Birminghamet, Bristolt, Leedst és Newcastle-t érintő turnéja, Bánffy Miklós erdélyi trilógiája harmadik kötetének bemutatása (The Phoenix Land), a Balogh Kálmánt is soraiban tudó Dresch Quartet fellépése (egy műsorban Rabih-Abou Khalillal), három világzenei koncert (Balázs Elemérék, Romano Drom, Vujicsics, utóbbi Paraszkay György magyarországi szerbekről készített fotóinak kiállításával együtt), a Budapest Klezmer Band koncertje, a Raindance Filmfesztivál keretében a Hukkle (Pálfi György) és az Alvajáró (Miklauzic Bence) vetítése, egy előkarácsonyi kirakodóvásár a Covent Garden piacterén, egy álomszelet a huszadik század elejének festészetéből a Freud Múzeumban (Lesznai Anna, Csontváry, Gulácsy, filmekkel párosítva: Csontváry, Az én huszadik századom, A Wittman fiúk), Németh Ákos, Kárpáti Péter, Egressy Zoltán és Háy János egy-egy drámája angol fordításának bemutatója, Eötvös Péter, a Keller vonósnégyes és az UMZE kamaraegyüttes fellépése Huddersfieldben, fiatal muzsikusaink bemutatkozása a Wallace Collection koncerttermében (Ewald fúvósötös, Kelemen Barnabás, Bogányis Gergely, Csalog Gábor, Klenyán Csaba, Rozmán Lajos, Lakatos György), Kicsiny Balázs installációja a londoni Treasury Galleryben, Kádár Béla és Scheiber Hugó tárlata a londoni Zsidó Múzeum Ben Uri képtárában, Capa, Brassa•, Moholy-Nagy, Mari Mahr és Máté Olga fotói a Proud Galleriesben, magyar irodalmi est a New End Theatre-ben és Radnóti Miklós Forced March című kötetének bemutatója.n NITSCH: 65 Hermann Nitsch 65.
születésnapja alkalmából retrospektív kiállítás látható január 11-ig az Essl-gyűjteményben, Bécs/Klosterneuburgban. Az alapító, Karlheinz Essl negyven éve vásárolja a huszadik század egyik meghatározó osztrák művészének alkotásait, így a múzeum saját anyagából összeállított tárlat 180 darabja a 60-as évek akcionista korszakának termékeitől az Orgia-Misztérium Színház relikviáin keresztül a legfrissebb festményekig átfogó képet ad Nitsch életművéről (illusztrációnk: Fekete ciklus, 1991). A kiállításhoz külön kísérőzenét komponált a múzeumalapító fia, Nitsch misztériumjátékaihoz írt saját zeneművei pedig egy 51 CD-s sorozatban jelentek meg nemrég. November 15-én Hermann Nitsch háromórás performanszt tart a helyszínen.

n IRODALMI DÍJAK Szabó Magda Az ajtó (La porte) című, önéletrajzi ihletésű regénye nyerte a legrangosabb francia irodalmi elismerések egyikét, az idei Femina-díjat az idegen nyelvről fordított művek kategóriájában. Az eredetileg is franciául írottak közül a kínai származású Dai Sijie Le Complexe de Di című könyvét jutalmazták, az esszék között pedig Jean Hatzfeld munkáját, a ruandai népirtásról szóló Une Saison de machettest. A Médicis-díjat Hubert Mingarelli regénye, a Quatre soldats nyerte, míg az idén századik alkalommal odaítélt Goncourt-díjat Jacques-Pierre Amette regénye, a La maitresse de Brecht.

Az amerikai Philip Roth és a cseh Ivan Klíma után harmadikként Nádas Péter vehette át az idei Franz Kafka irodalmi díjat Prágában.

n TÁMOGATÁS A FON"NAK 7,5 millió Ft-ért lemezeket vásárol könyvtárak és zeneiskolák számára a Fonó Recordstól és 3,5 millió Ft-tal támogatja a Fonó Budai Zeneház november-decemberi programjait a kulturális minisztérium, amely azt tervezi, hogy jövőre egy kb. 100 millió Ft nagyságrendű pályázati alapot hoz létre az úgynevezett struktúrán kívüli - tehát nem állami vagy önkormányzati fenntartású -, értékes kultúrateremtő műhelyek támogatására, mint amilyen például az idén csőd közeli helyzetbe került Fonó, MEO, A38 stb.

n IN MEMORIAM VACKOR Most lett volna 80 éves Kormos István, akinek emlékére Medvedalnokversenyt hirdetett az uhu.hu internetes könyváruház és az állatkert. A szakmai zsűri Borbély Szilárd, Szabó T. Anna és Takács Zsuzsa írásait találta a legjobbnak, a közönség pedig Szilágyi Ákost, Király Leventét és Garaczi Lászlót díjazta.

n GYÁSZ 71 éves korában elhunyt Elem Klimov szovjet-orosz filmrendező, akinek a nevéhez olyan művek kötődnek, mint a Hurrá, nyaralunk!, az Agónia, a Búcsúzás vagy a Jöjj és lásd!

n BEZÁRT A BIENNÁLE Velencében véget ért az idei év legnagyobb szabású kortárs képzőművészeti eseménye: az 50. Biennále - melynek magyar pavilonjában a Kis Varsó Nefertiti teste című alkotását állították ki - június közepe óta kb. 240 ezer látogatót vonzott, ami 15 százalékkal több a két évvel ezelőttinél.

n VIZSOLYI BIBLIA Komáromban, egy elhagyott házban sértetlenül megtalálták a vizsolyi református templomból ellopott Károli-Bibliát: az 1590-ben nyomtatott kötetet feltehetőleg hamisítási céllal tulajdonították el még tavaly februárban.

n AZ 5. ALIBI Urakról és dámákról szóló írások sokaságával megjelent az Alibi hat hónapra című félévkönyv-sorozat ötödik kötete, többek között olyan dámák és urak közreműködésével, mint Csisztu Zsuzsa, Karafiáth Orsolya, Enyedi Ildikó, Máthé Erzsi és Nagy Gabriella, illetve Kállai Ferenc, Wilhelm Droste, Lovasi András, Jónás Tamás és John Lukacs.

Figyelmébe ajánljuk