Lövöldözés történt egy kazanyi iskolában: 8 halálos áldozatról tudni

  • narancs.hu
  • 2021. május 11.

Külpol

Egy 19 éves fiatal mészárolta le a diákokat és egy tanárt. 

Fegyveres támadás történt kedden az oroszországi Kazany egy iskolájában.  A Volga menti nagyváros 175-ös számú iskolájában két ember tüzet nyitott lőfegyverekből, legalább 11 ember, köztük kilenc gyerek meghalt és 32-en megsérültek a TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint. A BBC értesülései szerint 12 gyermeket és négy felnőttet kezelnek kórházban.

Egy diák a TASZSZ-nak elmondta, hogy a támadást megelőzően robbanás rázta meg az épületet. A BBC egy a közösségi médiában megosztott felvételre is hivatkozik, amelyen az volt látható, hogy néhány gyerek az ablakokból kiugorva próbált menekülni. Egyes értesülések szerint két gyermek belehalt az ugrásba.

L?v?ld?z?s egy kazanyi iskol?ban

Rendőrök és mentősök a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. május 11-én. 

Az épületbe kommandósok hatoltak be, és a TASZSZ orosz hírügynökség a bűnüldöző szervek egy forrására hivatkozva azt közölte, hogy az egyik támadót elfogták, róla kiderült, hogy egy 17 éves fiatal, a második támadóval pedig a biztonsági erők végeztek. Előzőleg azt is közölték, hogy ez a támadó túszokat túszokat ejthetett az épületben.

A BBC legfrissebb jelentésében már azt írja, hogy a tisztviselők később viszont azt közölték, hogy csak egy gyanúsított van, akit őrizetbe vettek, és aki 19 éves, bejegyzett lőfegyvertulajdonos. A helyi média információi szerint jelenleg a fegyveres erők átkutatják a környéket, ahol a gyanúsított lakott.

Frissítés

Lilija Galimova, a tatárföldi elnök sajtószolgálatának vezetője megerősítette, hogy a támadó magányos elkövető volt, egyedül cselekedett. A támadó a főbejáraton keresztül sétált be az épületbe, ahol automata fegyverből tüzet nyitott. A helyszínen megtalált fegyver viselésére az elkövető néhány hete, április végén kapta meg az engedélyt.

A sajtószolgálat nyolc halálos áldozatról és 21 sebesültről számolt be. A sebesültek között 18 gyerek és három felnőtt van. Az egyik halálos áldozat egy tanár - tették hozzá. Korábbi hírügynökségi jelentések legalább 11 halálos áldozatról és 32 sebesültről tudtak. A regionális egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kórházba szállított gyermekek közül hatan rendkívül súlyos állapotban vannak.

Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást. A helyszínen jelenleg is zajlanak a vizsgálatok, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) tájékoztatása szerint az iskola környékén terrorellenes műveletet indítottak.

Frissítés (14:45)

A BBC a TASZSZ-ra hivatkozva azt írja, a támadás helyi idő szerint 9:20 tájban kezdődött, utána öt perccel futott be az első riasztás a rendőrségre. A 19 éves elkövető Ilnaz Galjavijev, aki korábban az iskola diákja volt. A Telex arról számolt be, a gyilkos a támadás előtti órákban fényképet posztolt, amelyen harcra készen pózolt és alá azt írta: „Ma megölök egy csomó szemetet aztán lelövöm magamat is.”

 

A támadást követően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, Vlagyimir Putyin elnök elrendelte, hogy sürgősen dolgozzanak ki új szabályokat a lakosság tulajdonában lévő fegyverek tulajdonlására vonatkozóan. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?