Mégsem lesz tilos a holokausztban való bűnrészességgel vádolni Lengyelországot

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. június 27.

Külpol

A miniszterelnök szerint nem a nemzetközi nyomás miatt változtatnak a törvényen. Pedig minden jel erre mutat.

A lengyel alsóház megszavazta szerdán a náci bűnökre vonatkozó, Izrael és az Egyesült Államok tiltakozását kiváltó törvény enyhítő jellegű módosítását, a kormány előterjesztését ellenzéki képviselők is nagyrészt támogatták.

Az előző napi kormányülésen megvitatott módosítási javaslatnak megfelelően az év elején elfogadott törvényből kihúzták azt az előírást, hogy a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német birodalom bűntetteiben való intézményes szintű bűnrészességgel vádolják.

Izraelnek nem tetszik, hogy Lengyelország törvénnyel tolná el magától a holokausztért viselt felelősséget

A „lengyel haláltábor” kifejezés használatáért három év börtön is járhatna. Lengyelország és Izrael 2016-ban közös nyilatkozatban tiltakozott a történelemhamisítás, ezen belül a „lengyel haláltáborok” kifejezés használata ellen – válaszolta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnapra virradóra arra, hogy Tel-Aviv az adott témában készülő lengyel jogszabály módosítását kérte.

Továbbra is bírság vagy három évig terjedő szabadságvesztés lenne kiszabható azokra, akik tagadják a lengyel nemzetiségű, illetve lengyel állampolgárságú személyek ellen elkövetett náci, valamint kommunista bűntetteket. Az ilyen eljárásokat az IPN ügyészei kezdeményezhetik.
Az erre vonatkozó előírások alapján Lengyelországban az előző években is büntethető volt egyebek között a holokauszttagadás.

Az előterjesztő Mateusz Morawiecki kormányfő parlamenti felszólalásában leszögezte: a kormány nem „valamiféle nyomás” hatására cselekszik. Kiemelte, hogy a törvény korábbi, március elejétől hatályos változata felhívta a külföldi közvélemény figyelmét Lengyelország második világháborús szerepére. Jelenleg viszont „meg kell érteni a nemzetközi realitást”, ennek figyelembevételével „amerikai, európai szövetségeseinkkel valódi lengyel narrációt alakítunk ki” – jelentette ki.

Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A fő ellenzéki erőt adó Polgári Platform (PO) nevében Michał Szczerba képviselő elmondta: pártja részt vállal a törvénymódosítási munkálatokban. Szczerba ugyanakkor úgy vélte, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) számára kompromittáló, hogy „a lengyel társadalom és a nemzetközi közösség előtt” kénytelen bevallani: tévedett a törvény korábbi változatának elfogadásával.

„Jobb később, mint soha” – jegyezte meg a változások kapcsán a módosítást szintén jóváhagyó Modern (Nowoczesna) párt nevében Kamila Gasiuk-Pihowicz képviselő.

Hibának minősítette viszont a módosítást a Kukiz’15 képviselője, Józef Brynkus. Szerinte a törlendő előírás hasznos volt. Ha lemondanak róla, sokak szemében beigazolódik az előző változat negatív, Lengyelország számára hátrányos megítélése – vélekedett.

Robert Winnicki radikális jobboldali, független képviselő a szavazás során megpróbálkozott a parlamenti szónoki szék blokádjával, Kuchciński házelnök azonban az akadályoztatás ellenére folytatta a voksolást.

A módosítással várhatóan még szerdán a szenátus is foglalkozik, utána az államfő jóváhagyása szükséges. Andrzej Duda szóvivője közölte: Mateusz Morawiecki előzetesen tájékoztatta az államfőt a módosítási kezdeményezésről.

Figyelmébe ajánljuk

Nyereséges évet zárt a Penny

  • narancs.hu

A "szolidan vásárlók boltja" több mint négymilliárdos nyereséget könyvelhetett el, míg több üzletlánc is veszteséggel zárta a tavalyi évet.