Merkel Putyinnál járt, és szót emelt a civilekért, a gyülekezési jogért és a homoszexuálisokért

  • narancs.hu
  • 2017. május 2.

Külpol

A tárgyalás tárgya az ukrajnai válság és a szíriai konfliktus volt.

2015 óta először látogatott Oroszországba a német kancellár. Vlagyimir Putyin Szocsiban, a nyári rezidenciáján fogadta Angela Merkelt, aki hivatalosan a júliusi hamburgi G20-csúcs előkészítése alkalmából találkozott az orosz elnökkel.

A tárgyalás tárgya az ukrajnai válság és a szíriai konfliktus volt.

Merkel fontos partnernek nevezte Oroszországot, annak ellenére, hogy az ukrajnai orosz beavatkozás után sokat romlott a két ország közti korábbi szoros kapcsolat.

A kétoldalú kapcsolatok, valamint a regionális krízisek megtárgyalása után a két államfő közös sajtótájékoztatót tartott.

„Moszkva és Berlin megerősítette, hogy az összes félnek be kell tartania a kelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat” – jelentette ki az orosz elnök, és azt is mondta, hogy „nem lehet új célokat kitűzni a régiek teljesítése nélkül”. A német kancellár ugyancsak arról szólt, hogy "nem célszerű új megállapodást kötni. De amíg a német vezető arról beszélt, hogy előbb biztosítani kell Ukrajna hozzáférését a saját államhatárához és azután kell hozzákezdeni a politikai rendezéshez és a helyi választások megszervezéséhez, Putyin annak fontosságát hangsúlyozta, hogy Kijev közvetlen párbeszédbe bocsátkozzon a szakadár köztársaságok vezetőivel.

Euronews English

Putyin elmondta azt is, hogy a tárgyalások során mindkét fél elítélte a vegyi fegyver Szíriában történt bevetését, és egyetértettek abban, hogy szükség van az Idlíb tartományban történtek pártatlan kivizsgálására.

Merkel a nyilvánosság előtt megragadva az alkalmat, szóba hozta a csecsenföldi melegek helyzetét, arra kérte Putyint, hogy segítsen megvédeni a homoszexuálisok jogait. Mert az utóbbi időben több híradás szerint a régióban a hatóságok üldözik a homoszexuális embereket, koncentrációs táborokat nyitottak számukra, tömegesen tartóztatják le őket, de előfordultak kínzások, sőt gyilkosságok is. A német államfő emellett a civil szervezetek és a gyülekezési jog fontosságát is hangoztatta, valamint szót emelt az Oroszországban a közelmúltban betiltott egyház, a Jehova Tanúi mellett is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?