Nem kell sok, és Iránnak atombombája lehet

  • narancs.hu
  • 2018. május 9.

Külpol

Bár tárgyalnak európai partnereikkel, Kínával és Oroszországgal, ha nem tetszik nekik az újabb alku, gyors urándúsításba kezdenek.

Miután Donald Trump a várakozásoknak megfelelően kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok felmondja az iráni atomalkut és visszaállítja a szankciókat, rögvest határozatot írt alá döntéséről.

Ezt követően az iráni elnök, Hasszán Rohani azonnal reagált: kimért hangvételű válaszában pszichológiai hadviselésnek nevezte Trump húzását. Az iráni elnök azt is hozzátette, ez egy olyan háború, amit az USA nem tud megnyerni. De arról is beszélt, az Egyesült Államok sosem tartotta be nemzetközi kötelességeit, úgy fogalmazott, sajnálja az amerikai állampolgárokat. Közölte, hogy országa az atommegállapodásról egyeztetni fog európai partnereivel, Kínával és Oroszországgal, viszont ha az eredmény nem megfelelő, akkor felgyorsítják az urándúsítást, ami a nukleáris fegyver előállításához szükséges.

Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője szerdán újságírók előtt azt mondta, ekkora őrültséget nem lehet csinálni. A vezető szerint Trump legalább tízszer hazudott beszédében, amelyben megfenyegette az iráni népet és a teokratikus kormányt is.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.