„Netanjahu ott áll majd a Horthyt dicsérő Orbán mellett”

  • narancs.hu
  • 2017. július 14.

Külpol

Ugyanazt mondja az izraeli miniszterelnök, mint az európai szélsőjobb.

A országot ellepő, Soros György arcképével ellátott plakátkampány és Izrael reakciója kapcsán jelent meg véleménycikk a Háárec című izraeli napilapban. A lap munkatársa, Chemi Shalev emlékeztet, hogy Orbán Viktor agresszív és gyűlöletkeltő kampányt folytat Soros György ellen, és bár a magyarországi zsidók megosztottak a kampány antiszemita jellegét tekintve, abban egyetértenek, hogy az veszélyes antiszemita reakciókat vált ki. Ám hiába kérték (ezt elsősorban Heisler András, a Mazsihisz elnöke tette), Orbán nem állította le és nem is mérsékelte kampányát.

A cikk szerzője felidézi, hogy Izrael budapesti nagykövetsége egy elítélő nyilatkozatot tett közzé és felszólította a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a Soros György fényképével futó plakátkampányt. Mire Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke „kést szúrt a hátukba”: utasította ugyanis a külügyminisztériumot egy helyesbítő nyilatkozat kiadására, amelyben kinyilvánították, hogy az antiszemitizmus rossz dolog, de „Soros legitim célpont. Soros megérdemli (amit kap).”

Why Netanyahu hates George Soros so much

Prime Minister Benjamin Netanyahu and Hungarian Prime Minister Viktor Orbán surely believed the run-up to their July 18 meeting in Budapest would be smooth sailing when they first announced it. After all, they have a lot in common and much to bond over.

Az indok emellett az volt – írja a Háárec –, hogy Soros aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és eltagadja Izraeltől az önvédelemhez való jogot. Shalev szerint Soros kritizálói ugyan nem említik zsidóságát, de mindnyájan klasszikus antiszemita témákat használnak. „Az ő Sorosuk egy gyökértelen, könyörtelen haszonleső és spekuláns (…)” – fogalmaz a szerző.

A Háárec szerzője emlékeztet, hogy sok európai, köztük még Soros legkeményebb kritikusai is felismerték az égbekiáltó antiszemitizmust a Soros-ellenes a kampányokban. Ellentétben Netanjahuval, aki úgy gondolhatja, Soros „Izrael-ellenes álláspontja (Sorost a helyi jobboldal az Izrael elleni mozgalom vezetőjének tekinti) miatt jogosan dobhatja oda őt a magyar antiszemita kutyáknak”.

false

Fontos megállapítása a cikknek, hogy az a retorika, amit az izraeli miniszterelnök és más jobboldaliak használnak a politikájukat kritizáló zsidók ellen, gyakran hátborzongatóan hasonlít az európai szélsőjobboldaliak által használt beszédmódhoz. „Miközben pedig Izrael egyre inkább nacionalistává, xenofóbbá és elszigeteltté válik, egyre jobban elmélyíti kapcsolatait a hasonlóan politizáló országokkal (Netanjahu jövő hétfőn érkezik Budapestre, ahol Orbánnal és Áder Jánossal is találkozik majd). Mindinkább toleránsabbá válik olyan sötét rezsimekkel szemben, amelyek támogatják a jelenlegi izraeli politikát, de egyre jobban kritizálják azokat a liberális országokat, amelyek bírálják őket” – fogalmaz a cikk, amely arra is emlékeztet, hogy jövő héten Netanjahu ott áll majd a Horthy Miklóst dicsérő Orbán Viktor mellett, közel a Dunához, ahol a magyar fasiszták budapesti zsidók ezreit gyilkolták meg.

Figyelmébe ajánljuk