Nyílt levélben tiltakoznak újságírók Robert Fico médiát támadó kijelentései miatt

  • narancs.hu
  • 2018. november 14.

Külpol

A nyilatkozatot több, mint 300 újságíró aláírta, köztük a legnagyobb ellenzéki portálok és újságok munkatársai.

Több száz, túlnyomó többségében liberális médiumokban dolgozó szlovákiai újságíró közös nyilatkozatban utasította vissza szerdán Robert Ficónak azokat a kijelentéseit, amelyeket a helyhatósági választások eredményeiről - szerinte - nem valósághűen beszámoló újságíróknak címzett.

A nyílt levél Robert Fico azon, közösségi oldalán közzétett videójára reagál, melyben a Smer első embere „olcsón bérbevett komédiásoknak” nevezte a sajtó munkatársait, amiért azok nem a neki tetsző módon értékelték a helyhatósági választások eredményét. „Komédiások az újságírók között, valami csapjon belétek”.

„Ez nem csak az értékítélet teljes elvesztése, hanem durva cinizmus tanúsítása Ján Kuciak és Martina Kusňírová családjai iránt. Lealacsonyító azon újságírók számára, akik a kettős gyilkosság után folytatják a maffiaügyek felderítését”

„Robert Fico, a Smer elnöke támadja az újságírókat és konspirációkat terjeszt, és mindezt mindössze néhány nappal november 17-e előtt, amikor épp a szabadság, mégpedig a szólás- és gyülekezés szabadságának elnyerésére emlékezünk. Elutasítjuk Robert Fico támadásait az újságírók ellen. Egy gyilkosság is sok volt”- áll a levélben.

Szlovák újságíró-gyilkosság: Ján Kuciak halála nem volt előjel nélküli

Nemcsak a sajtó, de a kelet-közép-európai demokráciák létérdeke, hogy másfél évtizedes bódultság után tanuljunk a veszteségekből. A Nyilvánosság Klub szolidaritási nyilatkozata. „Szlovákia sokkos állapotban van" - így szólnak a híradások a meggyilkolt szlovák oknyomozó Ján Kuciak haláláról. Valójában nem csupán Szlovákiát sokkolja az újságírónak és menyasszonyának, Maritna Kušnírovának a kivégzése, hanem egész Kelet-Közép-Európát.

(via MTI, korkep.sk)

Figyelmébe ajánljuk