Orbán Viktor orosz példaképét komoly vád érte: a brit parlament szerint Putyin Londonban mossa tisztára a pénzét

  • narancs.hu
  • 2018. május 21.

Külpol

Korrupciós ügyekről van szó.

A brit parlament jelentése szerint különböző orosz korrupciós ügyletekből származó pénzt mosnak tisztára a londoni ingatlanpiacon a Kremlhez közel állók.

Ez Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hisz’ a brit kormány eltűri a nagyon nagy értékű, korrupciós ügyekből eredő orosz tőke folyamatos „átmosását” a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül – áll a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága által összeállított, hétfőn ismertetett átfogó elemzésben.

A tanulmány elkészítéséhez meghallgatott szakértők szerint minimum egymilliárd fontról (azaz több mint 360 milliárd forintról) lehet szó a Londonban havonta összesen tisztára mosott korrupciós pénzek értékét tekintve. Az elemzés szerint ennek a pénznek közel fele Oroszországból érkezik.

A Transparency International korrupciófigyelő nemzetközi civil szervezet brit tagozata korábban 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított Nagy-Britanniában, amelyeket tulajdonosaik „gyanús pénzekből” vásároltak. A szervezet becslése szerint ezeknek az ingatlanoknak a piaci összértéke 4,4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint), a kétes eredetű ingatlanvagyonnak pedig több mint 20 százaléka „orosz egyénekhez” kötődik.

A becslések csak a szabad hozzáférésű forrásokból beszerezhető adatokra épülnek, vagyis könnyen lehet, hogy meg sem közelítik a valós adatok nagyságát.

Az alsóházi testület felszólította a brit kormányt, hogy foganatosítson szankciókat még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége „a Kremlhez köthető”, és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért. A jelentés szerint – az Egyesült Államokkal, az EU-val és a hét vezető ipari hatalommal (G7) együttműködve – Londonnak szigorítania kell a szankciórendszer azon elemeit is, amelyek jelenleg lehetővé teszik, hogy Oroszország szankcionált bankok segítségével jelenjen meg új szuverén kötvényekkel a nemzetközi tőkepiacon. A brit kormány már bejelentett terveket a pénzmosás elleni fellépés erősítésére.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk