Öt orosz él hónapok óta egy dél-koreai reptéren

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Külpol

A mozgósítás elől mentek oda. Nem kaptak menedékjogot: ott minden férfi számára kötelező a katonai szolgálat.

A szeptemberben elrendelt oroszországi mozgósítás elől nagyon sokan elmenekültek, közöttük több mint 200 ezren Grúziába, Kazahsztánba, illetve az Európai Unióba. Öt orosz férfi azonban Dél-Koreába ment. Azóta sem hagyhatják el az incshoni repülőteret –írja a CNN.

Hárman októberben értek oda, ketten novemberben.  Menekültstátuszt kértek, de kérelmüket a dél-koreai igazságügyi minisztérium elutasította, mondván, a sorkatonai szolgálat megtagadásáért nem jár a menekültstátusz.

Dél-Koreában minden 18 és 35 év közötti munkaképes férfi számára kötelező a katonai szolgálat.

Az öt orosz ügyvédje, Lee Jong-chan azonban azzal érvel, hogy ezek az emberek politikai menekültek, akiket üldöznek. Jogvédő csoportok is kérték már a dél-koreai kormányt, fogadja be az oroszokat. A nemzetközi jogra hivatkoztak, arra, hogy ha ezek a férfiak hazatérnének, nagy valószínűséggel őrizetbe vennék vagy erőszakkal soroznák be őket. 

A minisztériumi döntés ellen fellebbeztek az oroszok, így a bíróság dönt az ügyükben. Számukra az is kedvező döntés, ha a minisztériumnak felül kell vizsgálnia korábbi határozatát.

Addig is a reptéren laknak, ahol le tudnak zuhanyozni, a ruháikat azonban kézzel mossák, és nem hagyhatják el az indulási és vámmentes területet. A hatóságok naponta egyszer adnak nekik enni, egyébként kenyeret esznek. Az orvosi ellátásuk problémás, ahhoz pedig védőjük szerint egyáltalán nem kapnak segítséget, hogy mentális problémáikat fel tudják dolgozni.

Leadkép: Jun Szok Jol dél-koreai elnök kabinetülést tart a szöuli elnöki hivatalban 2023. január 25-én. Fotó: MTI/EPA/YNA

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk