Putyin részleges mozgósítást rendelt el

Külpol

Egyelőre a tartalékosokat mozgósítják Oroszországban, Putyin emeli a tétet. 

Miután kedden este elmaradt Vlagyimir Putyin orosz elnök előre bejelentett tévés beszéde, végül szerda reggel tartotta meg, ebben pedig részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban.

Putyin a BBC beszámolója szerint azt mondta, a részleges mozgósításra azért van rá szükség, hogy megvédjék az embereiket a "felszabadított területeken". Bejelentette, hogy a vonatkozó rendeletet már aláírták, a részleges mozgósítás ma kezdődik. Azt is mondta, hogy minden mozgósított állampolgár a fegyveres erők teljes jogú tagja lesz. 

Hozzátette, ez csak azokra vonatkozik, akik tartalékosok, vagyis akik szolgáltak már a hadseregben. 

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a Nyugat nem akar békét, zsarolja Oroszországot és bemutatta, hogy Oroszország elpusztítása a célja, Ukrajna népét pedig ágyútöltelékké akarják változtatni, Oroszország viszont csak a Donbászt akarja felszabadítani és megvédeni az embereit. Putyin azt ígérte, hogy a Donbászban harcoló "önkénteseknek" jogi státuszt fog adni. 

Azt is mondta, hogy az Oroszország által elfoglalt ukrán területeken élők nem akarnak "neonácik igájában" élni, az esetleges területi népszavazásokról pedig azt mondta, hogy támogatni fogják ebben az embereket. 

Emellett ismét fenyegető hangnemet ütött meg, és azt mondta, ha Oroszország "területi integritása" kerül veszélybe, akkor Oroszország és a nép megvédése érdekében minden rendelkezésre álló eszközt fel fognak használni. Azt is mondta, hogy sok fegyverük van. "Ez nem blöff" – fogalmazott. "Azoknak, akik nukleáris fegyverekkel próbálnak megzsarolni minket, tudniuk kell, hogy az uralkodó szél akár feléjük is fordulhat" – tette hozzá. 

Putyin ezt egy nappal azután jelentette be televíziós beszédben, hogy négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazást kezdeményezett az Oroszországhoz történő csatlakozásról. 

Putyin bejelentése után Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy előre felvett interjúban azt mondta, a részleges mozgósítás mintegy 300 ezer tartalékost érint.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.