Putyin részleges mozgósítást rendelt el

Külpol

Egyelőre a tartalékosokat mozgósítják Oroszországban, Putyin emeli a tétet. 

Miután kedden este elmaradt Vlagyimir Putyin orosz elnök előre bejelentett tévés beszéde, végül szerda reggel tartotta meg, ebben pedig részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban.

Putyin a BBC beszámolója szerint azt mondta, a részleges mozgósításra azért van rá szükség, hogy megvédjék az embereiket a "felszabadított területeken". Bejelentette, hogy a vonatkozó rendeletet már aláírták, a részleges mozgósítás ma kezdődik. Azt is mondta, hogy minden mozgósított állampolgár a fegyveres erők teljes jogú tagja lesz. 

Hozzátette, ez csak azokra vonatkozik, akik tartalékosok, vagyis akik szolgáltak már a hadseregben. 

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a Nyugat nem akar békét, zsarolja Oroszországot és bemutatta, hogy Oroszország elpusztítása a célja, Ukrajna népét pedig ágyútöltelékké akarják változtatni, Oroszország viszont csak a Donbászt akarja felszabadítani és megvédeni az embereit. Putyin azt ígérte, hogy a Donbászban harcoló "önkénteseknek" jogi státuszt fog adni. 

Azt is mondta, hogy az Oroszország által elfoglalt ukrán területeken élők nem akarnak "neonácik igájában" élni, az esetleges területi népszavazásokról pedig azt mondta, hogy támogatni fogják ebben az embereket. 

Emellett ismét fenyegető hangnemet ütött meg, és azt mondta, ha Oroszország "területi integritása" kerül veszélybe, akkor Oroszország és a nép megvédése érdekében minden rendelkezésre álló eszközt fel fognak használni. Azt is mondta, hogy sok fegyverük van. "Ez nem blöff" – fogalmazott. "Azoknak, akik nukleáris fegyverekkel próbálnak megzsarolni minket, tudniuk kell, hogy az uralkodó szél akár feléjük is fordulhat" – tette hozzá. 

Putyin ezt egy nappal azután jelentette be televíziós beszédben, hogy négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazást kezdeményezett az Oroszországhoz történő csatlakozásról. 

Putyin bejelentése után Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy előre felvett interjúban azt mondta, a részleges mozgósítás mintegy 300 ezer tartalékost érint.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk