Polgármester-választás Székelyudvarhelyen: Verseny magyar módra

  • Csák Csongor
  • 2004. június 3.

Külpol

A június 6-i romániai helyhatósági választásokon a magyarság számára egyáltalán nem mellékes, hogy a "kritikus tartományokban" milyen nemzetiségû lesz a polgármester. A legnagyobb várakozás furcsamód mégsem a marosvásárhelyi vagy a kolozsvári futamot elõzi meg, hanem a székelyudvarhelyit. A színmagyar városban négy jelölt száll ringbe.

Amennyiben egy etikai kódex önmagában garantálná a választás és a kampány tisztaságát, a négy évvel ezelõtti mocskolódásokba belefáradt Székelyudvarhely nem kívánhat jobb kiinduló állapotot: május közepéig két ilyet is aláírtak a polgármesterjelöltek. Az egyiket a hivatalban lévõ és ismét elinduló Szász Jenõ polgármester jegyzi. Ám egy elemi hibát elkövetett az ünnepélyes aláíráson: megfeledkezett arról, hogy legnagyobb ellenlábasa, az RMDSZ színeiben nekivágó Ladányi László Zsolt négy héttel korábban elküldte neki a saját ez irányú tervezetét. Amit Ladányi - saját programjának gyors felvázolása után - nem is habozott számon kérni a némileg tanácstalannak tûnõ polgármesteren, aki végül beadta a derekát, s a saját ceremóniáján aláírta az ellenfele által komponált kódexet is.

A polgármestert kétségtelenül

az a cél vezette, hogy elhatárolódjon a négy évvel ezelõtti állapotokat idézõ negatív kampánytól. Nem véletlenül: az ellenfelek lejáratásának egyetlen eszközétõl sem visszariadó, névtelen szórólapokat Udvarhelyen vitán felül Szász csapatához kötik. Ráadásul az iratok - azon túl, hogy Szászról még véletlenül sem ejtenek egyetlen rossz szót sem - stílusa és szóhasználata feltûnõen hasonlít az udvarhelyi polgárok hetilapjának, a Polgári Válasznak a bevett retorikájára.

Egyes vélemények szerint a második mandátuma utolsó napjait élõ polgármesternek nincs is más eszköze: ígéreteibõl oly keveset sikerült valóra váltania, hogy egy nyolcéves leltáron alapuló kampány aligha hozna eredményt. Nem véletlen tehát, hogy Szász a nagypolitika irányába próbálja tájolni a választókat. Ez köszön vissza plakátjairól is: Udvarhely, a székely fõváros, kettõs állampolgárság, autonómia stb.

Szász etikai kódexes bakija egyébként már a második ilyen volt. Az elsõ melléfogásnak a magyarországi Bonbon zenekar meghívása bizonyult, hiszen a koncerten õk is a fõ vetélytárs verklijét forgatták. Ladányi kampánya kezdetén az Udvarhelyen hatalmas közönségsikert arató Valami Amerika címû magyar film - a Bonbon által jegyzett - fõcímzenéjére alapozott, a kezdeti szlogen a "Valami Udvarhely" lett. Hogy mennyire jó választás volt a némileg áthangszerelt változatot a kampány zenei motívumává tenni, azt jól mutatja a Bonbon néhány héttel ezelõtti udvarhelyi koncertje, ahol az amúgy közepesen lelkes közönség valósággal lázba jött a dal hallatán. A szlogent késõbb lecserélték (a Szászék által is kipécézett "valami" bizonytalanságot sugall), a zene azonban maradt, a kampányban használt rádióspotban is ez hallható. A kampánynyitóra kiókumlált "egy hely a szívünkben" szintén rövid életûnek bizonyult, csak a polgármesterjelölt által rajzolt szív mint látványelem maradt meg. Persze a végsõ "Jövõnk, Udvarhely" szlogen jócskán általánosnak tûnik, ám a város megosztottsága megszüntetésének szándékát hangoztatva fellépõ Ladányi programja - a néhány szokványos "javítjuk a valakik valamijét" mellett - tartalmaz konkrétumokat is. Egy helyi okmányiroda kialakítása (ezen egyébként már túl vannak), a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendjének kiszélesítése, a tanácsi döntések nyilvánossága, néhány, elõzõ ciklusban már emlegetett restancia kipipálása, uszodaépítés, hulladékkezelõ kialakítása, az úthálózat modernizálása és hasonlók vannak benne.

A szórólapok a független Molnos Zoltánt is az RMDSZ-szel hozzák hírbe. Molnos ellen - aki képzõmûvészként leginkább arról nevezetes, hogy a magyar millennium évére készített falinaptár fedõlapjára õ rajzolta a stilizált csodaszarvast - kézenfekvõ ugyanazt a kártyát kijátszani, mint Ladányi ellen, hisz egy függetlennek nem feltétlenül áll jól az RMDSZ-uniformis. Ellenfelei igyekeznek Molnost Udvarhely legbefolyásosabb emberével, a legtehetõsebb román állampolgárok között számon tar-tott Verestóy Attila szenátorral is összeboronálni. Annyiban nem alaptalanul, hogy a képzõmûvész elõbb a szenátor sógorának tulajdonában álló udvarhelyi rádió, majd a hasonló tulajdonosi hátterû helyi televízió vezetõje. Az egyik szórólapon Verestóy szenátor éppen Ladányi és Molnos között vacillál. Az õ bábjának lenni Udvarhelyen manapság nem egy politikai életbiztosítás. A tehetõs szenátor Ceausüescu-rezsim idején betöltött pozícióit és a rendszerváltás utáni gyarapodását sem nézik jó szemmel a helybéliek. A gazdagok elleni ellenszenvbõl egyébként Szász Jenõnek is jut: sokan gondolják úgy, hogy mindenekelõtt saját pecsenyéjének sütögetésével foglalatoskodott az elmúlt nyolc évben.

Talán a legesélytelenebb

az Új Generáció Pártja színeiben induló, négy éve is csak minimális szavazatot szerzõ Székely András (a pártot egy korábban juhászként mûködõ, momentán a bukaresti Steaua futballklubot birtokló karrierpolitikus gründolta).

A program nélkül "sétáló politikát folytató" Molnos még okozhat meglepetéseket. Ugyanakkor kampányának fõ közlendõje, miszerint a két nagy esélyessel szemben õ Székelyudvarhelyen született, azért meglehetõsen soványnak hat.

A negyvenezres városban egyébként "mindkét oldal" rendelkezik saját nyomtatott orgánumokkal és külön bejáratú kereskedelmi rádióval. Televízióból csak egy akad, noha Szászék berendeztek már egy minden igényt kielégítõ stúdiót, ám a technika köré még nem épült ki a szerkesztõség.

Egy észérvek mentén zajló választáson vélhetõen Ladányi nyerne, nem véletlenül igyekszik a hatalmát megtartani kívánó ellenlábasa a választók érzelmeire hatni. Nem is teljesen sikertelenül, hiszen követõi még arról is hajlamosak megfeledkezni, hogy az ügyész-ség és a román vám- és pénzügyõrség több vizsgálatot folytat Szászhoz vagy közvetlen környe-zetéhez kapcsolódó ügyekben. A polgármester megítélését jól mutatja, ahogyan az egyik választási plakáton jelenik meg. A markát tartja éppen.

Csák Csongor

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."