„Ragaszkodunk a szabadsághoz!”

Külpol

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet áldozataira emlékeztek délután Budapesten a Francia Intézetnél.

Hivatalos megemlékezést tartottak délután Budapesten, a Francia Intézetnél a szerdai merénylet áldozatainak tiszteletére. Franciaország magyarországi nagykövetsége az emlékezés mellett köszönetet mondott a magyar köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, a külgazdasági és külügyminiszternek és a magyar kormánynak, a magyar társadalomnak, a sajtónak és a lakosságnak a szolidaritásért. Az áldozatok tiszteletére többtucatnyi ember gyűlt össze, köztük politikusok, mint Szél Bernadett vagy Répássy Róbert, de ott volt Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke is, diplomaták, civilek. A megjelentek egy-egy szál virággal, mécsessel vagy saját készítésű tábláikkal fejezték ki együttérzésüket.

false

 

Fotó: Narancs

Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete beszédében határozottan elutasította az erőszakot, a terrort és a gyűlöletet. „Semmi sem fogja kikezdeni ragaszkodásunkat a szabadsághoz. Ragaszkodásunkat a szólás, a sajtó, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Mert a szabadság oszthatatlan, a szabadság halhatatlan, a szabadságot gyakoroljuk. És ez az, amit továbbra is gyakorolni fogunk Franciaországban, Európában, Magyarországon, mindenhol.” Magyarul még annyit fűzött mondandójához, hogy mélyen megérintette őt személyesen az a szolidaritás, amit a francia nép iránt tanúsítottak a magyarok. „Teljes szívemből köszönöm.”

false

 

Fotó: Narancs

A magyar külgazdasági és külügyi oldalról Szijjártó Péter helyett, a nevében egyik embere fejezte ki mély együttérzését, illetve szeretetét és szolidaritását.

false

 

Fotó: Narancs

A beszédek után 12 mécsest gyújtottak, és a jelenlévők elhelyezték virágaikat, valamint a „Je suis Charlie” („Charlie vagyok”) feliratú lapjaikat, amelyek között volt olyan, melyen az áldozatok neve és arcképe is szerepelt.

 

Frédéric Boisseau

Franck Brinsolaro

Jean Cabut

Elsa Cayat

Stéphane Charbonnier

Philippe Honoré

Bernard Maris

Ahmed Merabet

Mustapha Ourrad

Michel Renaud

Bernard Verlhac

Georges Wolinski

 

Hét órakor civil szervezésű gyertyagyújtás lesz a Francia Nagykövetség Lendvay utcai épülete előtt.

Figyelmébe ajánljuk