Stoltenberg kabinetfőnöke szerint Ukrajna NATO-tagságot kaphatna, ha lemondana bizonyos területekről

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 15.

Külpol

Az ukrán külügyi szóvivő a felvetésére reagálva kijelentette, Ukrajna nem kereskedik a területeivel.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kabinetfőnöke, Stian Jenssen egy Norvégiában tartott keddi nyilvános rendezvényen arról beszélt, Ukrajna NATO-tagságot kaphatna, ha lemondana bizonyos területeiről – írja a norvég VG.no tudósítása alapján a 444.hu.

Stian Jenssen elmondta, maga Stoltenberg eddig nem volt hajlandó tárgyalni az Ukrajna számára lehetséges megoldásokról, a főtitkár kabinetfőnöke szerint Ukrajnának kell eldöntenie, hogy mikor és milyen feltételekkel akar tárgyalni. A VG pontosító kérdésére reagálva hozzátette,

már folynak a tárgyalások Ukrajna jövőbeli státuszáról, és különösen arról hallani, hogy Kijiv lemondhat az orosz megszállás alatt álló területek egy részéről.

„Nem azt mondom, hogy ennek így kell lennie. De ez egy lehetséges megoldás lehet” – fogalmazott Stoltenberg kabinetfőnöke, hozzátéve, hogy „Oroszország hatalmas katonai nehézségekkel küzd”, ezért szerinte irreális, hogy újabb területeket tudna elfoglalni, így „most inkább az a kérdés, hogy Ukrajna mit tud visszavenni”.

Nem sokkal később Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője és Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is elutasította Stian Jenssen felvetését.

„Ukrajna NATO-csatlakozása az ukrán területek egy részének átengedéséért cserébe teljesen elfogadhatatlan. Ukrajna a területeivel nem kereskedik”

– írta Nyikolenko a Facebookon. A szóvivő hozzátette, NATO-tisztviselők tudatos vagy tudattalan részvétele egy ilyen narratíva kialakításában Oroszország kezére játszik. Mihajlo Podoljak a Meduzának úgy kommentálta Stian Jenssen felvetését, hogy az „egyértelműen beleillik az Oroszország által annyira kívánt befagyasztási forgatókönyv logikájába”.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a NATO júliusi csúcstalálkozóján a szövetség tagállamai megállapodtak arról, hogy egyszerűsítik Ukrajna csatlakozásának folyamatát az észak-atlanti szövetséghez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk