Újabb 300 millió adag Moderna-vakcinát rendelt az EU

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 17.

Külpol

150 millió még az idén megérkezhet. 

Az Európai Bizottság további 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

 Az Európai Bizottság november elején hagyta jóvá a Modernával kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló első szerződést, amely összesen 160 millió adag koronavírus elleni oltóanyag megvásárlását teszi lehetővé az unió számára.

A Bizottság szerdai közleménye szerint a Modernával kötött második szerződés értelmében a brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében. Az új szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy az unió az oltást alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozza, vagy átirányítsa más európai országokba - közölték.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?