Veszélyes szafari: kövekkel és kézigránáttal dobálták meg Macronékat Nyugat-Afrikában

  • narancs.hu
  • 2017. november 28.

Külpol

A francia elnök érzékelve a dühöt, bocsánatot kért az európai gyarmatosítás bűnei miatt.

Emmanuel Marcron francia elnök pár napig Nyugat-Afrikában tartózkodik, ahol több várost is meglátogat. Utazásának célja, hogy erősítsék az együttműködést az oktatás fejlesztése, a digitális gazdaság és a bevándorlás területén. Macron ezen kívül fel szeretné számolni azokat a nemzetközi emberkereskedő bűnszervezeteket, amelyek kihasználják és rabszolgasorban tartják a fekete-afrikai bevándorlókat.

Az elnököt azonban nem fogadták szívesen, hétfő este, Macron érkezése előtt Ouagadougouban kézigránátot dobtak egy francia katonákat szállító buszra, a támadásban csak három civil sérült meg, mert a helyiek nem a buszt találták el. Kedden viszont már célzottan Macron ellen mentek: kövekkel dobálták meg az elnöki konvojt. A francia elnök ezt követően bocsánatot kért az afrikaiaktól az európai gyarmatosítás bűnei miatt:

„Voltak hibák és bűnök, voltak nagy dolgok és szerencsés történetek, de az európai gyarmatosítás bűnei vitathatatlanok. Ez egy olyan múlt, amelynek el kell múlnia.” – írja az Index.

Figyelmébe ajánljuk