Sikerült megállapodni, véget ért a sztrájk az Operában

  • narancs.hu
  • 2024. március 24.

Belpol

Vasárnap már zenekarral és énekarral adják elő a Don Giovannit. 

Megállapodott az Opera vezetése a dolgozói szakszervezetekkel a sztrájk felfüggesztéséről – közölte Facebook-oldalán az intézmény. 

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Állami Operaház két szakszervezetének, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete tagjai március 19-től hirdettek munkabeszüntetést, a terv az volt, hogy addig tartják, amíg az Opera vezetése meg nem állapodik velük az idei béremelésről és a kollektív szerződésről. 

A sztrájkot a meghirdetett időpontban az operaházi dolgozók meg is kezdték kedden, ezért zenekar nélkül kezdődött a Don Giovanni elődása (mivel a zenekar csak hétkor ült be játszani, ezért az énekeseket addig ketten zongorán, váltva kísérték negyvennyolc percen keresztül, majd a zenekar tagjai közül többen sztrájk feliratú pólóban jelentek meg), majd a Don Giovanni díszletei között adták elő kórus nélkül a Hunyadi Lászlót

Végül öt nappal a sztrájk kezdete után, vasárnap délelőtt az Opera közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy "a mai napon a Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében".

Hozzátették, a vasárnapi Don Giovanni-előadás és Máté-passió hangverseny már zenekari és énekkari részvétellel valósul meg, és az Opera soron következő produkciói is az eredeti évadterv szerint szerepelnek a műsoron. "Azokat, akik a bizonytalanságból adódóan nem indultak el korábban, az előadás közben is beengedjük a Don Giovanni-produkcióra. Köszönjük tisztelt nézőink és kollégáink kitartását és türelmét" – írta az intézmény. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?