Ki döntené le? – Cseh Tamás bronzban

szerző
Legát Tibor
publikálva
2013. szept. 06., 18:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Cseh Tamás-szobrot avattak a Gellért téren. Fellépett Másik János és Novák János, az ünnepi beszédeket fideszes politikusok mondták. Indián helyett nagykabátos, gitáros fiatalember nézi a Dunát.

Majdnem minden összejött, hogy a Cseh Tamás-szoboravató emlékezetes legyen, legalábbis ne haraggal gondoljunk az aktusra. Az ilyenkor megszokott polgármesteri hivatali slepp helyett lelkes tömeg várta a leleplezést, sokuknál virág, és bár láttunk társasági figurákat és „híres embereket”, például Kálomista Gábort vagy Földes „Hobó” Lászlót, a többség egyszerű rajongókból állt, Cseh Tamás igazi barátaiból.

false

 

Fotók: Simonyi Balázs

Örömmel vettük a rendező (az újbudai önkormányzat) részéről a visszafogottságot, legfeljebb azt nem értettük, hogy házigazdának miért Süveges Gergőt kérték fel, aki épp azt a magabiztosságot sugározza, ami a Cseh Tamás-dalok hőseiből és – mint látható volt, rajongóiból is – maximálisan hiányzik.

Másik János a Kaland barátom című emlékdallal indította a ceremóniát, aminek a szövegét is ő írta, és amiben egyebek mellett ezt énekli: „nézek a portásra / segítsen kérem! / fejét elfordítja, akár / egy hollywoodi filmben / húzlak a válladnál fogva / be a kocsiba, ébredj bazmeg / ezek megölnek minket és / ránk gyújtják az autót!” Az ő hitelessége felől nem lehetnek kétségeink, hacsak az nem, hogy valóban hiteles lehet-e bárki, ha utána Simicskó István lép fel.

false

Vagy Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese, aki személyes ismerőseként emlegette a „dalnokot”, majd egy kedvenc Cseh Tamás-dalára fűzte fel mondanivalóját: „A Valóság nagybátyánk, aki elutazott, kifejezte azt az irracionális világot, amitől szenvedtünk a hetvenes-nyolcvanas években. Olyan filozófiai gondolatok voltak ebben, amit azóta se tudok elfelejteni. Hrabal mondta egyszer, hogy Közép-Európában nem érdemes kijózanodni. Erre rímel, hogy ahol a Valóság elutazik, az egy nagyon furcsa világ.” Ez a szöveg kifuthatott volna egy nagyon meglepő kijelentésre is, de Csomós ezután a Széna tér című dal „gyönyörűségét” méltatta, majd felidézte András Ferenc Vadon című filmjét, amiben Cseh Tamás ’48-as huszártisztet alakított.

Hoffmann, Simicskó, Csomós

Hoffmann, Simicskó, Csomós

 

„Egy olyan időszakban, amiben most élünk, már nem kell a reménytelenségbe burkolóznunk, nem kell virágnyelven beszélnünk, talán most már más lesz, jobb lesz nekünk” – ezzel fejezte be szónoklatát a főpolgármester-helyettes.

Utána jött Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester, majd Novák János két blockflötés társaságában az Ifjú szívekben élek című Ady-verset énekelte el, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, a kerület országgyűlési képviselője viszont nem mondott semmit. Ha ugyanis ma valaki Márait idéz, meg olyat szól, „hogy Cseh Tamás lelki közösségünk tagja”, az pont olyan, mintha nem is mondott volna semmit.

A szobor leleplezése előtt Másik János és Novák János egy régi dalra Bereményi Géza legújabb szövegét énekelte. „Te oly szobor vagy, hogy azt még a legdühödtebb ember sem dönti le, miért döntené?”

false

És ez minden bizonnyal így lesz. Noha az alkotó, Majoros István először egy ágyékkötős indiánt képzelt ide, aki az üvegfal előtt áll, de a család ezt nem engedte, így hát a feltűrt gallérú, nagykabátos, gitáros fiatalember bronzszobrát leplezte le a három politikus.

Nem álljuk meg, hogy Hoffmann Tamás papírról felolvasott szövegéből ne idézzünk. Szüret rovat, különkiadás: „Cseh Tamás életművének fenntartásában és átörökítésében nemcsak a kerület, az egész főváros, sőt az egész nemzet érdekelt, hiszen dalainak szuggesztív erejével generációkon átívelve képes mind a mai napig megszólalni hozzánk. (…) Olyan ember előtt tisztelgünk ezzel a szoborral, aki művészetével és ezáltal egész lényével egy elnyomó rendszer ellen lépett fel úgy, hogy hangja hiteles és érthető volt. Talán épp ennek a következménye volt, hogy még azok is tapsoltak neki, akiknek a világát nevetségessé tette.”

false

Végezetül még egy idézet, Orbán Viktor mondta ezt, közvetlenül Cseh Tamás temetése után:

„Önöknek is föltűnhetett talán az elmúlt néhány évben, hogy elharapódzott az a gyakorlat a magasabb művészeti vagy értelmiségi vagy szellemi körökben, hogy távolságot tartanak a politikától, az ország nagy kérdéseiben nem szívesen foglalnak állást, mert úgy gondolják, hogy így belekeverednek valami alacsonyabb rendű dologba, mint amilyen a közélet. Kevés kivétel van ez alól. Cseh Tamás kivétel volt. Ő mindig is úgy fogalmazott, hogy ő a mi katonánk.” Rossz arra gondolni, hogy ezért, kizárólag ezért ez a délutáni szoboravatás, hogy Cseh Tamás az övéké lett, mert ők – ezek szerint – nemcsak az élőikről gondoskodnak.

A szobor helyén valaha szovjet emlékmű volt, mögötte házasságkötő terem. Most Cseh Tamás-szobor, mögötte Nemzeti Dohánybolt.

Ahol valaha laktam

Ahol valaha laktam

 

szerző
Legát Tibor
publikálva
2013. szept. 06., 18:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  posalaki
  2013. szeptember 08., 08:10
  Már csak a hajdani jelszó hiányzik: "Lobogónk Cseh Tamás." Ha élne, ott dalolna közöttünk, miközben ledöntjük ezt a bálványt.
 2. 5
  mesimarci
  2013. szeptember 08., 00:46
  Reagálni nehéz akkor amikor Cseh Tamás utálná magát a legjobban, hogy most egy szobor készült róla, mert az andoki lányok is becsuknák a szemüket, ha látnák, hogy milyen ökörség az a sok női név abban az egy számban, én nem tudom, de elég nagy felhajtásnak tartom, a kalapomat még megemelem, de a hídon már át se megyek
 3. 4
  nyúl
  2013. szeptember 07., szombat 23:15
  Cseh Tamás volt egyszer valaki, ám sikerrel küzdötte le magát senkivé. Mert az, aki saját magát "orbánista"-ként jellemzi és fideszes politikai autodafé-rendezvények során a dísztribünön ül, az arcát és a személyét adja az orbánizmushoz, az egy szar senki. Ha véletlenül egyszer majd a szobra közelébe tévedek, mindenképpen leköpöm, csak a teljesség végett. Nem, nem döntöm le, kár a fáradtságért. Felőlem legyen minden utcasarkon Cseh Tamás szobor, mementónak nagyszerű.

  Korábbi önmagáról pedig annyit, hogy a közönség mindig is túlértékelte. A Kádár-rezsim természetesen rettenetesen elnyomta, hiszen végül is egész életében dalolásból és gitározásból élt zavartalanul, és az összes lemezét is kiadták ugye az átkosban, no de végtére mindegy is. Viszont ő sohasem volt "a" dalnok. Énekes volt, a dalnokhoz viszont több kell. A szövegeiből ugyanis egy nyomorult hangot sem írt ő soha. Dalai leglényegét, a szövegeket ugyanis mindig Bereményi szerezte, kivéve az 1988-as Mélyrepülést, melyet Csengey Dénes írt.

  Mellesleg Bereményi is orbánista lakáj lett már korábban, mint az Orbán-kormány töménytelen mennyiségű közpénzzel kitömött kurzusfilm-rendezője, majd érte el a pártállami kegyenc szintjét legutóbb, amikor úgy igyekezett befelé az MMA-ba "rendes tagnak" (mely a "rendes" szó meggyalázása), hogy onnan addigra már a valamennyire is egyenes alakok hanyatt-homlok menekültek.
 4. 3
  Szilveszter Jenei
  2013. szeptember 07., szombat 19:26
  Kedves "illetékesek" (megrendelők, zsűritagok, elfogadók, tiszteletdíj folyosítók, "alkotók")! Nem tűnt fel véletlenül se SENKINEK, hogy a szobor kezében lévő gitár BALKEZES? (az úgynevezett "koptató" FELÜL van, ellentétben a normális - jobbkezes - hangszerrel, ahol a koptató az ALSÓ részen van) Megnéztem egy-két archive fotót - a Cseh Tamás jobb kezes volt. Kedves művész úr (mármint a gyurmász): az, hogy a Cseh Tamással személyesen soha nem találkozott, az rendben van - ez az elkészült művön is látszik, révén, hogy igencsak nagy képzelőerő kell az azonosság elfogadásához; de azé' egy gitárt megnézhetett volna a gyurmázás előtt...jó, jó, a művészi szabadság, meg minden...a MŰVÉSZI az rendben volna...de ez?...
 5. 2
  yoyo
  2013. szeptember 06., péntek 19:44
  A Columbo szobor is észrevétlenül esett volna ki az első selejtezőkörben egy peter falk hasonmásversenyen.
  Mi a búbánatos rozmaringos zagyvaság ez a sok tormay cecille és wass albi közé csepegtetett elvis park, columbó, csehtamás... És mi jöhet még?! Gábor Zsazsa tér, Denis Hopper-liget, BoneyM-kert?
  Keverjük az ocsut búzával, trutymózzuk össze Latinovits Zoltánt Zoltán Erikával.
  Remélem, hamarosan leteszik a Honthy Hanna Kulturális Központ alapkövét.
 6. 1
  yoyo
  2013. szeptember 06., péntek 19:28
  A szobor nem is hasonlít arra, akit állítólag ábrázol.
  Legalábbis ezen a képen nem nagyon.
  De ha hasonlítana, akkor is lenne benne valami visszatetsző.
  Ha élne, egy zűrös hajnalon biztosan lehugyozná.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Blog

még több cikk

Politika

még több Politika...