„Kiírom magamból a betegséget” – Nikodém Vanda a sclerosis multiplexről

  • Urfi Péter
  • 2015. május 27.

Lélek

A sclerosis multiplex világnapjára megjelent könyvében nagyon személyesen és olykor kínzóan őszintén meséli el, milyen az élet ezzel a gyógyíthatatlan betegséggel. Interjú.

magyarnarancs.hu: A sclerosis multiplex (SM) bonyolult, nehezen megragadható betegség, talán ebből is következik, hogy nemcsak a diagnózis felállítása tarthat sokáig, hanem az is, amíg a beteg elfogadja a helyzetet. Nálad mikor jött el ez a pont?

Nikodém Vanda: Amikor diagnosztizáltak, először hisztérikus rohamot kaptam. Azt az igazi, sírva fuldoklós kétségbeesést képzeld el! Aztán kábé két nap alatt eljutottam oda, hogy hát jó, akkor ezzel kell tovább élnem. A második fázis évekig tartott, és talán mostanság kezdek eljutni odáig, hogy nem betegként definiálom magam, hanem újra egyszerűen emberként gondolok magamra.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Amikor az első sokkhatás elmúlt, mihez kezdtél?

NV: Először nem tudtam, hova tartozom. Tudtam, hogy beteg vagyok, de hiába bénultam le, egy idő után egész jól tudtam már járni, és látszatra egészséges voltam. Nem tudtam besorolni magam se a betegek, se az egészségesek közé. Elkezdtem ifjúsági csoportokat keresni, ahol SM-esek találkoznak, és ahol nem kell magyaráznom, miért fáradok el hamarabb és a többi, ahol megértenek. De csak egy levelezőlistát találtam, olyan levelekkel, hogy ha elolvastam egyet, már rögtön vágtam volna fel az ereimet. Úgyhogy létrehoztam egy ifjúsági csoportot, és kiderült, hogy erre sokaknak volt igénye.

magyarnarancs.hu: Milyen tapasztalataid voltak az egészségügyi rendszerrel?

NV: Szerencsés vagyok, mert az orvosaim jófejek, akiket bármikor felhívhatok. Ami a kórházakban megy, az persze siralmas, de én úgy voltam vele, hogy nem akarok többet, mint ami mindenkinek jár. Lett volna rá lehetőségem, hogy protekcióval különleges elbánáshoz jussak, de ebből nem kérek.

magyarnarancs.hu: Miért kezdtél el blogolni? Korábban is írtál naplót?

NV: Igen, én mindent az írással fejezek ki. Amikor 2010 márciusában diagnosztizáltak, egy női magazinnál dolgoztam, ahol a főszerkesztő biztatott, hogy ebből jó blog lehetne. Ezt folytattam azután is, hogy otthagytam a magazint. Így írtam ki magamból a betegséget, olyan volt, mint egy pszichológus.

magyarnarancs.hu: Ezt a többi SM-esnek írtad?

NV: Nem, mindenkinek és bárkinek. Persze, gondoltam arra, hogy milyen jó lett volna, ha az elején találok egy ilyen blogot vagy ilyen könyvet, amelyik leírja, hogyan néz ki a hétköznapi élet a sclerosissal. De azt remélem, hogy az SM-esek környezete, a családtagok vagy éppen a munkáltatók is tanulhatnak belőle.

magyarnarancs.hu: Sokan épp azért nem vállalják a betegségüket, mert félnek a reakcióktól, attól, hogy elvesztik a munkájukat, vagy hogy előítéletekkel kell szembesülniük. Te milyen reakciókat kaptál, amikor kimondtad ezt a két betűt?

NV: Meglepődtem, milyen sokan tudják, mi ez, hiszen én először azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák. Sokaknak van SM-beteg ismerősük, ami talán azt is jelzi, hogy egyre többen beszélnek erről nyíltan. Az elmúlt öt évben többször váltottam munkahelyet, és mindig csak akkor mondtam meg, hogy SM-beteg vagyok, amikor márt felvettek. Nem akartam, hogy ez befolyásolja őket, hiszen sokan direkt keresik a „megváltozott munkaképességű” alkalmazottakat a kedvező adózás miatt. De amikor így utólag elmondtam, mindenki megértő volt. Biztos mázlista vagyok.

A betegségről

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer százötven éve leírt, ma még nem gyógyítható betegsége. Oka nem ismert, a jelenleg elfogadott hipotézis szerint autoimmun gyulladásos betegség, amit környezeti tényezők és/vagy fertőzés vált ki a fogékony egyéneken. A rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait (axon) körülölelő velőshüvelyt (myelin) támadja meg, amelynek következtében az ingerületvezetés hatékonysága romlik. A károsodás a központi idegrendszer több pontján is létrejöhet, ezzel összefüggésben alakulnak ki a betegség változatos neurológiai tünetei: látás-, érzés-, mozgászavar, végtaggyengeség, fáradékonyság, vizeletürítési gondok, szexuális zavarok és így tovább. A betegség általában 20 és 40 éves kor között indul, nem fertőz, nem a várható élettartamot, sokkal inkább az életminőséget befolyásolja, tehát az SM-be nem lehet belehalni - de a betegek halálát az esetek felében az SM szövődményei (pneumónia, húgyúti fertőzés) okozzák, évtizedekkel később. Nőknél kétszer gyakoribb.

További részletek, orvosok nyilatkozatai és más betegek történetei korábbi cikkünkben.

 

magyarnarancs.hu: A könyvedből viszont kiderül, hogy a pasikkal szinte rögtön közölted, mi a helyzet.

NV: Lehet, hogy ez az én hülyeségem, és várhattam volna az első néhány randinál tovább, mert azért volt több olyan pasi, aki ezen a ponton felállt. De nagyon őszinte ember vagyok, és ez annyira hozzátartozott az életemhez, hogy nem akartam eltitkolni, még akkor se, ha éppen nem látszott rajtam semmi.

magyarnarancs.hu: Tele van a könyved szerelemmel. Azt írod, úrrá lett rajtad egyfajta kapuzárási pánik. Ezt hogy kell érteni?

NV: Amikor az ember szembesül egy ilyen hírrel, akkor elkapja a pánik, hogy úristen, itt van ez a betegség, és neked meg nincs párod, mi lesz így veled. Megijedsz attól, hogy egyedül maradsz. Ez szépen lassan lecseng, vagy azért mert megtalálod a párodat, vagy azért, mert rájössz, hogy nem így működik az élet.

magyarnarancs.hu: Közben viszont számot vetettél azzal is, mekkora terhet jelenthet ez, például, ha a párodnak ápolnia kell...

NV: Nagyon erős vívódás, hogy akarsz valakit, de közben nem akarod tönkretenni az életét. Amikor a diagnózisra vártam, volt egy vőlegényem, akinek azt mondtam, hogy ha SM-em van, akkor szakítok vele, mert nem akarom, hogy szenvedjen. Amikor szakítottam vele, ott megöltem a lényemnek egy részét. Ezzel a nagyon tudatos döntéssel elszállt minden lila köd. De azért én is ember vagyok, és vágyom a szeretetre.

false

 

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: A könyved arról tanúskodik, hogy élénken foglalkoztat a gyerekvállalás. Nem egyszerű kérdés ez.

NV: Ez erkölcsi dilemma volt. Mert oké, hogy a gyerekem csak 1 százalék eséllyel örökli a betegségem, de ez is elég. Az járt a fejemben, nem etikátlan, önző dolog-e ilyenkor azt mondani, hogy nekem márpedig kell egy gyerek.

magyarnarancs.hu: Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nem tudnál mellette lenni, amikor rosszul vagy.

NV: Ezért kell egy jó apa! Most már úgy gondolom, hogy ha találok valakit, akivel el tudom képzelni, akkor nem ijedek meg a gyerekvállalástól. Imádom a kölyköket, és ha meg tudom adni valakinek a tapasztalás örömét, akkor miért ne? Szerintem jó dolog a világra születni, akkor is, ha szar a politikai helyzet, és akkor is, ha anyu néha nem tud felkelni az ágyból.

magyarnarancs.hu: „Addig meg kiszipolyozom az életet, mert rengeteg mindent akarok levetíteni abban az utolsó »filmben« magamnak” – írod a könyved elején. Lehet ezt a kiszipolyozást felszabadultan csinálni?

NV: Lehet, ha meg tudod élni a pillanatot – akármilyen közhelyesen hangzik ez. Próbálok minél több olyan dolgot kipróbálni, amit korábban nem mertem. Van egy bakancslistám, ha nem is az a klasszikus pipálgatós, de vannak terveim, és ezek, a vágyaim és a céljaim visznek előre. Régen mindent túlstresszeltem, de azóta megtanultam lepergetni magamról az apró bosszúságokat. Nyitottabb lettem és empatikusabb. Amikor lebénul a fél tested, és négy hónapba kerül, hogy újra járni tudjál, akkor kicsit átértékelődik, hogy mi számít és mi nem. Megtanultam értékelni, milyen jó az, hogy tudok járni, tudok táncolni, és az összes hülyeség már kevésbé érdekel. Nincs munkám? Majd lesz. Nincs pasim? Majd lesz. Munkám egyébként most éppen van, egy iskolában vagyok pedagógusasszisztens, cikkeket írok, honlapot szerkesztek. Ez az első hely, ahová megváltozott munkaképességűként vettek fel.

false

 

A könyvről

 

A Hanna blogja, avagy Schrödinger macskája című könyv most jelent meg a Minerva Kiadónál. Alapja az a blog, amelyet Nikodém Vanda 2010 óta vezet. „Nem vagyok Hanna. Hanna az én Esti Kornélom bizonyos értelemben. A másik személyiségem, a sclerosisos részem” – olvasható a könyvben.

 

magyarnarancs.hu: Van a fejedben egy forgatókönyv, van elképzelésed arról, hogy milyen hosszú lesz az a bizonyos film?

NV: Hát, most jelentkeztem egyetemre, az három év. Azután majd meglátom, próbálok minél több időre tervezni. Ha kerekes székbe kerülök, akkor majd új tervek kellenek. De az még remélhetőleg sokára lesz.

magyarnarancs.hu: Mivel az SM jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, ezért sokan fordulnak a bizonytalan hatékonyságú alternatív gyógymódok felé. Neked voltak ilyen próbálkozásaid?

NV: Hallottam valakiről, akin a biorezonancia segített. Később persze kiderült, hogy ennek a valakinek köze nem volt az SM-hez, de ezt akkor még nem tudtam. Elmentem én is, rámcsatoltak mindenféle korongokat, és egy számítógép kijelzőjén mappákba csomagolva mutogatták a szervezetemben található vírusokat. Mikor másodszor mentünk, ráfektettek egy lávaköves ágyra. Mint az köztudott, az SM-nek árt a meleg… Szóltam is az asszisztensnek, hogy a hőhatástól rosszul leszek, amire azt válaszolta, hogy „ez nem olyan hő”. Aztán persze a kezelés totál kiütött.

magyarnarancs.hu: Egy-egy ilyen tapasztalat után belenyugszik az ember, vagy a csoda iránti vágy mindig újratermelődik?

NV: Van az a pont, amikor már mindenben hinni akarsz. Amikor jól vagyok, akkor pontosan tudom, hogy ezek kuruzslók, de amikor szenvedek, akkor bármit kipróbálnék, csak történjen valami.

magyarnarancs.hu: Az interjúnk május 27-én, az SM világnapján jelenik meg, a könyvedet is ekkor mutatják be. Mit érzel most, hogy megjelent?

NV: Mondjuk azt, hogy elengedtem az anyagot, de azért mindig ott lesz a polcomon, ha szükségem lenne rá. Büszke vagyok és örülök, hogy mindezt kiírtam magamból. Tinédzser korom óta író szeretnék lenni, rengeteg megírt történetem lapul a fiókban, szóval ha lesz még könyvem, az már nem az SM-ről fog szólni. Legfeljebb akkor, ha születik egy gyerekem. Azt a tapasztalatot megírnám.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.