Ártalomcsökkentő drogpolitika: Receptre betépni

  • Mészáros Orsolya
  • 2003. június 12.

Lokál

Ingyentű, heroin receptre, pihenőszoba, marihuána egészségügyi használatra. Az ártalomcsökkentő drogpolitikát sokat támadják, pedig például Szlovéniában, Svájcban és Hollandiában kutatási eredmények igazolják: a módszer működik.

Ingyentű, heroin receptre, pihenőszoba, marihuána egészségügyi használatra. Az ártalomcsökkentő drogpolitikát sokat támadják, pedig például Szlovéniában, Svájcban és Hollandiában kutatási eredmények igazolják: a módszer működik.

`Magyarországon ilyen-olyan - elsősorban politikai - okokból az ártalomcsökkentő módszerek nem igazán tudtak kibontakozni, vagy ha igen, csekély hatásfokkal. A methadonfenntartó kezelésben részesülők aránya a heroinfüggők körében nálunk például mindössze másfél százalék, míg Szlovákiában 25, Csehországban 15, de még Lengyelországban is több mint 12 százalék.

Hogy mi mindent lehet csinálni ártalomcsökkentés címén, erről szervezett konferenciát május elején a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jeles szakemberek részvételével, ahol egyebek mellett a svájci (lásd: Tiltás helyett adagolás, Magyar Narancs, 2003. május 22.), a szlovén és a holland modellt is megismerhették az érdeklődők.

Milan Krek, a ljubljanai "droghasználók kormányzati irodájának" vezetője

a szlovén helyzetet

ismertette. Szlovéniában a kábítószer-fogyasztás kevésbé számított tabunak, mint nálunk, így a kilencvenes évek elején, a kelet-európai illegális drogrobbanáskor a szlovének első riadalmukban nem a tiltást választották, hanem az ártalomcsökkentést. A methadonprogrammal indítottak, 1992-re kidolgozták az első nemzeti drogstratégiát, amit a többi, az EU-hoz csatlakozni szándékozó ország csak 1998-ban tett meg. Noha már a következő évtől nem a bűnüldözést, hanem az egészségügyi szempontokat hangsúlyozták, azért csak az elmúlt öt évben alakult ki egy olyan átfogó szemlélet, amelyben már a szociális ellátás is kiemelt szerepet kapott: ma már minden börtönben methadonprogram működik, a nagyvárosokban pedig bármikor beszerezhetők a steril tűk, és hamarosan "injekciós szobákat" is kialakítanak. A civil aktivisták működési költségeinek nyolcvan százalékát az állam fedezi.

Szlovéniában most készítik elő a marihuánakezelést, ami azt jelenti, hogy három-öt év múlva fájdalomcsökkentésre és bizonyos betegségek gyógyítására használják majd a könnyű drogot, de emellett a heroinadagolást is komolyan fontolgatják. Krek szerint a hatvanéves drogfogyasztók túl öregek, hogy elszaladjanak a rendőrök elől. "Nekik a legnagyobb probléma az anyag beszerzése."

De hogyan lehetett az ártalomcsökkentő módszert ilyen gyorsan bevezetni és meghonosítani? Krek elmondta: "A volt Jugoszlávia többi részeinek meg akartuk mutatni, hogy mi mások vagyunk. Sok külföldi tapasztalatot gyűjtöttünk, és megnéztük, hogyan működnek a modellek. Az emberek pedig, látva a probléma súlyát, elfogadták a politikánkat."

A legnehezebben a pszichiátereket lehetett meggyőzni a methadon-, illetve a tűcsereprogram helyességéről, ők csakis a kórházi kezelést fogadták el. "Szerencsére sok fiatal szakember dolgozott együtt, akkoriban harcosok voltunk. Bevittek a rendőrségre, ránk harapott a média. Ott voltunk a frontvonalban, és végül mi nyertünk".

A fiatalok átlagosan négy-öt évig szívnak marihuánát, aztán változik az életük, és abbahagyják. De

relaxációs célzattal

sokan életük végéig használják a könnyű drogokat. A holland Antoon H. Snip szerint ilyen egyszerű az egész. A drogosokkal foglalkozó rendőr (akit inkább néznénk szociális munkásnak) természetesen a klasszikus tévhitek eloszlatásával kezdte: "Míg korábban 1200, most már csak 846 coffeeshop működik az országban, 538 településből 433-ban például egyáltalán nincs is ilyen hely. Amszterdam persze más, ott van kétszázötven. Amikor megkérdezzük a turistát, melyik múzeumot nézte meg, mind olyan furcsán néz ránk."

Svájc után Hollandiában is elindították a heroinprogramot, igaz, kicsit módosítva. Felírással kezdték, de túl tiszta volt az anyag, amire a drogosok azt mondták, nekik ez rossz. Ráadásul úgy kellett fogyaszthatóvá tenni, hogy szívni is lehessen. Elérték, hogy ma már a fogyasztóknak a nyolcvan százaléka nem tűt használ, így a HIV-fertőzöttek száma igen alacsony. Aggasztó viszont, hogy az intravénás drogfogyasztóknak a nyolcvan százaléka hepatitis C-vel fertőzött.

Hollandiában nemrég ért véget az a kísérleti program, amelyben hétszázötven heroinista vett részt. Elmondható, hogy a methadon- csoport harminc, a methadon-heroin csoport közel hatvan százalékának jobb lett a mentális és fizikai állapota. Ami a fogyasztók számának alakulását illeti, 1970-ben ezer, hét év múlva már tízezer heroinistát regisztráltak Hollandiában, a csúcs 1983-ra esett, amikor számuk megközelítette a harmincezret. Azóta csökkenő tendencia mutatkozik, 2001-ben már "csak" huszonötezer heroinbeteg volt nyilvántartásban.

Snip szerint az ártalomcsökkentő módszer nemcsak a fogyasztóknak, de a rendőrségnek is sokkal jobb. "Nem kell belőtt embert kihallgatni, annak ugyanis semmi értelme. De ha orvost hívunk hozzá, és kap methadont, akkor lehet beszélni vele, és nagyon hálás, hogy ezt megszervezzük neki. A dílereket ők sem szeretik."

A holland rendőr szerint sokkal többen halnak meg az alkohol és a cigaretta, mint az összes többi drog miatt. Mindössze egy kannabisz-halálesetre emlékszik, amikor valakinek a fejére esett egy zsák, benne nyolcvan kiló fűvel. Lehet, hogy ez csak vicc, az viszont tény: a legtöbb uniós országban több a droghaláleset, mint Hollandiában.

Dusza Erika

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?