Lakossági konzultáció során dőlhet el, Stephen Hawking vagy más tudományos híresség portréja legyen az új ötven fontos bankón

  • narancs.hu
  • 2018. november 4.

Lokál

A Bank of England tényleg várja az ötleteket.

Mark Carney, a brit jegybank kormányzója a londoni tudománytörténeti múzeumban hirdette meg a bankjegy-portré nevezési programot, tekintettel arra, hogy az újjászülető bankó a tervek szerint valamely tudományos híresség portréját viseli majd.

A Bank of England által kidolgozott feltételrendszer előírja, hogy valóságos személyről lehet csak szó, vagyis nem szerepelhet az új ötvenesen például kitalált regényalak, de nem választható élő személy sem. Ez utóbbi olyan általános szabály a brit készpénzállomány tervezésében, amely alól az egyetlen kivétel nyilván (az aktuális uralkodó) II. Erzsébet királynő, hiszen a brit fontbankók mindegyik címletének egyik oldalán az ő portréja szerepel.

£50 note character nomination - Think Science!

Egy sor kritérium szerint fontos az is, hogy olyan tudományos híresség kerüljön az új 50 fontosra, aki nem volt megosztó személyiség, tevékenysége gondolatformáló, innovatív, kiemelkedő volt, és az Egyesült Királyság alapértékeit tükrözte.

A Bank of England pályázati kiírása szerint mindezek figyelembevételével bárki jelölhető a tudomány bármely területéről, beleértve a csillagászatot, a biológiát, a biotechnológiát, a kémiát, a mérnöki tudományokat, a matematikát, a fizikát, az orvosi kutatást, a technológiai kutatási területeket vagy éppen a zoológiát.

Komoly esélyesként tartják számon az idén tavasszal meghalt Stephen Hawkingot, de Ada Lovelace angol matematikus, aki a világ első programozója volt szintén jó eséllyel köt majd ki a bankjegyen.

Az 50 fontos a legmagasabb címletű brit bankjegy, a hétköznapi bankjegyforgalomban igen ritkán lehet vele találkozni.

A Bank of England két éve indította el a brit készpénzállomány teljes megújítását, és már forgalomban vannak az új öt- és tízfontos bankjegyek.

Az ötfontoson Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök, az új tízesen a világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen portréja látható.

A Bank of England jövőre dönt arról, hogy kinek a portréja szerepeljen az új ötvenesen.

Figyelmébe ajánljuk