Mészáros és Garancsi cégei újíthatják fel a Citadellát

  • narancs.hu
  • 2021. január 19.

Lokál

Négy év alatt 20 milliárd forintot költhetnek el. 

Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és Garancsi István vállalkozása, a Market Építő Zrt. közösen nyerte meg a Citadella felújítására kiírt nettó 20 milliárd forintos keretszerződést - írja a 24.hu.

A négy évre szóló megbízást a Miniszterelnökség alá tartozó a Várkapitányság Nonprofit Zrt. hirdette meg tavaly szeptemberben, a Mészáros-Garancsi kettős mellett csak a szintén a NER-hez sorolt, Tiborcz István üzleti köréhez sorolt West Hungária Bau (WHB) Kft. és a Mészáros-birodalommal gyakran együtt dolgozó Épkar Zrt. konzorciuma adott be ajánlatot.

Hogy pontosan mit kell majd építenie a nyertes cégeknek, azt nem lehet tudni, párhuzamosan folyt ugyanis egy közbeszerzési eljárás a generáltervezési feladatokra, amely viszont eredménytelenül zárult decemberben.

Korábbi hírek szerint a 2022-ig tartó első ütemben megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat és közparkot hoznak létre, a második ütemben, 2023-ig az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást valósítanak meg a Szabadság Bástyája címmel.

A keretösszeg 70 százalékát, tehát nettó 14 milliárd forintot biztosan elköltenek majd a Citadella felújítására, a fennmaradó rész opciós összeg. 

A Citadella felújítását, illetve átépítését tavaly nyáron jelentették be. A Fodor Gergely kormánybiztos által irányított kiemelt kormányzati beruházást júliusban a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ezért konzultálni sem kell például a Gellérthegy teljes zöldfelületével rendelkező fővárossal. 

Októberben megalakult a projektet irányító, 100 százalékos állami tulajdonban lévő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft., amelynek a nyári kormányrendeletben 2,5 milliárd forintot biztosítottak a projekt előkészítésére. A hvg.hu korábban arról írt, hogy a társaság ügyvezetője a szabadúszó modellként is dolgozó Kenéz Flóra, aki öt évvel ezelőtt végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, kinevezése előtt pedig a Várkapitányságnál dolgozott projektvezetőként.

Figyelmébe ajánljuk