Zugló főkertésze: Abszurd, hogy útban vannak a fák egy parkban

  • narancs.hu
  • 2017. július 4.

Lokál

Hát nem faátültetésre találták ki a faátültető gépeket?!

Az 56-os emlékmű közelében a Városliget Zrt. megbízásából egy német faátültető cég kedden reggel megkezdte az előkészítő munkálatokat. A Ligetvédők akcióba lendültek és a munkagépekhez láncolták magukat, a rendőrök intézkedtek velük szemben.

false

A ligetvédők álláspontja szerint ugyanis már az előkészítés is károsítja a fák gyökérzetét, a szóban forgó fákat pedig amúgy sem lehet sikeresen átültetni, szerintük az átültetés ebben az esetben a kivágás nyilvánosság előtt is vállalható módja.

Megyeri Szabolcs, Zugló főkertésze délelőtt kiment a helyszínre és a faátültető cég magyar képviselőjével beszélt a kialakult helyzetről. A „korrekt szakember“ hosszan és kimerítően válaszolt Megyeri kérdéseire.

Megyeri ez alapján egy Facebook-videón elmondta: négy fa átültetése került szóba, a legnagyobb platán marad, a kicsivel kisebb platánt megpróbálják átületeni, egy fiatal hárs szintén marad, de az idősebb tölgyfát álláspontjuk szerint szintén át lehet ültetni és meg is fogják próbálni.

A cég tevékenysége Megyeri szerint nem ördögtől való, és azért sem hibáztathatók a faátültető szakemberek, hogy faátültetésben gondolkoznak. Ők abból indulnak ki, hogy legalább nem kivágják a fákat.

Megyeri szerint viszont eleve abszurd, hogy egy parkban, a „világ első közparkjában“ egy fa útban van, főleg a klímaváltozás korában. Szakmailag és morálisan is elfogadhatatlan egy parkból fákat átültetni, miközben a Főkert és a kerületek azért küzdenek, hogy minél több fát megmentsenek a fővárosnak, mondta a kertész.

Figyelmébe ajánljuk