Újabb zűrök a vizes-vb körül: most már biztos, hogy nem készül el az egyik hivatalos helyszín

  • narancs.hu
  • 2017. július 4.

Lokál

Pedig Orbán Viktor szívéhez nagyon közel álló épületről van szó.

A vizes világbajnokság egyik szálláshelye lett volna az ELTE Bibó István Szakkollégiuma, de most már hivatalos, hogy nem készülnek el az épület felújításával – tudta meg a 444.hu. A portál felidézi: az eddigi tervek szerint „a felújított Bibó szakkollégium szobáit, mint lehetséges szállásokat mind a FINA világbajnokságra, mind a FINA Masters világbajnokságra érkezőknek a szervezők kiajánlják”. Azzal, hogy a beruházás a vizes-vb része lett, sürgősségre hivatkozva nem kellett közbeszerzést kiírni, azután kapta meg a Penta Industry a 405 millió forintos beruházást.

A Fidesz bölcsőjeként is emlegetett szakkollégium épületét eredetileg május 31-i határidővel kellett volna átadni, de már a tavaly év végi szerződésmódosításnál is felmerült, hogy lehetnek csúszások, mert nem indult el időben az építési engedélyeztetési eljárás. A 444.hu kiszúrta, hogy a múlt héten ismét módosítottak a feltételeken, itt szerepel, hogy az átadás-átvétel kezdő időpontja már augusztus 17-e, amikor a világbajnokságnak már rég vége lesz.

Nem csupán az építkezés csúszásával vannak gondok az összesen 700 millió forintos beruházásnál, hiszen még azt sem lehet tudni, mivel rendezik be az épületet. Az erre irányuló közbeszerzést május legvégén visszavonta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, de még az sincs meg, melyik cég szerelheti fel a Bibó épületét napelemmel, illetve ki végezheti a videó megfigyelő- és beléptető rendszer kialakítását.

Készülnek a vizes-vb-re: ocsmány iszap és orrfacsaró bűz a Városligeti-tó helyén - Fotók

Elvileg a szinkronúszó számokat rendezik majd a Városligetben. A szervezőknek jól bele kell húzniuk, az ideiglenes lelátók ugyan már állnak, de a csónakázótó helyén elég áldatlan állapotok uralkodnak, ráadásul hatalmas a bűz. Egy 6 ezer fő befogadására alkalmas mobil lelátót építenek a Városliget mellé a vizes-vb szervezői, az itt kialakított ideiglenes medencében rendezik majd a szinkronúszóversenyeket.

Figyelmébe ajánljuk