A ravasz, az agy és a nagy magyar író

  • narancsblog
  • 2013. november 11.

Narancsblog

G. Fodor Gábor politológus, a Századvég stratégiai igazgatója blogbejegyzést tett közzé Krasznahorkai címmel. Írásának lényegét, főbb állításait nehéz volna összefoglalni, hiszen jobbára az egyes mondatok értelme is homályban marad. Talán annyi megkockáztatható, hogy az iromány Krasznahorkai László íróról és/vagy Krasznahorkai László műveiről, különösen a Megy a világ című legutóbbi könyvéről szól. A lezárás azonban viszonylag világos beszéd: „Vagy az is lehet, hogy mindez csak egy nagyon büdös önsajnálat. Mr. Krasznahorkai, mit akarsz az alvóknál? Laci, a ravaszt meg kell húzni, nem beszélni kell róla. Semmi se marad utána.

Semjén jobbján gondolkodik

Semjén jobbján gondolkodik

Fotó: MTI

A Litera pontosan azt tette, amit egy irodalmi portálnak ebben a helyzetben tennie kellett: Keresztury Tibor főszerkesztő jegyzetében felindultan konstatálta, hogy a számára „eddig ismeretlen politikai gondolkodó” azt „ajánlja a blogján egy jelentős magyar írónak, hogy lője főbe magát”. Valóban nehéz másként érteni a fenti sorokat, és igaza van Kereszturynak: „Hogy húzzanak el ebből az országból, az megvan, az régi, jól ismert mese, de hogy ölje meg magát, csak mert ’magányos’, és sötéten látja a jövőt, a világot, erre a nyilvános ajánlatra eddig még nem volt precedens.” (Ha G. Fodor történetesen mégsem azt akarta volna, hogy a szavait így is lehessen értelmezni, akkor tegnap óta, vagy az Index ma reggeli cikke óta bőven lett volna ideje összeütni egy kétsoros közleményt arról, hogy nem kívánja Krasznahorkai halálát.)

A történetről nekünk se lenne több mondandónk, ha G. Fodor Gábor valóban csak egy lenne a sok politikai gondolkodó közül. Megesik az ilyesmi, bosszankodnánk ebben a szép, elképzelt világban, hogy egy politológus töri a fejét, és addig-addig töri, míg kiloccsan belőle valami rusnya barna trutyi, amit aztán ő blogbejegyzésnek nevez el.

De G. Fodor Gábor nem csak egy a sok politikai gondolkodó közül, az általa vezetett intézet pedig nem csak egy a sok intézet közül. A Századvég gyakorlatilag a Fidesz egyik tagozata, Habony Árpád birodalma, a kormány legfontosabb árnyékminisztériuma, milliárdos kormányzati megbízások nyertese. Az Orbán-kormány agya – fogalmaz az Index Századvég-portréjának címe. Az agynak az agya pedig G. Fodor Gábor. A stratégiai igazgató ezen kívül – ahogy azt a 444.hu feltárta – „2011 szeptemberétől havi 700 és 745 ezer forint közötti összegért ad tanácsot a Fidesz Kulturális Kabinet Oktatási és Tudományos Munkacsoportjának”. Kiemelés: kulturális, oktatási, tudományos.

Tehát a nyers valóság úgy fest, hogy a kormány egyik fő ideológusa, egy állami megbízásokból – igen, a mi pénzünkből – élő intézet vezetője, a Fidesz fizetett tanácsadója arra biztat egy nagy magyar írót, hogy ölje meg magát. Nem mondja el, hogy miért, de hát minek is mondaná.

Kérdéseink a következők: tényleg nem zavar ez senkit 1 db kulturális portálon kívül? Írószervezetek? Művészek érdekképviseletei? Kulturális államtitkárság? Balog miniszter? Senki? A Századvég szerint ez rendben van? És a Fideszt nem frusztrálja, hogy ez az ember a tanácsadójuk?

De aggodalomra semmi ok. Ha G. Fodor Gábor beleveri a korlátba egy-két neki nem tetsző író fejét, előbb-utóbb majd csak kirúgja a Fidesz a zsíros tanácsadói melóból, és akkor a nagy politikai gondolkodónak be kell érnie a Századvég vezetésével. Micsoda elégtétel lesz az!

Figyelmébe ajánljuk