A DK reagált tegnapi cikkünkre

  • narancs.hu
  • 2014. október 28.

Olvasói levelek

„Reagálva a tegnap megjelent cikkre, mely Vida Ildikóval kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket, jelezzük, hogy ezzel a botrány kirobbanása óta több alkalommal is foglalkoztunk már.”

Tisztelt Narancs Szerkesztőség!

Reagálva a tegnap megjelent cikkre, mely Vida Ildikóval kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket,(Visszajön-e? – Egyáltalán, ki engedte szabadságra Vida Ildikó NAV-elnököt?) jelezzük, hogy ezzel a botrány kirobbanása óta több alkalommal is foglalkoztunk már. Kérdeztük Varga Mihályt közlemény, illetve sajtótájékoztató formájában is. A DK-nak sajnálatos módon nincs lehetősége interpellációra illetve azonnali kérdések feltételére.

üdvözlettel:
DK sajtóiroda


Írásbeli kérdés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez

Tisztelt Varga Mihály!

A nemzetközi korrupciós botrányban és az Egyesült Államokból való kitiltási ügyben is érintett Vida Ildikó NAV-elnököt a sajtó a schwechati reptéren érte utol, amint szabadságra utazott. Vida nem volt hajlandó válaszolni az újságírói kérdésekre, ugyanakkor nem tagadta az Egyesült Államokból való kitiltását sem. A Demokratikus Koalíció tudni szeretné, hogy

– Vida Ildikó jelenleg valóban szabadságát tölti vagy kormányzati feladatot teljesít?

– ha előbbi, akkor ki volt az, aki engedélyezte Vida Ildikó szabadságát a korrupciós botrány kellős közepén?

– kivel beszélte meg Vida Ildikó, hogy az adóhatóság elnökeként megtagadja a nyilvánosság tájékoztatását, miközben a magyar adófizetők pénzét kezelő hatóság nemzetközi korrupciós botrányba keveredett?


A Demokratikus Koalíció mielőbbi válaszokat és azt várja, hogy az adóhatóság vezetői álljanak a nyilvánosság elé, és számoljanak be a korrupciós cselekmények és a kitiltási botrány minden érintettjéről.


OS
A Demokratikus Koalíció közleménye

Budapest, 2014. október 23., csütörtök (OS) – DK: Vida Ildikó már menekül?

Az RTL Klub Híradója a bécsi repülőtéren érte utol Vida Ildikót. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke szabadságra megy. Történik ez akkor, amikor egy hete Magyarország ül egy világbotrány közepében, amelyben az a gyanú lengi be a magyar adóhivatalt, hogy korrupciós ügyekben vesz részt.

A Demokratikus Koalíció tudni akarja, miért ment szabadságra Vida Ildikó, aki a reptéren sem cáfolta érintettségét, és azt sem, hogy ő az egyik Egyesült Államokból kitiltott személy? Ki döntött erről és ki engedélyezte? Miért nem tisztázza magát az Orbán-rezsim és Simicska Lajos egyik közeli munkatársa? Vajon Vida Ildikó már menekülőre fogta és többet vissza sem tér Magyarországra? Vitt-e magával bármilyen adatot, információt? Biztos, hogy szabadságát tölti majd és nem valamilyen kormányzati feladatot kapott?

A DK választ vár ezekre a kérdésekre Varga Mihály gazdasági minisztertől, aki Vida munkáltatója. A Demokratikus Koalíció egyúttal tüntetést szervez a NAV székháza elé, mert erős a gyanúnk, hogy a NAV rövidítés Vida esetében azt jelenti: „Nincs Amerikai Vízumom.”

Magyarország polgáraiban megrendülhet a bizalom: hogyan fizessenek adót egy olyan államnak és kormánynak, amelyről bebizonyosodott, hogy velejéig romlott és korrupt hatalom? Mindannyiunk érdeke, hogy az Orbán-rezsim – ha tudja – mihamarabb tisztázza magát a vádak alól, amelyek további súlyos kárt okoznak Magyarország amúgy is romokban levő nemzetközi presztízsének.

Gréczy Zsolt
szóvivő DK

Figyelmébe ajánljuk