A halál válogat

A népességcsökkenés és a halandóság Magyarországon

  • Vári István
  • 2016. március 5.

Publicisztika

Elterjedt nézet, hogy az elmúlt évtizedek népességfogyása Magyarországon a régóta jellemző alacsony termékenységnek tudható be. Csakhogy ez az állítás még félig sem igaz.

Hogy a tarthatatlanságáról megbizonyosodjunk, hasonlítsuk össze a magyar népességszám alakulását néhány más, hasonló lélekszámú európai országéval. Belgium, Csehország, Magyarország, Portugália népessége 1990-ben 10 millió körül volt, a magyarok voltak a legtöbben, hajszálnyival a csehek előtt. 2014-ben, 25 évvel a rendszerváltás után, egyedül a magyar népesség csökkent, és mint köztudott, a 10 milliós küszöb alá. Ennek valóban az alacsony termékenység lenne az oka? E negyed század alatt évente átlagosan kb. 120 ezer gyermek született Belgiumban, de ennél kevesebb a másik három országban: 101 és 108 ezer között. A legalacsonyabb ugyan a magyarországi születések száma volt, de csak kicsivel maradt el a többitől. A halálozásban azonban a különbségek sokkal nagyobbak. Míg Belgiumban és Portugáliában évente 104-106 ezren haltak meg a rendszerváltás óta, addig Csehországban 111, hazánkban viszont több mint 130 ezren.

Ha az elmúlt évtizedekben Magyarországon úgy alakultak volna a halálozási esélyek, mint portugál vagy cseh földön, a magyar lakosság nem csökkent volna. Még akkor sem, ha a születések száma úgy alakult, ahogy. Megfordítva: ha annyi gyerek született volna nálunk, mint a sokkal termékenyebb Belgiumban, a hazai halandóság miatt a népesség akkor is csökkent volna.

A lakosság fogyásának fő oka nem az alacsony termékenység, hanem a magas halandóság.

Életesélyek

Az életesélyek országok közötti összehasonlításának egyik eszköze a sztenderdizált halálozási arányszám. Ez hasonló korösszetételt feltételezve fejezi ki annak esélyét, hogy valaki meghal az adott évben. Ezzel a módszerrel lehet kiküszöbölni az országonként eltérő korösszetétel hatását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központjának számítása szerint 2012-ben 871 magyar halt volna meg százezerből az adatbázissztenderd korösszetétele mellett. (Valójában többen haltak meg, mert a korösszetétel idősebb, mint a sztenderd.) Az így számított halálozási kockázat jóval magasabb, mint Belgiumban és Portugáliában, ahol 568 és 562 volt; de Csehországban is alacsonyabb volt ez az arány a miénknél: 701.

Negyven évvel korábban, 1972-ben, a halálozási kockázat jóval magasabb volt mindenütt: 1120 Belgiumban és 1200 körül a másik három országban. Akkor a magyar halandóság valamivel kisebb volt, mint a cseh vagy a portugál.

A 90-es években és az ezredforduló után mindenütt javultak az életesélyek, viszont Magyarországon lassabban, mint ezekben az országokban. Ennek több összetevője van.

Lássuk a két nagy haláloki csoportot, a keringési és a daganatos betegségekét. A keringési rendszer megbetegedése miatti halandóság 25 év alatt jelentősen csökkent kontinensünkön és az unióban. Nálunk is 40 százalékkal mérséklődött, míg a három példaországunkban több mint 50-nel. Vagyis késésben vagyunk Csehországhoz képest is. A 2010-es évek elején a szívbetegségek halandósági kockázata Magyarországon megfelelt a Csehországban 10 évvel korábban tapasztaltnak, az 1990-es portugál szintnek és a 30 évvel korábbi belgának. Tegyük hozzá: Csehországban a helyzet kedvezőbb mint a többi, 2004 után felvett uniós országban. A magyar késés viszonylagos: e betegségcsoportban hazánk ezen államok átlagának felel meg.

Ami a rákos megbetegedéseket illeti, itt a magyar lemaradás általános szintje hasonló a szívbetegségeknél látottakhoz: 10 éves lemaradás van a cseh és belga szinthez – két lényeges különbséggel. A helyzet 2005 óta nem javult, sőt, a nőknél határozottan romlott. Olyannyira, hogy ha eltekintünk a mell- és a méhnyakráktól, a magyar nők daganatos betegségek miatti halandósága, a légzőszervi és a vastag- és végbélrák miatti emberveszteség magasabb, mint 1970-ben – azaz 45 éve!

A British Medical Journal tavaly októberben elemzést közölt a vastag- és végbélrákos megbetegedések miatti halandóság alakulásáról Európában 1970 és 2011 között. Ebből kitűnik, hogy az időszak végén 34 országból Magyarországon a leggyakoribb ez a halálok. Az elemzés nem terjed ki az elmúlt évekre, amelyek további romlást hoztak.

A kockázatokat illetően Magyarországon igen magasak a társadalmi csoportok között a különbségek – a kevésbé iskolázottak és a községekben lakók rovására, a magasabb iskolázottságúak és a városlakók javára. Képzeljünk magunk elé egy kis, orvos nélküli beregi faluban élő munkást, aki észreveszi, hogy vér van a székletében. Mennyi idejébe telik, amíg kivizsgáltatja magát? Orvos csak a szomszéd faluban van, kórház 30 kilométerre, a busz nem jár délután. A mentővel szállítás megszervezése nehéz – hogy jön haza a beteg a vizsgálat után? A szívbetegségek elsődleges kezelési helye a háziorvosi vagy a magánrendelő, a daganatos megbetegedéseké a kórház. A rákhalandósági kockázatok ilyen alakulása a kórházi ellátás tükre. A Nemzeti Rákregiszter adatainak elemzése szerint a magyar daganatos betegek túlélési esélye kisebb, mint másutt, mint például Olaszországban vagy Finnországban.

Az egyén felelőssége?

Amikor a magas hazai halandóságról esik szó, különösen a rákhoz kapcsolódóról, az egészségügy felelősei az egyén életviteléből fakadó kockázatokat szokták emlegetni. Ez annál is könnyebb, mert a bűntudatébresztés, a bűnhődés szerves része civilizációnknak: „megbűnhődte már e nép…”. Az egyéni magatartástól függő kockázati tényezők közül leggyakrabban a dohányzást, az alkoholfogyasztást és az elhízást szokták felhozni. Ezek kétségkívül hozzájárulnak a daganatos betegségek kialakulásához – de hozzáteszik a magukét a szívbetegségekhez is. Csakhogy a szívbetegség okozta halandóság Magyarországon is csökken: ebből pedig az következik, hogy ezek nem legyőzhetetlen tényezői a súlyos betegségeknek. Olyannyira nem, hogy sok országban párhuzamosan csökken a két betegségcsoport okozta halandóság. A magyar rákhalandósági adatok viszont különös tendenciaváltozást, romlást mutatnak 2005 után – míg a cseh adatok markáns pozitív fordulatot tükröznek ugyanekkor. A hirtelen nagy változást nem lehet összekötni az egyéni magatartásban rejlő kockázatokkal. Ez utóbbiak változása lassú, hatásuk késleltetett. A magyar rákkockázat másfél évtizedig, 1970 és 1985 között hasonlóan alakult, mint a cseh. Amikor 2005 után ott pár év alatt 20 százalékkal csökken e kockázat, itt pedig nőtt, a mögött az állna, hogy a csehek hirtelen mértéktartók lettek, a magyarokkal meg elszaladt a ló? Az egyén hibás magatartására épülő átfogó magyarázat abszurd.

Európai összehasonlításban a magyar termékenység közepesen alacsony – ám a halandóság kirívóan magas. Ha kizárólag az újszülötteknek kellene pótolni a halálozások okozta veszteséget, hogy a népesség ne csökkenjen, akkor Magyarországnak Írország mögött a kontinens egyik legmagasabb termékenységű országának kellene lennie. Ha Magyarországon ma valaki gyereket vállal, 50 százalékkal nagyobb az esélye, hogy nem éli meg a kort, amikor nagyszülő lehetne, mint például Csehországban. Amikor a magyar politikusok a gyerekek számának növekedését szorgalmazzák, akkor erről a súlyos katasztrófáról terelik el a figyelmünket.

A szerző szociológus.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?