A karantén felé

Publicisztika

José Manuel Barrosóval a múlt pénteken sikerült ikszre hozni a meccset a magyar miniszterelnöknek. Zsuzé leszögezte, hogy a sajtószabadság szent és sérthetetlen alapértéke az Európai Uniónak, a miniszterelnök meg azt mondta, hogy még szép, hogy az, ezért is van, hogy a magyar médiatörvény minden ízében európai, de ha mégsem, mondja meg az EU, és akkor majd elgondolkodnak. Hogy ez most mit jelent, az ördög tudja, vajon ad calendas Graecas lett elhalasztva a megmondás, vagy épp ellenkezőleg, a bizottság üstöllést kiad egy szakvéleményt, még látnunk kell. Ha a többi 26 tagállam egységes állásfoglalása szükségeltetik majd, akkor egyhamar aligha: mivel nemcsak az egyes tagállamok számításai különbözhetnek, de egy-egy tagállamon vagy párton belül sem olyan fekete-fehér minden.

José Manuel Barrosóval a múlt pénteken sikerült ikszre hozni a meccset a magyar miniszterelnöknek. Zsuzé leszögezte, hogy a sajtószabadság szent és sérthetetlen alapértéke az Európai Uniónak, a miniszterelnök meg azt mondta, hogy még szép, hogy az, ezért is van, hogy a magyar médiatörvény minden ízében európai, de ha mégsem, mondja meg az EU, és akkor majd elgondolkodnak. Hogy ez most mit jelent, az ördög tudja, vajon ad calendas Graecas lett elhalasztva a megmondás, vagy épp ellenkezőleg, a bizottság üstöllést kiad egy szakvéleményt, még látnunk kell. Ha a többi 26 tagállam egységes állásfoglalása szükségeltetik majd, akkor egyhamar aligha: mivel nemcsak az egyes tagállamok számításai különbözhetnek, de egy-egy tagállamon vagy párton belül sem olyan fekete-fehér minden.

Az uniós placcon a liberálisok, a szocdemek és a zöldek tiltakoznak, az Európai Néppárt meg hümmög, de inkább védi Orbánt - az igaztalan vádakkal, no meg a liberálisokkal, a szocdemekkel és a zöldekkel szemben. Miért is ne tenné, ha egyszer 22 fideszes képviselő ül a többségi kereszténydemokrata európai parlamenti frakcióban, és Orbán az Európai Néppárt, az EPP egyik alelnöke? Valamint: mégiscsak a Fidesz lenne a ker. dem. pártcsalád legsikeresebb tagja (melyiknek van rajtuk kívül kétharmada?). Ezen politikai kényszerítő körülmények nyilván megfontoltságra sarkallnak - az EPP tagjai nem fognak a saját fészkükbe csinálni. S nem fogják nagydobra verni, ha valaki közülük odacsinált.

A dolgok tehát kissé bonyolultabbak annál, semhogy bárki azt várhatná, majd az unió ("Európa") kimiskároltatja Orbánékkal a médiatörvény gázosabb részeit. Ha a magyar kormánynak némi gondot okoz az, hogy az unió beleüti az orrát a kormány szerint a nemzeti szuverenitás alá tartozó ügyekbe, úgy főhet a feje az uniónak is az Orbán-kormány egyéb eddigi és eljövendő működései miatt. Hiszen Orbánék politikája meglévő, csak épp láthatatlan vagy szándékosan betemetett európai törésvonalakra, ideológiai, politikai ellentétekre épül rá, és azokat használja ki; Orbánék lezárt - vagy inkább félretett - fájlokat nyitogatnak. Ez most természetes szövetségeseiknek fájhat a legjobban: az európai konzervatív pártok főárama épp hogy a további gazdasági és politikai integrációt nyomná (mint a gazdasági válság leküzdésének meg a következő megelőzésének módját), míg Orbán a nemzeti szuverenitás hangsúlyozásával, a maga ultramontán, nacionalista irányultságával a konzervatív szélek és peremek euroszkepszisének kedves szövegeket és politikákat tol.

Azt persze, hogy majd épp Orbán tesz be Angela Merkelnek, hogy őkörülötte jegecesedik ki az unión belüli koalíció az unió ellen, a hülyeségig merész feltételezés lenne - előbb történik meg az ellenkezője. A német nagyipar - ami nélkül nincs élet Magyarországon sem - mégiscsak a CDU-hoz van bekötve, és ha a tyúkszemükre lett lépve, akkor meg fogják találni a módját, hogy leverjék az országon. Orbán avval is hiába próbálkozik, hogy kelet-európai szövetségeseket szerezzen a bajkeverésre, még ha erre lenne is valami igény, Klaus és Fico pajtások, a Kaczynski-párt, a jóég tudja, ki még (bár ezek közül egyik sem merte azt, amit Orbán merni mert, Szlovákiában például Fico alatt lett euró). Csakhogy erre az igényre esztelenség politikát alapozni - amint azt a példák igazolják. Lengyelország az unióval együttműködve igyekszik a magán-nyugdíjpénztári elszámolásra megoldást találni, a bolgár kormány már meg is találta - és még csak ki se kell fosztaniuk a húsz év múlva esedékes államkasszát. Két éve Lettország és Észtország a padlón volt, jobban, mint mi valaha, viszont Észtországban januártól euró van, és Lettország is feltápászkodott. Azért, mert körülbelül azt a (gazdaság)politikát csinálták, amit az egész unió, és nem az ellenkezőjét, mint a magyar kormány. Mert megértették, hogy mit jelent bent lenni.

A magyar kormánynak természetesen szabadságában áll az ellenkezőjét csinálni. Az uniónak meg szabadságában áll majd megvonni a vállát, és ellépni Magyarország mellől.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?

„Mint egy óvodás”

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.