Antal Dániel

Az impérium visszatér

Megnyerheti-e Putyin az Ukrajna ellen indított háborút?

  • Antal Dániel
  • 2022. március 9.

Publicisztika

Az Ukrajna elleni orosz hadjárat talán legkülönösebb vonása, hogy Oroszországban börtön jár a „háború” szó használatáért. Vlagyimir Putyin rezsimje klasszikus háborút indított el, amelynek azonban a létezését is tagadja. Úgy vélem, ennek a legfontosabb oka az, hogy az ukrán–orosz háború értelmetlen, és Oroszország szempontjából megnyerhetetlen.

A háború elméletéről és a háborús stratégiákról szóló modern elméleti munkák sorában mind a mai napig talán a porosz katona, Carl von Clausewitz A háborúról című műve számít alapvetésnek. Von Clausewitz korához mérten interdiszciplinárisan közelítette meg a kérdést, és a háborút a nemzeti közpolitikai stratégiák végrehajtásának egyik lehetséges eszközeként tekintette. A háború a közpolitikai eszközök erőszakos formája: egy állam a stratégai céljait nem külpolitikával, diplomáciával, külkereskedelemmel, hanem erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel próbálja elérni. Ám az ilyen célokat kizárólag katonai eszközökkel általában nem lehet elérni, és nem is érdemes kitűzni.

A kérdés mármost az, hogy a Putyin vezette Oroszországnak van-e olyan nemzeti stratégiai célja, amelynek az elérését katonai erőszakkal elő tudná mozdítani? És milyen más eszközöket támogatna a nyers erő? A válasz azért fontos erre, mert ha egy ország nem koherens célokat követ, akkor képtelen a külkereskedelmi, diplomáciai és katonai erőit egy irányba mozgósítani, és így nem lesz képes a kitűzött eredményeket elérni, pláne tartósan megőrizni.

Történelmi párhuzamok

Számunkra ennek talán legszemléletesebb példája a trianoni békeszerződéshez vezető I. világháború, amelyet Ausztria és Magyarország robbantottak ki. Az osztrák–magyar koronatanácsban egyedül a magyar miniszterelnök ellenezte a háborút (sajnos nem sokáig), pontosan azért, mert megértette, hogy a háborúnak nincs Magyarország számára jó kimenetele. Tisza István úgy vélte, Magyarország számára az is rossz volna, ha megnyerné a Szerbia elleni háborút, mert felborítaná az ország számára oly kedvező, az 1867-es kiegyezéssel megszületett duális szerkezetet. Bosznia-Hercegovina és Szerbia egy részének annektálásával háromosztatú állam jönne létre, kisebb magyar súllyal. Tisza azt is tudta, hogy a gyors katonai akció bukása megnyerhetetlen, négyfrontos háborúval fenyegeti az országot – amiben igaza is lett. Jól sejtette, hogy Olaszország csak névleg szövetségese a Monarchiának, és azt is tudta, hogy az ugyancsak névleg szövetséges Románia Erdélyre pályázik. A Szerbiának küldött hadüzenetnek tehát nem volt semmilyen értelmes politikai célja Magyarország számára, és csak vérmérséklet kérdése, hogy azt gondoljuk, súlyos vagy viszonylag kis árat fizetett érte az ország Trianonban. A Monarchia lényegében hetek alatt elvesztette ezt a saját maga által kirobbantott háborút – a katasztrófa nem 1920-ban következett be, hanem már 1914 kora őszén. Sajnos még millióknak kellett meghalniuk, megsebesülniük, egy életre nyomorékká válniuk, de Magyarország Erdélyt, a Vajdaságot, a Felvidéket, Kárpátalját és Dél-Baranyát már lényegében 1914-ben elbukta. Ezt a németek oroszok elleni hadi sikerei sokáig késleltetni tudták, de Németország összeomlása a nyugati fronton 1918-ban elhozta az osztrák és a magyar vereséget is.

A világ most többé-kevésbé egyetért abban, hogy Vlagyimir Putyin a Szovjetunió szétesését az orosz birodalom széteséseként éli meg, és imperialista autokráciája ezt próbálja meg helyreütni. Putyin eddig arra próbált terjeszkedni, ahol nem ütközik bele a NATO-ba és az EU-ba: Grúzia, Kazahsztán, Belarusz, Moldova – és Ukrajna felé. Ha kellett, Budapesttől Jerevánig országvezetőket vásárolt, és csatlósait dezinformációs eszközökkel látta el. Az EU-ban és a NATO-ban belső ellentéteket szított, támogatta a Brexitet, az őrült Trump elnökké választását, és a különféle európai szélsőjobboldali pártokat. De ez a hibrid vagy aszimmetrikus háborús taktika csak az ellenfél gyengítésére volt jó, és nem Oroszország megerősítésére. Moldova, Grúzia, Belarusz, Ukrajna gazdasági fejlődését, NATO- vagy EU-tagságát meg tudta akadályozni, de ettől Oroszország erősebb nem lett. Egyedül a Csecsenföldön kitört szeparatista mozgalmat tudták leverni, két, a hadviselés szabályait és a nemzetközi jogot figyelmen kívül hagyó, népirtásba torkolló konvencionális háborúval.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában, hogy immár felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.