Csőlátások

  • .
  • 2008. szeptember 25.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Örvendetesnek tartom, hogy a Magyar Narancs érdeklődik a Zuglóban történő fejlesztések iránt, sajnálom azonban, hogy a Mexikói úti végállomás (Millfav) környékének rendbetételét két szembenálló pólus harcára redukálták.
Szerencsére az élet és a Millfav-fejlesztés ennél sokkal színesebb. A zöldek, az ellenzék, a baloldal, a helyi lakók, a befektető, a napi több tízezer ingázó bizonyos keretek között mindannyian ugyanazt szeretnék: megoldani a balkáni állapotokat az utolsó olyan metróvégállomás körül, "amin nem hagyott nyomot a rendszerváltás". Közös felület - nevezzük egyetértésnek - tehát van: mindenki támogatja a terület fejlesztéssel történő rendbetételét.

Ennek következő lépéseként módosítanunk kellett a kerületi szabályozási terv koncepcióját. Nos, ez lapzártájuk után megtörtént - testületi jóváhagyással, de a tartózkodásom mellett. A módosítást az ellenzéki képviselők utasították el annak ellenére, hogy az ingatlanfejlesztés még elődöm, a fideszes Rátonyi Gábor polgármestersége idején, 2005-ben indult el, amelyet az akkori képviselő-testület a Fidesszel együtt egyöntetűen támogatott. Ráadásul az akkori szabályozási terv a mostaninál sokkal nagyobb beépítési lehetőséget biztosított a beruházónak.

És miért tartózkodtam én? Tudjuk, hogy a szabályozási terv csak kereteit mutathatja meg minden fejlesztésnek. Ezért egy tíz pontból álló feltételsort is bemutattam a szeptember 2-i testületi ülésen, és később a beruházónak. Ehhez a tíz környezetvédelmi, kulturális és közösségi kitételhez kötöm részemről a fejlesztés támogatását. A civilek és zöld szakemberek érveit és kívánságait is figyelembe vevő "garanciák" között szerepel térfigyelő kamerák, zajvédő fal, alacsony épületek, illetve sok zöldfelület és kulturális célú köztér telepítése és építése. A feltételeket még az ellenzék is elismeréssel fogadta, ami megint csak mutatja, hogy közös érdek mentén kialakított fejlesztések esetén még a pártfegyelem alól is képes kibújni az ember. Tartózkodásomból e feltételek elfogadása tud kimozdítani.

Az alábbi tíz pont vállalásával létrejöhet az engedélyezés és a várt szerződés is, azaz sikerül végre kimozdítani az elhagyott területet dermedtségéből. És ez nem csőlátás kérdése.

1. A Zugló szégyenfoltjának számító lepusztult végállomást és környékét meg kell újítani, de az új létesítménynek igazodnia kell Zugló karakteréhez és az itt élők igényeihez!

2. A megvalósuló hasznos (bérbe adható) kereskedelmi terület nem lehet nagyobb 16 ezer (tizenhatezer) m2-nél, azaz nem pláza, hanem csak a városrész igényeihez igazodó, kis területű üzletközpont jöhet létre!

3. Az üzletközpontban közműszolgáltató irodának, postahivatalnak, gyógyszertárnak, okmányirodának és élelmiszerboltnak is helyet kell kapnia!

4. A Kacsóh Pongrác út-Columbus utca sarkára tervezett szállodaépület kivételével a Mexikói út mentén, a vasúti töltés mellett helyezkedjenek el a legmagasabbra tervezett (de legfeljebb 30 m-es) épületrészek! A Columbus utcával párhuzamos épület magasságát a 2007. novemberi javaslathoz képest csökkentsék!

5. A Columbus utca Kacsóh Pongrác út és Dorozsmai utca közötti szakaszát körülbelül 50 méter hosszan parkosítással zárják le, ezzel kizárva a területről az átmenő forgalmat!

6. Ugyanezen a szakaszon 9 m-es előkerti sáv létesüljön, zajvédelemmel kiegészülve!

7. Az új épületekről, közterekről készüljön teljes körű látványterv, amit a lakosoknak a helyszínen a beruházó mutasson be, és tegyen hozzáférhetővé.

8. A zöld Zugló sajátosságait figyelembe véve a zöldfelület mértékét a beruházó növelje 25 százalékról 30-ra! A beruházó előzetesen mérje fel az általa tervezett ingatlanegyüttes várható károsanyag-kibocsátását, és ennek semlegesítésére ültessen fákat a kerületben!

9. Jöjjön létre valódi közösségi tér, azaz a BKV-telephely jelenleg elzárt füves része helyett játszótérrel is beépített park létesüljön a BKV-terület egy részén a befektető pénzén! A park látogatóira biztonsági kamerák vigyázzanak!

10. Összhangban "Zugló - a kulturális sziget" elnevezésű kerületi kultúratámogatási koncepcióval, a beruházó egyeztetett méretben létesítsen kulturális közösségi teret az ingatlanegyüttesben, melyet külön szerződés alapján, hosszú távon az önkormányzat rendelkezésére bocsát!

Üdvözlettel:

Dr. Weinek Leonárd

polgármester, Zugló

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.